Шта наука каже о посебној љубави бака и унучића

Није никаква тајна да су баке, готово увек, луде за својим унучићима. Један психолог заинтересовао се за ту, тако посебну врсту љубави и решио да је истражи тако што је проверио шта се тачно дешава у мозгу једне баке док су њени унучићи близу. И резултати су фасцинантни.

Foto: Canva

Џејмс Рајлинг, психолог који је и покренуо ово истраживање и професор на Emory универзитету на катедри за психологију, посматрао је 50 бака и оно што се у њиховим мозговима дешава док гледају Фотографије своје унучади.

“Оно што се заправо дешава је активирање оних зона у мозгу повезаних са емоционалном емпатијом.” каже Рајлинг и додаје. “То значи да су баке толико усмерене на своју унучад да у њиховом присуству осећају исто што и они. Ако се њихово унуче смеје, оне осећају радост. Ако плаче, оне су такође тужне и осећају тај стрес.“

Кад би баке гледале фотографије своје деце, њихови би мозгови показали појачану активност у зонама повезаним са когнитивном емпатијом (насупрот емоционалној).

Иако когнитивна емпатија не значи одсуство емоција, она је комплекснија.

Ова разлика у реакцији бака кад посматрају унуке у односу на реакцију кад посматрају своју децу, кажу аутори, вероватно потиче од слободе коју баке осећају кад су са својим унуцима.

“Многе баке су нам рекле да је лепо не бити под притиском времена и финансија који су осећали док су одгајали своју децу,” каже Рајлинг. “Имају ту срећу да могу да уживају у искуству и улози баке, много више него док су били млади родитељи.”