Da li da upišem dete na engleski i kako da izaberem pravu školu?

2 septembra, 2021

Sigurno poznajete bar jednu porodicu koja je, dok su deca bila još mala, odlučila da promeni život i preseli se u neku drugi državu. Možda ste i sami deo takve porodice.

I ono što se obično desi ubrzo nakon što se točak novog života zavrti, jeste da deca novi jezik, kroz igru i druženje, usvoje mnogo brže od njihovih roditelja. I to više nikom nije neobično i niko se tome i ne čudi. Jednostavno, deca strane jezike uče brže i lakše. Znajući ovo, zašto im, onda, uskraćujemo mogućnost da nauče još jedan jezik u onom uzrastu kad im to je to zapravo – igra?

Savladavanje stranog jezika jedno je od najkorisnijih znanja koje dete može da stekne u ranom detinjstvu. Kažu (s pravom) – koliko jezika znaš, toliko vrediš. Najkorisniji strani jezici, uopšteno posmatrano i trenutno, jesu engleski i nemački.

A kad početi sa učenjem stranog jezika?

Logopedi i pedagozi se slažu da je, kod male dece, najbolje vreme za početak učenja engleskog ili nemačkog jezika u uzrastu od 4 do 6 godina jer će tada najlakše učiti strani jezik i imaće veće šanse da govore kao maternji.

“Najbitnije jeste da je dete savladalo maternji jezik i da govori s razumevanjem. Ukoliko sklapa rečenice i razume šta priča, neće biti problema u savladavanju osnovnih reči nekog drugog jezika ili npr. učenje pesmice na engleskom ili nemačkom jeziku.” – objašnjavaju u Berlitz-u.

Učenje stranih jezika u ranom uzrastu ima i druge benefite. Deca koja su počela da uče jedan strani jezik u predškolskom uzrastu uspešnija su u usvajaju gradiva i iz ostalih predmeta.

Ipak, nikada nije kasno za učenje stranog jezika jer rad na sticanju ove veštine izoštrava um, unapređuje kognitivne procese, razvija kreativnost, podstiče koncentraciju i svakako se preporučuje za održavanje mentalnog zdravlja kod dece i odraslih. Svesni smo da učenje stranih jezika možemo da započnemo bilo kada u životu, samo je pitanje da li će nam, što smo stariji, učenje biti teže.

Zato se, pored kurseva za malu decu, u Berlitz školi stranih jezika organizuju i kursevi engleskog i nemačkog za starije, do 18 god.

U Berlitz školi se primenjuju sertifikovane metode učenja

Šta to znači?

Od prvog časa dete će progovoriti na stranom jeziku. Kursevi su koncipirani tako da deca uče novi jezik kroz igru i zabavne aktivnosti. Samim tim što dete kroz igru uči, ono pristupa ovoj aktivnosti bez stresa.

Kvalifikovani predavači rade sa decom. Dete ima adekvatan pristup predavača koji posvećuje dovoljno pažnje i strpljenja. Kurs se odvija u malim grupama što ima višestruke koristi. Decu nije teško podstaći na igru, pesmu, crtanje, bojenje i sve druge aktivnosti koje se za njih odvijaju spontano i nezavisno od učenja stranih jezika i to je još jedan razlog organizovanja kursa kroz igru.

Učenje jezika kroz zabavne aktivnosti. U uzrastu od 4 do 6 godina dete uči jezik kroz zabavne sadržaje poput igara, pesama, brojalica, priča, glume, spontano i prirodno usvaja jezičke strukture, izgovor, ritam i intonaciju jezika. Zato je deci koja počnu sa učenjem u ovom uzrastu mnogo lakše da se tokom kasnijeg učenja približe maternjim govornicima i često engleski ili nemački govore bez akcenta.

Berlitz metoda – To je ono što razlikuje Berlitz od ostalih centara za učenje stranih jezika. Metoda podrazumeva da se tokom časa isključivo koristi ciljni jezik, bez prevođenja na srpski, u cilju da se jezik uči i usvaja po principu maternjeg jezika. Srpski jezik se koristi vrlo retko i samo u situacijama kada nije moguće na drugi način objasniti ili organizovati decu tokom časa.

Deca čas doživljavaju kao odlazak u igraonicu, s tim što naša igraonica ima edukativni karakter. Dokle god se igraju, deca su zadovoljna i dovoljno motivisana da u tim igrama koriste strani jezik a motivacija je vrlo važan faktor za učenje. Često naši mališani nastavljaju igre i van škole igrajući se bratom, sestrom ili drugarom na isti način kao što se igraju na času u Berlitz-u. Po završetku kursa, dete dobija sertifikat kao potvrdu o stečenom znanju.

Roditelj prati napredak deteta. Da bi roditelji znali kao dete napreduje i šta je naučilo, od prvog časa pa sve do kraja školske godine, nakon svakog časa, učenici dobijaju izveštaj od strane predavača na kome piše šta su deca tokom tog časa radila i šta imaju za domaći. Tokom cele školske godine moguće je zakazati konsultacije sa predavačima ili pedagoškim savetnicima koji su uvek raspoloženi da odgovore na sva pitanja roditelja.

Kako je kurs stranih jezika za decu organizovan u Berlitz-u?

Dečji kurs engleskog i nemačkog jezika obuhvata fond od 60 časova (30 viđanja).

Namenjen je deci i tinejdžerima od 4 do 18 godina i prilagođen je uzrastu, znanju i potrebama vašeg deteta.

Časovi se održavaju jednom nedeljno po 2 časa – po 40 min. sa dve pauze od po 5 min.

Ukoliko želite da vidite kako izgleda čas, kliknite ovde da prijavite vaše dete za besplatan čas.

Vi birate da li želite da vaše dete prisustvuje probnom času putem onlajn platforme ili u školi, u nekom od Berlitz centara.

Za dodatne informacije o kursevima za decu, pozovite Berlitz na 069/308 74 66 ili im pišite na info@berlitz.co.rs.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama