Чехов поред тога што је био велики писац, био је и велики човек

12 јула, 2019

За 44 године живота, од којих је половину боловао од туберкулозе која га је и одвела у смрт, писац није само написао чувена дела (20 томова светски прослављене прозе), већ је и урадио много добрих дела, између осталог:

– Саградио је четири сеоске школе, звоник, ватрогасну постају за сељаке, пут до Лопасње-супротстављајући се пасивном отпору земства, уображености извођача радова и равнодушности сељака.

– Основао је у Таганрогу јавну библиотеку и поклонио јој преко 2000 својих књига; током 14 година непрестано је допуњавао.

– Док је живео у Мелихову, сваке године је као лекар примао више од хиљаду болесних сељака сасвим бесплатно и снабдевао сваког од њих лековима.

– У време колере, у својству среског лекара ,сам, без помоћника, опслуживао је 25 села.

– Извео је херојско путовање на острво Сахалин, сам је урадио попис целог насеља на острву, написао књигу „Острво Сахалин“ доказавши бројевима и чињеницама да је принудни рад у царству „безвредно пражњење имућних и ситих над обесправљеном људском личношћу.“

– Помагао је хиљадама људи (садржај многих писама Чехову у каталогу сабраних дела формулисани су овако: „Захвалност за добијени новац …“, „Захвалност за посредовање у добијању посла…“, „Захвалност за труд око пасоша…“ итд ).

– У разореном Мелихову посадио је око хиљаду стабала вишње и засејао огољене шумске парцеле јелама, кленовима,боровима,храстовима, аришима; на спаљеној прашњавој земљи на Kриму посадио је трешње, палме, кипарисе, јорговане, вишње, дудове, рибизле и предиван цветњак.

То су само нека од добрих дела великог Антона Павловича Чехова.

Извор:Radioaktivni Komarac

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама