Činjenice o odgajanju dečaka

26 septembra, 2016

Kada dobijete devojčicu, njeno odgajanje vam je lako jer se u svakom momentu možete osloniti na iskustvo koje imate.
Ali, kada dobijete dečaka, neke stvari vas mogu iznenaditi. I dok sigurno imate nekoga ko je odgojio dečaka u blizini, ima nekih stvari koje vam niko neće reći, a treba da znate:
mama
Dečaci ne prestaju da se kreću.
Dečaci su uglavnom mnogo živahniji od devojčica. Stalno kretanje počinje od ranog jutra i ne završava se do kasno. Oni ne kreću iz prve nego iz četvrte brzine. Nećete moći da ih stignete od početka, ali ćete se navići i uhvatiti korak.
 
Kupovina odeće je jednostavna i jeftina.
Mnoge mame se, po dobijanju dečaka, razočaraju što ne mogu da ih oblače i doteruju kao devojčice, ali to prođe čim shvate da je sa dečacima lakše i jeftinije. Umesto svih onih čarapica (dugih i kratkih), suknjica, haljinica košuljica i slično, dečaku treba samo par majica i udobnih pantalona. Pri tome oni često ne izvoljevaju šta će da obuku i mama ima više vremena za svoje sređivanje.

Pročitajte i Dan kada je moj sin odustao od mene

Obožavaćete da ga gledate dok se igra sa ocem.
Srce će vam se otopiti kada budete gledali kako se vaši muškarci druže. I bićete srećni i za svog partnera koliko i za dete, a i za sebe jer ne morate da se bavite “muškim” igrama koje ne volite.
 
Gruba igra je normalna.
Dečaci se udaraju, puno se udaraju. Grubi su do, ponekad, neshvatljivih razmera. Ali, ne brinite, to je normalno i nije opasno! Stručnjaci kažu da je čak i zdravo za dečake, iako nešto u kući strada u toj igri.
 
Želećete da od njega napravite najboljeg dečka.
I vaš dečak će biti nečija prva ljubav, poljubac, patnja. Za sve one srcolomce koje ste i sami upoznali, htećete da vaš momčić bude najbolji na svetu – normalan, osećajan, onaj koji dođe i zove kada kaže da će to uraditi.

Pročitajte i Danas sam plakao. Danas je moj sin Uroš dobio svedočanstvo o …

Izmotavanja počinju rano.
Ponekad nećete razumeti njihove šale. Neke možda nikada. One će podrazumevati ružne reči i grube pokrete, ali to je prosto “muški”.
 
Čak i najumiljatiji dečaci vole oružje.
Možete i da nemate ni jednu igračku pištolj u kući, da branite igranje kauboja ili loših momaka, ali dečaci nekako saznaju šta je oružje i odmah zavole igru sa njim. Razmišljajte pozitivno: možda je on dobar momak koji pokušava da spase svet.
 
Naučićete da ne upoređujete sina sa devojčicama.
I vrapci znaju da se devojčice brže razvijaju, brže progovore i slično. I ako već imate devojčicu nemojte dečaka upoređivati sa njom. Svako se razvija svojim ritmom.

Pročitajte i Mame i sinovi: tanani i važni odnosi

Verovatno ćete makar jednom posetiti hitnu pomoć.
Skakanje sa kreveta, oko stola i drugih čvrstih stvari obično se završi sa nekom povredom. Ne paničite i uvek imajte prvu pomoć u kući.
 
Opsednutost sportom može da bude napor.
Sport dečacima ide od ruke. Voleće da igraju a i da gledaju utakmice sa ocem. Zapamtite samo da je faza “pobede” normalna i da će izazvati i malo suza i razočarenja, ali videćete da će se vaš mališan već prvom prilikom opet svojski boriti
 
Piškiće svuda. Svuda!
Po podu, zidu, wc šolji…svuda. Treba malo vremena da dečak nauči da se kontroliše, ali dobra vest da jedino vi brinete zbog toga. Nosite vlažne maramice sa sobom i tešite se da barem ne mora nigde da seda.

Pročitajte i Kako od dečaka da napravite muškarca?

Borićete se sa predrasudama.

Čak i ako sebe smatrate osobom otvorenih pogleda na svet, iznenadićete se kada dođe do igara pretvaranja. Kada vam se desi da vam je čudno da sin traži štikle ili da ga pitate da li hoće ipak da ponese auto a ne lutku u školu, setite se da i vi tek učite i da je to normalno.

Promenićete planove za venčanje deteta i to će za vas biti sasvim u redu.
Ah, zamišljanja svih onih divnih haljina za devojčice… Kada dobijete dečaka, zamišljaćete kako ćete plesati sa sinom na dan njegovog venčanja. I to je divno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama