Da li je tvrdoglavost kod dece stvar karaktera?

Tvrdoglavost je u uzrastu do tri godine normalna pojava i na nju ne možete mnogo da utičete, jer dete počinje da se osamostaljuje, a s druge strane nije dovoljno vešto, što ga frustrira i ljuti

Neka deca jednostavno su toliko tvrdoglava da ne postoji način da ih ubedite da sarađuju. Psiholozi tvrde da je kod nekih to stvar karaktera, dok drugi na taj način ispituju granice. Kojoj god grupi da pripada vaše dete, znate koliko je teško „natezati“ se sa detetom i koliko su neprijatne situacije kada u prodavnici počne da histeriše što nešto ne možete da mu kupite, ili kada pred gostima napravi skandal zbog najbezazlenije stvari. Kako bi trebalo da reagujete i šta da uradite da biste ubedili dete da se smiri i sarađuje?

Psiholozi savetuju da na takvo ponašanje nikada ne odgovarate vikom i grdnjom, već da im pristupite suptilnije, što je i najteže jer se i u vama mešaju osećanja ljutnje i stida zbog takvog ponašanja. Deci u takvim situacijama treba prići „sa strane“, kako to stručnjaci vole da kažu. To znači da ne vičete, ne dajete direktne naredbe, već da probate mirno da uključite dete u odlučivanje, odnosno da ih navedete da urade baš ono što želite.

Imajte na umu da je tvrdoglavost u uzrastu do tri godine sasvim normalna pojava i da na nju ne možete preterano da utičete. Ona se ispoljava zato što dete polako počinje da se osamostaljuje, želi da otkriva šta sve može, a s druge strane nije dovoljno vešto, što ga frustrira i ljuti. Emocije nije u stanju da razume i kanališe i zato reaguje tvrdoglavošću i histerijom. Ukoliko vas to jako ljuti, ne zaboravite da dete to ne radi namerno, samo je tužno i iznervirano što nije sve onako kako je očekivalo, ili zato što ne može da dobije ono što je želelo.

Kod starije dece treba da reagujete, a idealna reakcija bila bi smireno objašnjenje zbog čega ono što je naumilo nije uspelo, odnosno zašto ne može da dobije ono što želi. Ovaj pristup sigurno neće „upaliti“ prvi put, ali ukoliko budete imali strpljenja, jednom hoće. Osim što ćete promeniti ponašanje deteta, naučićete ga i da neuspeh nije isto što i poraz, što je jedna od važnih životnih lekcija. Dete mora da zna da postoje pravila i da mora da bude obzirno prema drugima i tuđim potrebama. Ali, to nikako nećete postići vikanjem, naprotiv, dete će samo usvojiti takav model ponašanja i na sve će reagovati burno. Tvrdoglavost kod neke dece nikada nije moguće suzbiti u potpunosti, ali je svakako možete ublažiti. Nikada nemojte dozvoliti da vas dete toliko iznervira da niste u stanju da se kontrolišete, da ga tučete pred svima ili na ulici. I ne popuštajte ako naglo prestane da histeriše i počne da vas moli.

Morate da budete uporni i da se držite dogovora. U suzbijanju trvdoglavosti važno je i da ne lažete. Nikada ne dajte detetu obećanja za koja znate da neće biti ispunjena. Pokušajte da mu preusmerite pažnju na nešto drugo, zatražite da vam pomogne u nekom izboru. Takvo ponašanje uglavnom prođe samo od sebe do četvrte godine, kada se sa detetom mnogo lakše dogovara.

U praksi to izgleda ovako – dete je napravilo haos u sobi i neće da ga raskloni kada je završilo sa igrom. Da biste ga naterali da vas posluša nemojte da pretite kaznama ili zabranama. Recite mu da želite da se takmičite ko će skupiti više igračaka za određeno vreme. Mali tvrdoglavci jako vole izazove, tvrde psiholozi, pa će se rado uključiti u takmičenje. Koristite ohrabrujuće podsticajne reči, a ne pretnje. Umesto da kažete: „Neću ti čitati priču pred spavanje ako ne pokupiš sve igračke“, recite „Čim pokupimo igračke idemo da čitamo priču“.

Stručnjaci tvrde da tvrdoglavi mališani ne reaguju na roditelje koji stalno pričaju istu priču i ponavljaju iste pretnje. Ukoliko dete ne popušta, nemojte ni vi. To će biti malo naporno za vaše živce, ali će na kraju sigurno dati rezultate. Važno je i da uspostavite vezu sa detetom, jer kada deca osećaju da ste povezani sa njima, radije će raditi ono što od njih tražite.

Školska deca tvrdoglavost najviše ispoljavaju kada treba da rade domaći. Pokušajte da im razdelite obaveze, na primer, deset minuta rade domaći, a dva odmaraju i tako dok ne završe. Učenje učinite zabavnim, dete može da čita lektiru u šatoru napravljenom od ćebeta. Ako dete, na primer, hoće da nosi odeću neprikladnu za doba godine, sklonite te komade iz ormana i detetu ponudite dve-tri kombinacije od kojih treba da izabere jednu. Ukoliko neće da obuče jaknu, pustite ga. Stavite je u torbu i sačekajte da je dete samo zatraži, jer će vas insistiranje da vas posluša samo udaljiti od cilja, jer tvrdoglava deca upravo to i čekaju – šansu da se prepiru.