ЦИНС: Стижу прве пријаве на рад основних школа, ево на шта се жале родитељи

2 децембра, 2019

Откако је Центар за истраживачко новинарство (ЦИНС) започео пројекат истраживања проблема у основним школама кроз директну комуникацију са родитељима и запосленима у школама, стигле су пријаве из више београдских општина које сугеришу природу проблема.

Оно што је свим пријавама заједничко је да су родитељи већ покушали сами да реше проблеме предузимањем конкретних процедуралних корака, са наставницима и директорима, док се неколицина у покушају налажења решења обратила и Министарству просвете, науке и техонолошког развоја.

Забележен је и случај да је неколико родитеља указало на један исти проблем, веродостојно описујући догађаје, што потврђује величину проблема и свакако тражи посебну пажњу нашег новинарског тима.

Међу пријављеним проблемима су и начини на који школе приходују, али тај новац, према увиду родитеља, не улажу у школу, па су се ЦИНС-у обратили у циљу утврђивања постојања корупције.
Велики број пријава тиче се вршњачког насиља, односно деце која по правилу дуго малтретирају друге ђаке, а школе не реагују прописно.

Пристигле су и жалбе на понашање појединих наставника, проблеме са уџбеницима, дневним боравком и многи други релевантни проблеми које ће новинарски тим ЦИНС-а пажљиво обрадити.

Имајући у виду све наведено, ЦИНС ће продужити период пријављивања проблема и позива све родитеље и запослене у школама да се до 15. децембра јаве путем:

Уз горе наведене пријаве о проблемима је могуће и уживо разговарати са новинаркама ЦИНС-а 4. и 11. децембра у просторијама ЦИНС-а (Ресавска 28, 2. спрат). Моле се сви заинтересовани да закажу термин на бројеве телефона: 011 33 42 790 или 062 10 39 472.

У случају потешкоћа у попуњавању упитника или додатних питања, ЦИНС је доступан путем мејла оffice@cins.rs и поруке или позива на горе наведене бројеве телефона.

Подсећамо, због ограничених капацитета, тренутно су предмет истраживања само основне школе на подручју Београда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама