Да ли осмогодишњак сме да остане сам код куће?

У ком узрасту деца могу сама да остану код куће? Запослени родитељи који немају помоћ са стране брину да ли ће из школе отићи право кући, како ће се снаћи, да ли умеју да реагују без панике у непредвиђеним околностима…

Психолози истичу да малишани предшколског узраста нису способни да буду сами, без надзора старијих. То могу тек са 10 година на неколико сати, али уз претходно привикавање, тако што ће родитељи отићи у продавницу или негде близу, али не дуже од пола сата.

Тек када наврше 13 година спремни су да дуже буду сами јер тада могу да се снађу и реагују на прави начин у непредвиђеним ситуацијама. Без надзора старијих стичу самопоуздање, одговорност и вештине сналажења. Ипак, није препоручљиво да свакодневно и предуго буду сами, јер родитељи немају увид у то шта раде, а на дужи рок постају на неки начин и “одметници”, сматрајући да све могу сами и да им савети не требају. Зато их научите да се обавезно јаве када стигну из школе, да улазна врата увек закључавају а кључ држе на сигурном. Ако имају страх од самоће, треба да укључе телевизор.

Извор: Новости