Четири основна стила учења – који је идеалан за ваше детее?

Стилови учења су популаран концепт у психологији и образовању и имају за циљ да идентификују како људи најбоље уче.

Као појединци, ми усвајамо и преносимо информације другачије. Разноврсности у учењу огледају се у начину на који артикулишемо, обрађујемо и тумачимо одређене податке/разговоре. Док су одређене теме некима тешко разумљиве, постоје људи који их лако протумаче.

Ствар је у томе што је сваки ученик јединствен и зато се кроз школовање прилагођавамо сопственом стилу учења и држимо се оног што нам омогућава да најлакше задржимо информације.

devojčica-učenje
Canva.com

Углавном је прихваћено мишљење да постоје четири широке категорије за преферирани метод учења. Говоримо о визуелном, аудитивном, кинестетичком учењу, као и учењу кроз читање и писање. Ово је у најкраћем описан чувени ВАРК модел Нила Флеминга, представљен далеке 1987. године и дизајниран  намером да помогне ученицима и другима да сазнају о својим индивидуалним преференцијама учења.

Визуелно учење

Ако сте визуелни ученик, више волите коришћење слика, мапа и графика како бисте што ефикасније разумели и обрађивали информације. Више волите употребу графичких елемената у односу на речи. Они воле да цртају, да праве листе и белешке.

Често можете пронаћи визуелне ученике тако што ћете обратити пажњу на ученике који цртају, праве листе или белешке. Велику корист имају од радних материјала у којима се детаљно описује градиво кроз визуелне елементе.

Како да знате да сте визуелни ученик? Размотрите следећа питања:

Да ли су вам важни уметност, лепота и естетика?

Да ли вам визуализација информација у уму помаже да их боље запамтите?

Да ли морате да видите информације да бисте их запамтили?

Да ли обраћате велику пажњу на говор тела?

Уколико сте одговорили потврдно на већину ових питања, велика је вероватноћа да је ваш стил учења визуелни.

Аудитивно учење

Ако сте аудитивни ученик, најбоље разумете прихватајући информације слушањем или активним говором у ситуацијама као што су предавања или групне дискусије. Аудитивни ученици користе понављање као начин обраде информација и као технику учења. Сећају се ствари које им се усмено говоре. Сјајни начини да постану активни у учионоци или једноставно брже упамте важне лекције су занимљиви видео и аудио снимци.

Да ли сте аудитивни ученик? Размотрите следећа питања:

Да ли стварате песме да бисте лакше запамтили информације?

Да ли вам читање наглас помаже да боље запамтите информације?

Да ли више волите да слушате предавања на часу него да читате из уџбеника?

Да ли бисте радије слушали снимак предавања или подкаст уместо да прегледате белешке?

Ако сте на већину ових питања одговорили потврдно, онда сте вероватно аудитивни ученик. Можда ће вам ствари попут аудио књига и подкастова бити корисне за учење нових ствари.

Читање и писање

Особе које преферирају овај стил учења најбоље обрађују информације кроз читање и писање. Много записују и обавезно читају своје белешке како би усвојили информације. Привлаче их уџбеници, чланци, часописи, романи, заправо све што има пуно текста. Неће се устручавати да консултују речник да науче нове речи или да користе интернет како би пронашли одговоре на своја питања.

Уколико мислите да се овај стил учења односи на вас, размотрите следеће:

Да ли уживате да правите листе, читате дефиниције и креирате презентације?

Да ли сматрате да је читање уџбеника одличан начин да научите нове информације?

Водите ли много белешки током часа и док читате уџбенике?

Да ли више волите када наставници користе радне материјале?

Ако сте одговорили потврдно на ова питања, вероватно је да имате снажну склоност према стилу учења кроз читање и писање. Можда ће вам бити од помоћи да запишете информације како бисте их научили и запамтили.

Кинестетичко учење

Ако сте кинестетички ученик, информације најбоље разумете коришћењем тактилних репрезентација. Ви сте практичан ученик и желите да будете усред свега што покушавате да научите. Више волите да стварате лично искуство и да обрађујете те информације поновним стварањем или вежбањем вештине.

Препознатљива одлика кинестетичких ученика је и то што им је тешко да мирно седе и потребне су им честе паузе током дугих периода учења. Воле да глуме и уче кроз интерактивне вежбе.

Нисте сигурни да ли сте кинестетички ученик? Одговорите на ова питања да бисте сазнали:

Да ли сте добри у примењеним делатностима као што су фарбање, кување, механика, спорт и обрада дрвета?

Да ли уживате у обављању задатака који укључују директну манипулацију предметима и материјалима?

Да ли заиста морате да вежбате да радите нешто да бисте то научили?

Да ли вам је тешко да мирно седите дуже време?

Ако сте одговорили потврдно на ова питања, онда сте највероватније кинестетички ученик. Похађање часова који вам дају практично искуство може бити од помоћи када желите да стекнете нову вештину.

Иако могу постојати специфичне врсте стилова учења, то не значи нужно да сви спадамо у само један. Са много различитих облика учења који се још увек прилагођавају образовном сектору, учимо како да обрађујемо и задржавамо информације чак и коришћењем мултимедије и техника које се константно мењају. Међутим, ако научите какав сте ученик, можете стећи бољу перспективу о томе како да имплементирате своје стилове учења у своје студије и технике учења.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.