Да ли је ово српска реч с највише синонима?

13 маја, 2015

 
Сигурни смо да јесте – „оно за убијање мува” сви зову другачије. У једној затвореној ФБ групи која се бави решавањем језичких недоумица, неко је поставио питање који израз је за овај предмет најисправнији. Одговори су били различити, а једна чланица се баш потрудила и навела чак 130 синонима оно што неки зову мувалица, неки тепалица, неки мувотрес, неки… ух, прочитајте и сами, па одаберите:

zna-li-neko– Мувара, мувокољ, мушарица, пецарица, млатилица за муве, пецаљка, мувотепало, тапкалица, пеца, мувобран, мухотепаљка, тупкало, шљипкало, мухало, табалица, мухобојка, пецкалица, тепало, шљепкавац, руски спреј за муве, лапарача, мушопец, мухохват, оно за муве, мухарем, мухопрц, мувотеп, тепомувац, муварица, мувозез, тепаљка, мухоклеп, мувопиздилица, палица за муве, мувоубилица, оно што има ону мрежу што убија муве, шљапача, смртко, пракач, мувотрес, мувокил, мувосмрт, мухошпљос, мувотепач, мухоспичилица, мухотепалица, мувач, мухоловка, пацкалица, мувошљеп, убијалица, шицкало, тепач, метлица за муве, мухоловац, истребљивач, туцимушица, мухошпљескалица, убицомув, убијаљка, мувалица, мувомлат, мувопич, муворикњало, мувосмртило, мувофрк, клепача, тапкало, лупкалица, батина за муве, пацка за муве, мухомат, муварник, пичилица, лопарица, убитаљка, тепаљче, убијач за муве, млатач, мувоубијало, мувотуц, флекавица, мухотреба, ПВО за муве, ловилица, туцко, мувоспич, убица за муве, шљапалица, пушка за муве, пиф паф, млатарица, пап за муве, мувопљас, ловомушач, мувоубијач, мухотеп, мухотуц, тепалица, комарцотепач, мувокидалица, хитлер, зунзопич, мувозвиз, тепко, млатимув, клепалица, мувашинтер, трескалица, мушичарка, лопатица за муве, терминатор, румунски спреј за муве, бијачлица, шљепкало, мувоклеп, убимув, метлица, шљипко, мувопец, прахер за мувотерминатор, табач, убивотка, мухотук, мувоопичивач, удригазамуве, пуцкалица, мувотребач, мувоубица.

Што се нас тиче, то је пецкалица. И тачка!

Фото: Вукајлија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


22 коментара на "Да ли је ово српска реч с највише синонима?

 1. sneza каже:

  evo i 131 sinonim koji mi upražnjavamo: MUOŠIC!
  patentirali smo ga brat i ja 😀

 2. Kristina каже:

  132 rec muvopic

 3. Tijana каже:

  133.reč pičilica 🙂

 4. Tolkin каже:

  Pljeskavica, muhamašač

 5. Ja каже:

  Moja mama to zove puška za muve. 😀

 6. Марија каже:

  Ево једног синонима који недостаје: пљескавац (код нас се то увек тако звало).

 7. Биби каже:

  Код нас у кући је то опичаљка за муве, паћкалица, фаћкалица..

 8. Silvija каже:

  Kratko i jasno…udaraljka 🙂

 9. Jovan каже:

  Kod nas u kući je ..mirko.. Koliko je dobar (mirko)za muve i komarce toliko i za decu. ;):) Da bi smirili decu kad preteraju dovoljno je da kazemo: Zvacu mirka i izbrojim do 3!!!:):):)

 10. Ana каже:

  U mojoj porodici se zove praćka

 11. још једна каже:

  кебалица

 12. Sandra каже:

  Hitler za muve!

 13. Ivanka momcilovic каже:

  Na obliznjem izletistu, u popodnevnim satima, jedan prijatelj je hitno istrcao iz sobe trazeci muvotepac ( sa akcentom na poslenji slog) ka ko bi ubio pauka. Znaci moze da se zove i *paukotepac.
  Sve ovo je za prijatan smeh!

 14. jelena каже:

  Moja deca to zovu pi*dilica za muve.

 15. Zlata каже:

  Pljevalica 🙂

 16. ... каже:

  Mušičarka :), kod nas, a ja sam čula i za Muvalica, Peckalica i Lopatica

 17. zoran каже:

  Za to imam dva naziva:
  – zunzozviz
  – retardaljka

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама