Bebe imaju ogroman potencijal za učenje, jer se od rođenja do šeste godine mozak razvija neverovatnom brzinom, poručuju stručnjaci sa Instituta za razvoj ljudskih potencijala, koji su nedavno posetili Beograd i održali predavanje na ovu temu.

Mozak raste korišćenjem, a do njega vodi pet putanja, odnosno čula vida, sluha, dodira, ukusa i mirisa. Zato bebe mnogo lakše uče pomoću vizuelne, taktilne i auditivne stimulacije, uz odgovarajuću učestalost i trajanje, a tempo usvajanja novih saznanja od samog rođenja je zapanjujući. Mala deca na “mozganje” gledaju kao na igru i imaju odličnu pažnju, koncentraciju i potrebno interesovanje. Stručnjaci sa ovog Instituta smatraju da majke i očevi mogu da nauče svoje bebe puno toga, samo ako im to predoče na konkretan i zabavan način, jer su roditelji najbolji učitelji koje će dete ikada imati, puni entuzijazma i odlučnosti. Ako želite da vam mališani budu mali genijalaci, ili da im olakšate kasnije učenje i napredovanje u školi, životu, evo nekoliko jednostavnih načina da im stimulišete vijuge:

– Podučavajte bebu na zabavan način pun ljubavi i poštovanja.

– Ne ignorišite je i ne obraćajte joj se “bebećim” govorom.

– Obezbedite joj stimulativno okruženje da svakog dana može da nauči nešto novo.

– Čitajte joj poeziju ili klasičnu literaturu, knjige za stariju decu 10-15 minuta na dan.

– Pokazujte joj grupu od deset reči ispisanu na većem papiru, krupnim slovima i to tri puta dnevno u toku pet dana, pa onda pređite na nove reči. Tako će lakše naučiti da čita.

– Na principu fleš kartica, možete je naučiti da prepoznaje istorijske ličnosti, slike poznatih slikara, biljne i životinjske vrste, sazvežđa… Praktično, sve što vam padne na pamet.

– Ne pokazujte joj iste materijale za učenje iznova i iznova, jer će joj to dosaditi.

– Beba će naučiti sve što joj pokažete, pa zato ne čekajte da vam pokaže šta zna pre nego što pređete na nešto novo.

– Izložite je stranim jezicima bilo da ih vi govorite ili preko crtanih filmova i knjiga, jer će na taj način lakše postati bilingvisti

S. M. |

Izvor: novosti.rs