Четири важне приче о родитељству

Четири приче о родитељству које би увек требало да имате на уму.

Одгајамо ли децу или цвеће?

Давид, мој комшија, има двоје деце. Синове од пет и седам година. Једног дана показивао је свом седмогодишњем сину Келију како се управља косилицом кроз двориште. Док га је учио како да окрене косилицу на крају травњака, његова супруга Ана питала га је нешто кроз прозор. Давид се окренуо да јој одговори, а Кели је прошетао косилицу кроз двориште и право преко цвећа које је Давид пажљиво гајио. Кад се мој комшија окренуо и видео шта се догодило, био је бесан. Почео је да виче на свог сина, а онда му је Ана брзо пришла, ставила руку на раме и рекла:

– Давиде, смири се. И упамти – ми одгајамо децу, а не цвеће!

Foto: Canva

Ана ме је подсетила на важност тога да као родитељи не заборавимо своје приоритете. Деца и њихово самопоштовање важнији су од било ког предмета који се може сломити или оштетити. Драгоцена ваза је већ разбијена, со је већ просута, стакло је већ пукло. Цвеће је већ мртво. Морамо у тим тренуцима имати на уму да је једино исправно да останемо прибрани и не вичемо на дете које је сигурно и само разумело да је направило грешку.

Просута вода

Десила се недавно још једна ситуација која ме је навела на размишљање. Пре неколико недеља, са колегом сам разговарао о деци. Рекао ми је да је, док су сви заједно вечерали, његова седмогодишња ћеркица разбила своју чашу водом. Након што је вода била обрисана, без замерки родитеља, дете је подигло главу и рекло:

“Знате, желим да вам захвалим што нисте попут осталих родитеља.” Родитељи већине деце би викали на њих у таквој ситуацији, што из беса, што из жеље да осигурају да се такав инцидент не понови.

Проливено млеко

Једном, на вечери са пријатељима, догодило се нешто слично. Њихов петогодишњи син просуо је чашу млека на сто. Одмах су пожурили да га изгрде, а ја сам, док су држали лекцију, намерно пролио своју чашу. Када сам почео да причам како у 48. години и даље понекад проспем нешто, дечак је блистао од радости, а његови родитељи су, чини се, такође разумели наговештај и престали да му придикују. Како је лако заборавити да сви ми учимо читав живот.

Научникова мама

Недавно сам од Стефана Глена (чувени психолог) чуо причу о познатом истраживачу који стоји иза неколико веома важних медицинских открића. Током разговора с новинарима, питали су га шта је то што га разликује од других?

Рекао је да је, према његовим речима, све последица искуства са мајком када је имао две године. Покушао је да из фрижидера извади флашу млека, али флаша је била клизава, испала је и млеко се разлило по кухињи!

Foto: Canva

Када је његова мајка ушла у кухињу, уместо да виче на њега и кажњава га, рекла је:

“Роберте, какво си дивно море направио! Нисам много пута видела тако велику бару млека. Знаш, Роберте, када неко направи такав неред, на крају крајева, све мора бити очишћено и поспремљено. Па, реци ми како желиш да то урадимо? За под можемо користити сунђер, пешкир или крпу.” Одабрао је сунђер и он и његова мајка очистили су проливено млеко.

Тада му је мајка рекла:

„Знаш, ти си покушао да изнесеш флашу млека са своје две мале руке и није ти успело. Идемо сад у двориште, напунићемо боцу водом и видећемо да ли можеш да пронађеш начин да је носиш без просипања. Дечак је открио да ако држи боцу са две руке уз грло у близини врха, може је носити без да је испусти. Каква дивна лекција!

Овај познати проналазач напоменуо је да је управо у том тренутку схватио да се не треба бојати грешака. Уместо тога, научио је да нам грешке омогућавају да научимо нешто ново, што је на крају научни експеримент. Чак и ако експеримент постане “неуспешан”, на крају из њега научимо нешто драгоцено.

Не би ли било дивно када би сви родитељи реаговали попут Робертове мајке?

Не заборавимо да је дух наше деце много важнији од материјалних ствари. Кад се тога сетимо, самопоштовање и љубав цветају и расту много лепше од било којег цветног кревета.

Аутор: Jack Canfield

(извор непознат)