Научите своју децу овоме и ви сте завршили са васпитањем

6 децембра, 2015

Неизмерно су срећни они људи који имају децу, али су и неизмерно оптерећени са размишљањима типа: “Да ли смо им пружили све што им је потребно?”

Родитељство је вештина која се учи. То није лак задатак и не постоји један приручник који вас може упознати са свим тајнама које родитељство крије. Никада више нећете се осећати као да никога на свету није брига, јер једну особу, или неколико њих, малих великих људи је заиста брига, и ако се њима не посветите, они вам то неће замерити, али ће то засигурно осетити!
Ако мислите да се родитељске грешке или навике које имају лако заборављају, јер то нико ме не значи ништа, размислите још једном. Покушајте да се сетите шта сте ценили, а шта мрзели од навика ваших родитеља, а онда резултате упоредите са оним за шта психолози тврде да су драгоцени моменти у детињству сваког појединца:
 
1. Сваки тренутак када су се осетили сигурно са родитељима
Можда вам не изгледа тако, али у срцу сваког детета крије се један плашљивко којем је потребна заштита и осећај сигурности. Данас вам може бити смешно, али ако сте некада устајали из кревета како бисте отерали чудовиште, то су тренуци у којима вас је ваше дете највише волело, јер сте били херој, на којег је могло да се ослони. А то је родитељство, способност да за некога будете ту, онако, за сваки случај, али увек!
2. Сваки пут када су од својих родитеља добили потпуну пажњу
Деца често вашу љубав мере и према томе колико сте пажње спремни да им пружите. Ако ваше мисли стално лутају, а ваше дете је у узрасту када са вама жели баш све да подели, на видику је конфликт. Зато будите паметни, и настојте да детету сваке недеље, и сваког дана посветите тренутке када сте ту, сасвим ту за њега, када се заједно радујете чињеници да вас ништа не може ометати.
3. Начин на који одрасли комуницирају са својим партнерима
Нека вас не зачуди ако је ваше дете грубијан, а ви му упорно, мада често несвесно први пружате пример таквог понашања. Ако је ваш однос са партнером пристојан, али отворен да се покаже да љубав значи и толеранцију и стрпљење и сличне особине, а не само цмакање, даћете свом детету добар пример тога шта би све од партнера требало да очекује, и шта да му пружи када одрасте.
4. Иницијатива и критика родитеља
Неки ће рећи да је дечје срце попут влажног цемента, а да сви утисци које дете прима у најранијем детињству у тај цемент уписују прве симболе који се касније у животу могу надоградити. Ако му на време развијете темеље за идентитет, способност, самопоуздање, па и моралне вредности нема разлога да вас касније боли глава. Родитељ мора да зна да попустљивост и недоследност у васпитавању значе само једно, кад ваше мезимче напуни 15, ваше главобоље неће престајати!
5. Слика породице која постоји док дете одраста
Деца воле спонтаност, али имају и велику потребу да ствари буду предвидљиве. С дубоким поштовањем и љубављу биће запамћене ствари које је породица традиционално радила из године у годину – летовања, излети, прославе или гледање заједно филмова и друге ситнице од којих једна породица прави „нашу ствар“ и често је радо преноси даље, на своје потомке.
 
Извор: stil.kurir.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама