Četiri raspusta za đake u narednoj školskoj godini

jul 25, 2018

Nova školska godina za osnovce i srednjoškolce u Srbiji počeće u ponedeljak, 3. septembra. Đaci u Vojvodini imaće tri raspusta, dok će njihovi vršnjaci u ostalom delu Srbije imati četiri.
Kalendarom obrazovno-vaspitnog rada za osnovne škole, Ministarstva prosvete predviđeno je da prvo polugodište počne 3. septembra 2018. godine, a završava se u četvrtak, 31. januara 2019. godine.

Drugo polugodište počeće u ponedeljak, 18. februara 2019. godine, a završiti u petak, 31. maja za učenike osmog razreda, odnosno u petak, 14. juna za učenike od prvog do sedmog razreda.
U toku školske godine učenici u Srbiji će imati jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust, dok je u AP Vojvodina izostavljen jesenji raspust.
Na prvu kratku pauzu – jesenji raspust, učenici će već u novembru, a predviđeno je da traje četiri dana od 9. do 12. novembra.
Zimski raspust za učenike u Vojvodini, prema obrazovno-vaspitnom kalendaru koji donosi Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, počinje 24. decembra, a završava se 14. januara 2019. godine.
Za učenike u ostatku Srbije raspust je podeljen u dva dela. Prvi deo počinje u četvrtak, 3. januara, a završava se u utorak, 8. januara 2019. godine. Za učenike će neradni biti i 1. i 2. januar zbog Nove godine.
Drugi deo zimskog raspusta počinje u petak, 1. februara, a završava se u četvrtak, 14. februara 2019. godine. Na zimski raspust se naslanja i Dan državnosti, te će tako drugo polugodiššte početi 18. februara.
Prolećni raspust za učenike u Vojvodini počinje od petka, 19. aprila i traje do četvrtka, 2. maja. Za učenike u ostatku Srbije prolećni raspust počinje u utorak, 30. aprila a završava se u petak, 3. maja.
Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17.juna, i završava se u petak, 30. avgusta.
Učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit u petak, 12. aprila i u subotu, 13. aprila, a završni ispit polagaće u ponedeljak, utorak i sredu 17, 18. i 19. juna.
Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohadaju nastavu, odnosno da ne rade: pravoslavci – na prvi dan krsne slave, pripadnici islamske zajednice – na prvi dan Kurbanskog i Ramazanskog bajrama, pripadnici jevrejske zajednice – na prvi dan Jom Kipura.
Za pripadnike verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po Gregorijanskom, odnosno Julijanskom kalendaru neradni je prvi dan Božića, kao i uskršnji praznici, počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Uskrsa.
Izvor: Tanjug/Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Četiri raspusta za đake u narednoj školskoj godini

 1. Djidji kaže:

  Opet nama u Vojvodini orave glupost kao i prosle god.Zimski raspust pocinje 24.12.,za katolicki Bozic,a drugo pol.14.1.za pravoslavnu Novu god.Nisu nam mogli ispostovati taj jedan dan,da krenemo bar od 15.

 2. B kaže:

  Škola će zdravije izgledati kada joj kalendar rada ne bude zavisio od verskih praznika i kada se u njoj ne bude održavala verska nastava.

  1. Tanja kaže:

   Kako, pa mi smo sekularna država, kod nas i ne postoji verska nastava u školama 😉

  2. Danijel kaže:

   Po cemu je to Vojvodina posebna o ostatka Srbije?Da li je to zbog nacionalnih manjina?Razlicitosti u obicajima,tradiciji i naravno verskim praznicima?Epa ok…upravo zbog toga ne moze i ne sme da se za sve u Vojvodini menja taj sistem.U Vojvodini u kojoj su srbi vecina…ne moze da se menja raspored zbog nacionalnih manjina.Da li se srbi kao vecina u AP Vojvodini moraju povinovati i prilagoditi nacionalnim manjinama ili bi normalno bilo obrnuto?Ili neko drugo resenje.Sve ovo mi uzasno smrdi na separatiscku vlast koja zagovara ocepljenje Vojvodine.I namerno ovim cinom izdvaja Vojvodinu kao zasebnu teritoriju koja nece biti podlozna centralnoj vlasti u Beogradu.

 3. Razmisli kaže:

  Zbog tvoje centralističke vlasti Beograda je Srbija tu gde je ne samo Vojvodine nego i ostatka ,daš sve a vrate ti koliko oni hoće,bravo majstore ! Kao drugo govoriš o fobiji autonomije koje vlasti vešto koriste godinama da skrenu poglede sa njihovih lopovluka !Ako su Srbi većina neće se ocepiti a dobiješ prilagodjavanje ostalih 400 000 manjinskih naroda i pluseve,žališ se za većinsku Srpsku Vojvodinu čija demografska slika bila puno drugačija pre 80 godina sa puno više manjina a žalimo se na Kosovo koje je izgubljeno demografski ko Ugri što izgubili parče južne Panonije (Vojvodina) !?!?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama