Da li osmogodišnjak sme da ostane sam kod kuće?

jul 3, 2019

U kom uzrastu deca mogu sama da ostanu kod kuće? Zaposleni roditelji koji nemaju pomoć sa strane brinu da li će iz škole otići pravo kući, kako će se snaći, da li umeju da reaguju bez panike u nepredviđenim okolnostima…

Psiholozi ističu da mališani predškolskog uzrasta nisu sposobni da budu sami, bez nadzora starijih. To mogu tek sa 10 godina na nekoliko sati, ali uz prethodno privikavanje, tako što će roditelji otići u prodavnicu ili negde blizu, ali ne duže od pola sata.

Tek kada navrše 13 godina spremni su da duže budu sami jer tada mogu da se snađu i reaguju na pravi način u nepredviđenim situacijama. Bez nadzora starijih stiču samopouzdanje, odgovornost i veštine snalaženja. Ipak, nije preporučljivo da svakodnevno i predugo budu sami, jer roditelji nemaju uvid u to šta rade, a na duži rok postaju na neki način i “odmetnici”, smatrajući da sve mogu sami i da im saveti ne trebaju. Zato ih naučite da se obavezno jave kada stignu iz škole, da ulazna vrata uvek zaključavaju a ključ drže na sigurnom. Ako imaju strah od samoće, treba da uključe televizor.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Da li osmogodišnjak sme da ostane sam kod kuće?

  1. Ivana kaže:

    Pročitajte tekst pre nego ga objavite. Stepen samostalnosti je individualna stvar. U današnje vreme nemaju svi televizor pa da ga uključe.

  2. Velika kaže:

    Postoji ozbiljna diskriminacija dece jer boravak nije regulisan u svim školama na isti način, već je u nekim školama do drugog, a u nekim do četvrtog razreda. Treba obezbediti da sva deca imaju iste uslove, a onda ih ni roditelji ne bi ostavljali same u periodu kada i sami znaju da je to opasno, ali jednostavno nemaju drugu opciju.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama