Čehov pored toga što je bio veliki pisac, bio je i veliki čovek

jul 12, 2019

Za 44 godine života, od kojih je polovinu bolovao od tuberkuloze koja ga je i odvela u smrt, pisac nije samo napisao čuvena dela (20 tomova svetski proslavljene proze), već je i uradio mnogo dobrih dela, između ostalog:

– Sagradio je četiri seoske škole, zvonik, vatrogasnu postaju za seljake, put do Lopasnje-suprotstavljajući se pasivnom otporu zemstva, uobraženosti izvođača radova i ravnodušnosti seljaka.

– Osnovao je u Taganrogu javnu biblioteku i poklonio joj preko 2000 svojih knjiga; tokom 14 godina neprestano je dopunjavao.

– Dok je živeo u Melihovu, svake godine je kao lekar primao više od hiljadu bolesnih seljaka sasvim besplatno i snabdevao svakog od njih lekovima.

– U vreme kolere, u svojstvu sreskog lekara ,sam, bez pomoćnika, opsluživao je 25 sela.

– Izveo je herojsko putovanje na ostrvo Sahalin, sam je uradio popis celog naselja na ostrvu, napisao knjigu „Ostrvo Sahalin“ dokazavši brojevima i činjenicama da je prinudni rad u carstvu „bezvredno pražnjenje imućnih i sitih nad obespravljenom ljudskom ličnošću.“

– Pomagao je hiljadama ljudi (sadržaj mnogih pisama Čehovu u katalogu sabranih dela formulisani su ovako: „Zahvalnost za dobijeni novac …“, „Zahvalnost za posredovanje u dobijanju posla…“, „Zahvalnost za trud oko pasoša…“ itd ).

– U razorenom Melihovu posadio je oko hiljadu stabala višnje i zasejao ogoljene šumske parcele jelama, klenovima,borovima,hrastovima, arišima; na spaljenoj prašnjavoj zemlji na Krimu posadio je trešnje, palme, kiparise, jorgovane, višnje, dudove, ribizle i predivan cvetnjak.

To su samo neka od dobrih dela velikog Antona Pavloviča Čehova.

Izvor:Radioaktivni Komarac

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama