Црвените ли због своје деце? Ево 4 савета психолога за родитеље размажене деце

Размажено дете доноси много проблема родитељима. Чим детету забраните нешто, одмах примењује већ стечене навике и методе и показује још један излив беса док не добије оно што је наумио.
Све се компликује када родитељи не могу или не желе да признају да је њихово дете размажено и да је време да се предузме нешто. Многи родитељи не обраћају пажњу на непредвидиво понашање детета. Међутим, такву децу чекају проблеми када одрасту. Зато такве ситуације родитељи треба да спрече или реше на време.

Овде представљамо 11 главних одлика понашања размажене деце.

 1. Дете не жели било шта дели са другима

Себичност је одлика размажене деце, они раде само оно што је њима у интересу, јер су навикли да добијају све оно што је њима потребно. Наравно, такво дете ће категорички одбијати да подели са неким нешто своје, без обзира да ли се ради о играчки или пажњи родитеља.

 1. Чести изливи беса

Деца од 3 до 4 године су често хистерична, јер нису научили да на другачији начин покажу своја осећања. Међутим чести напади беса код старије деце су већ разлог за забринутост.

 1. Јака зависност од родитеља

Жао вам је да оставите дете код баке да преспава јер се оно буни, и драми што и сутра мора у вртић. У току одрастања дете мора да се навикне на одвајање од родитеља.

 1. Захтева да му се припреми његова омиљена храна

Наравно, понекад деца могу бити избирљива. Међутим, ако ваше дете одбија редовне оброке и захтева да му се спреми његова омиљена храна, то је јасан знак да је дете размажено.

 1. Стално се жали

Још један знак размажености – ништа их довољно не испуњава. Свако дете воли да добије нову играчку, нове патике или тренерку, међутим проблем је у томе када дете види да његов другар има неку ствар коју он нема, па захтева да се и њему купи иста. То је јасан показатељ да дете није задовољно и увек тражи више.

 1. Грубост

Родитељи често испуњавају свакакве дечје хирове, и дете их поштује због тога. А шта се догађа када родитељи престану да угађају детету? Наравно, дете показује негативност и агресију. И зато је опасно детету давати све што пожели.

 1. Често морамо да убеђујемо децу

Размажено дете не прихвата да родитеље, баку и деку једноставно мора да поштује, па се често дешава да се дете расправља са њима и не слуша их. Тада родитељи долазе у ситуацију да моле и убеђују дете да уради нешто или једноставно буде послушно.

 1. Манипулација одраслих

Размажено дете често и лако нађе начин да манипулише родитељима како би постигло свој циљ. За то најчешће користи плач, хистерију, љутњу.

 1. Због дететовог понашања мама и тата црвене од стида

Желећи да привуче пажњу дете често прекида разговор одраслих и почиње да плаче или драми на јавном месту. Овај проблем је посебно тешко решити, ако родитељи  од самог почетка допуштају детету да се тако понаша кад год пожели.

 1. Не осећају одговорност за лоше ствари које су урадили

Свака особа треба да буде свесна својих поступака. Међутим, размажена деца имају „тим“ око себе (маму, тату, баку…) који увек исправљају његове грешке. На пример, ако дете удари друго дете из комшилука, мајка одмах дотрчи и брани своје дете и оправдава зашто га је он ударио. У таквим околностима деца постају размажена и губе или уопште не стичу осећај за одговорност.

 1. Бурно доживљавају неуспех

Размажена деца једноставно не прихватају пораз. Овакво понашање може бити дозвољено само деци до четврте године. Од 4 до 6 година дете мора да схвати да не може свака жеља да буде остварена, и да треба мирно прихватити неуспех. Размажено дете то не прихвата, и када му се догоди неуспех показује изливе беса и љутње.

Узроци размажености

Породични живот се драматично мења ако у породици главну улогу има размажено дете. Ако до друге или треће године показују љутњу – то је природна особина понашања, након четврте године, та љутња прелази у манипулацију. Као резултат тога, дете постаје егоистично и навикнуто да кроз бес добија оно што хоће.

Често, размажена деца одрастају у породицама у којима родитељи не могу да пронађу заједничке методе васпитања. Ако је тата превише строг, дете прибегава и окреће се мајци која је попустљивија.

Један од најчешћих узрока размажене деце је тај што су родитељи превише запослени и не проводе доста времена са дететом, и како би се оправдао због тога, родитељ то надокнађује поклонима и испуњавањем свих жеља. После тога, дете то схвата као нормалну ситуацију, где се подразумева да му се испуни сваки хир. Самим тим постаје размажено.

4 савета психолога родитељима размажене деце

 1. Увек останите мирни

Контрола ситуације је немогућа без мирне комуникације. Ако почнете да вриштите и вичете, дете се неће променити, и у најгорем случају – одговориће вам исто. У случају проблематичних ситуација најбоље је покушати игнорисати хистеричност детета. Мирним тоном реците: „О томе ћемо причати кад се смириш.”

 1. Будите свесни проблема

Немојте чекати да све оде предалеко. На први знак претеране хистерије, како би се добила жељена пажња покушајте да зауставите такав начин понашања. Не дајте му да вас изманипулише тако што ће се оно смирити једино ако му испуните жељу.

 1. Будите доследни

Ако сте јуче забранили детету да скаче по каучу или да баца лопту по соби, а данас му то дозволили, онда је такво васпитање бескорисно. Дете схвати да може да заобиђе сваку забрану и да ће ускоро добити то што жели. Покушајте да будете доследни у ономе што кажете.

 1. Научите га да буде одговорно

Дете треба да схвати шта значи „морати“.  На пример, задати му обавезу да почисти након игре, да покупи своје играчке или да донесе своје ствари. Нема везе ако он то не уради добро, битно је да схвати шта значи дужност, и тако ће постати одговорно.
И не показујте претерану строгоћу. Нађите заједнички језик са дететом. Уверите дете да га волите, али да његово понашање није исправно и да ће морати то да промени.

Приредила: С. Пантовић