Да ли је вртић сервис за чување деце или – припрема за живот?

Уколико на вртић гледате само као на сервис за чување деце у великој сте заблуди. Вртић представља озбиљну припрему за живот укључујући социјализацију деце, стварање радних навика, као и први корак за укључивање у колектив.

Чињеница је да период привикавања детета на вртић уме да буде прилично стресан и болан како за дете тако и за родитеље. Уколико немате тих проблема, заиста треба да будете срећни.

Foto: Canva

Родитељи који се сваког јутра суочавају са реком дечјих суза знају колико је привикавање тежак процес. У наставку текста ћемо покушати да вам дочарамо како најбоље и најбезболније превазићи тај период.

Детету су потребна друга деца

У нашој средини влада мишљење да дете не треба да иде у вртић уколико има неко да га чува. Најчешће су то баке и деке, мада има и ситуација где родитељи раде у супротним сменама па се довијају на све могуће начине како би били подређени детету уместо да га упишу у вртић.

Родитељи сматрају да тиме што дете не иде вртић чине најбоље за дете, што уопште није тачно. Ово се, наравно, не односи на бебе, већ на децу која су већ напунила три године и заиста чезну за дисциплином, друштвом, припадањем.

Најчешћи изговор родитеља за неуписивање детета у вртић су – „У вртићу је стално болесно, зато је боље да буде код куће.“

Да, сигурно ће се десити да ће дете бити чешће прехлађено, али то је сасвим нормално. Замислите да вам неко препоручи да кренете на фитнес, како бисте били здравији и снажнији. Ви одете једном, добијете упалу мишића. И решите да одустанете јер – да бисте ојачали мишиће, морају прво да вас боле. Исто је са имунитетом. Да би ојачао, морате му задати мало посла.

С друге стране деца која не одлазе у вртић, велики део времена проводе уз ТВ, у новије време уз телефон и ускраћени су за друштво вршњака.

Вртић је место где се деца осамостаљују

Обданиште је васпитно-образовна установа у којој дете проводи време у друштву вршњака и под адекватним надзором. То никако није сервис за чување деце како многи погрешно мисле. У вртићу се деца постепено осамостаљују у зависности од узраста. У старијим групама кроз разне игре развијају креативност и машту. Такође се ослобађају страха од јавног наступа захваљујући многобројним приредбама, што је веома битно за касније. У предшколском периоду се на занимљив и креативан начин припремају за школу.

Предност одрастања са вршњацима

Дете ће се у вртићу научити дисциплини, одговорности, развиће креативност, ојачати самопоуздање и што је најважније осетиће се као део колектива. За интелектуални и емоционални развој детета од огромне важности је игра са вршњацима. Психолози тврде да је детињство у вртићу најбољи модел социјалног развоја. С обзиром на то да деца прве другове стекну у вртићу, касније током живота ће лакше стицати пријатељства и успеваће да изграде стабилне односе.

Foto: Canva

Сем тога што су повезани са једнакима себи, деца још у вртићу формирају свест да је свако од њих појединац у друштву. Сва правила која важе у вртићу су у ствари упрошћен модел друштвеног система. У вртићу се деца уче важним правилима и што је веома битно уживају у игри.

Када је најбоље време да дете пође у вртић?

Према мишљењу психолога најбоље време за полазак у вртић је са навршене три године. Потребан је период адаптације на вртић, тако да морате бити спремни на то и наоружати се стрпљењем. Како би се дете што боље адаптирало, време проведено у вртићу треба постепено продужавати.

У првим данима када крене у вртић, дете најпре остаје сат или два у групи. Касније се боравак продужава до подневног спавања, а већ након пар дана ће остајати дуже. Оваквим темпом дете ће се привићи на вртић оквирно за месец дана.

Наравно, пракса показује да је тај период адаптације често знатно краћи (понекад дужи), али то зависи од детета и његовог темперамента.

Дете мора да буде сигурно да ћете доћи по њега

Задатак родитеља је да причају са дететом о одласку у вртић, говорећи му да тамо има много деце са којом ће се дружити. О васпитачицама треба причати као о дивним тетама, које брину о њима.

А што је најважније морате детету константно понављати да ћете доћи по њега чим завршите са послом. Не заборавите да је страх од остављања веома изражен код мале деце. Испоштујте
договор. Уколико сте обећали детету да ћете доћи по њега пре спавања, то обавезно урадите.

Деца која имају присан однос са родитељима, однос пун нежности и топлине много лакше се адаптирају на вртић у односу на децу која живе у окружењу у коме се не испуњавају дата обећања.

Најважније је да схватите да вртић није место за чување деце и да не смете себи дозволити да плашите децу одласком у вртић. Вртић је место у коме се деца припремају за живот. У вртићу ће дете први пут бити у ситуацији да решава конфликтне ситуације без помоћи родитеља, али под будним оком васпитача. Такође је вртић место где ће дете међу непознатом децом тражити себи сличне.

Истина је да ће дете у вртићу више бити изложено конфликтима и расправама него што би било у познатом окружењу где га чувају баке и деке. Такође ће бити више изложено вирусима, али то је природни след док дете не стекне имунитет.

Мада исто тако дете ће у вртићу научити да се уклопи у колектив, да се избори за себе, да ојача самопоуздање а уједно ће ојачати и имунитет. Боравком у вртићу дете ће научити да је породица оаза љубави и топлине, али да су дружење и боравак у групи са вршњацима неопходни за правилно формирање личности.

Тако да уколико сте некад помислили да је вртић место за чување деце у великој сте заблуди, вртић је веома озбиљна припрема за живот.

Аутор: Славица Бијелић