Да беба упија знање „као сунђер”

20 јула, 2016

Бебе имају огроман потенцијал за учење, јер се од рођења до шесте године мозак развија невероватном брзином
dete
Бебе имају огроман потенцијал за учење, јер се од рођења до шесте године мозак развија невероватном брзином, поручују стручњаци са Института за развој људских потенцијала, који су недавно посетили Београд и одржали предавање на ову тему.
Мозак расте коришћењем, а до њега води пет путања, односно чула вида, слуха, додира, укуса и мириса. Зато бебе много лакше уче помоћу визуелне, тактилне и аудитивне стимулације, уз одговарајућу учесталост и трајање, а темпо усвајања нових сазнања од самог рођења је запањујући. Мала деца на “мозгање” гледају као на игру и имају одличну пажњу, концентрацију и потребно интересовање. Стручњаци са овог Института сматрају да мајке и очеви могу да науче своје бебе пуно тога, само ако им то предоче на конкретан и забаван начин, јер су родитељи најбољи учитељи које ће дете икада имати, пуни ентузијазма и одлучности. Ако желите да вам малишани буду мали генијалаци, или да им олакшате касније учење и напредовање у школи, животу, ево неколико једноставних начина да им стимулишете вијуге:
– Подучавајте бебу на забаван начин пун љубави и поштовања.
– Не игноришите је и не обраћајте јој се “бебећим” говором.
– Обезбедите јој стимулативно окружење да сваког дана може да научи нешто ново.
– Читајте јој поезију или класичну литературу, књиге за старију децу 10-15 минута на дан.
– Показујте јој групу од десет речи исписану на већем папиру, крупним словима и то три пута дневно у току пет дана, па онда пређите на нове речи. Тако ће лакше научити да чита.
– На принципу флеш картица, можете је научити да препознаје историјске личности, слике познатих сликара, биљне и животињске врсте, сазвежђа… Практично, све што вам падне на памет.
– Не показујте јој исте материјале за учење изнова и изнова, јер ће јој то досадити.
– Беба ће научити све што јој покажете, па зато не чекајте да вам покаже шта зна пре него што пређете на нешто ново.
– Изложите је страним језицима било да их ви говорите или преко цртаних филмова и књига, јер ће на тај начин лакше постати билингвисти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама