Четири вештине које деца стекну кад крену у вртић

Зависно од тога шта је ваше дете радило пре него што је кренуло у вртић, ово су неке ствари које би могле представљати узбудљиве изазове за вас, као родитеље, али и за дете:

Суочавање без родитеља или браће и сестара

Моја деца заиста су уживала у томе да имају родитеље и браћу и сестре око себе па је за сваког од њих вртић био поприлична промена. Промена рутине, али и суочавање с новим искуствима без људи који су дотад били кључне особе у њиховој социјалној интеракцији и емоционалној потпори. Срећом, предвидели смо ове ствари и осигурали малишанима време проведено без нас и без њихове уобичајене ‘мреже’ подршке тако да им вртић није био тако велики шок, али је свеједно било потребно прилагођавање.

Слушање и реаговање на вербално усмеравање и наредбе

Видео сам децу која су заиста била успешна у рутини код куће и била успешан пример старијег детета без пуно инструкција. Али, у вртићу, деца већином добију инструкције васпитача те раде оно што и друга деца раде и то се чини као једна од кључних ствари с којом се деца сусрећу у вртићу.

Социјализација

Нека деца ће бити саосећајна и заинтересована за ваше дете, друга ће бити непријатељски настројена и агресивна. Ваше дете научиће о социјализацији више у тих пар сати у вртићу него што су научили у целом животу дотад. И увек када сам разговарао с децом о њиховом дану, социјализација и односи с другом децом и васпитачима били су на врху тема о којима су они хтели да разговарају.

Промене и независност

Део онога о чему деца уче је и како донети праву одлуку, на хиљаду малих начина, пуно пута на дан. Васпитачи ће им омогућити да ‘изаберу’ слушати, следити основне инструкције и прилагодити се на свој начин. Велик изазов представљају и разне активности за децу и зависно од тога какви су код куће, доћи ће или неће до малих трзавица између детета и васпитача или друге деце.

Аутор: Ана Шефчек

Извор: Клоканица