Deca koja rastu bez generacijskog jaza u porodicama, uglavnom nisu u prednosti

12 februara, 2019

Nekolicina odraslih hvalisavo “razume” jezik neobuzdane mladosti. Kažu da su psovke edukativne u stvari, samo mi matorci smo lažnog morala i prepuni predrasuda. To je dosta nizak nivo razvoja za zrele godine.

Svesna odrasla osoba čula je razne psovke i vulgarnosti i nije to ništa novo za nju, ali ih kao model i prozor u budućnost osuđuje pred mladima. I to je jedino primereno.

Mladi, u prvi mah prihvataju rado sebi slične, a odrasle osobe, ali vremenom prestaju da ih gledaju kao osobe koje drže konce u rukama, kao kompas, kao sigurnost koja im je neophodna… Posebno je nepoželjno da na ovaj način razmišljaju prosvetni radnici. Bolna je istina kada shvatiš da si nakon drugarskog odnosa prema đacima, zaista postao samo drug sa sasvim jednakim statusom kao da si đak. Čuješ na hodniku svoje ime, ogoljeno za “nastavnice” ispred, lažeš sebe da ti prija da ponovo budeš samo drugar neiskusnim šesnaestogodišnjacima. Drugar bez autoriteta koji dobija pozivnicu za žurku, pa čak na nju i odlazi. Jeftini su to poeni, cilj promašen, plata nezarađena, a neodobravanje od strane kolega zagarantovano.

Da li si moderan ili nezreo, pitaj sebe.

Nastavnik je prijatelj roditelju, oni bi zajedno trebalo da budu skretničari koji ne dozvoljavaju da se vozi u pogrešnom smeru i upozoravaju na jednosmerne ulice života. Kroz vreme, iz godine u godinu, zahvalnost prema odraslima sa autoritetom raste.

Deca koja rastu bez generacijskog jaza u porodicama, uglavnom nisu u prednosti. Šta više, veliki je problem što nemaju modele ozbiljnosti i pristojnosti pred sobom, te i sami, stičući zrelost, nemaju težnju da svojim mislima daju snagu i slobodu kroz odmereno i pristojno ponašanje. Stapaju se sa znatno nižim kriterijumima, koji je karakterističan za mlade ljude bez iskustva i prave slobode. Bunt klincima pomaže da podnesu nemoć i ograničenja uzrasta, dok odrasli ne bi trebalo da budu u podređenom položaju. Takve odrasle osobe svoju slobodu vide u psovkama, agresivnom i buntovnim ponašanju, nepoštovanju pravila i Zakona koji nas čuvaju od anarhije. Zbog neusaglašenosti godina i ponašanja često se ne osećaju dobro u svojoj koži i ne nalaze jasne ciljeve, pa postaju dežurni “hejteri” opštih i usvojenih stavova društva. Još uvek traže svoj identitet i zbog toga imaju izraženu veštačku potrebu da budu originalni, što je odlika adolescenata. Takve osobe ne uspevaju da prerastu mlade buntovnike i svoja zapažanja pretvore u profesionalnu poziciju iz koje će menjati okolnosti, već njihova moć ostaje na rečima, a sve češće publiku dobija samo na društvenim mrežama.

Obaveza roditelja i nastavnika je da pred decu stavljaju više vrednosti i životno iskustvo, a ne da se stapaju sa 25 godina mlađima od sebe.

Tipičan primer, svež za sve nas je sagledavanje popularnih jutjubera i tumačenje sadržaja koji su prepuni vulgarnosti, ruganja i suženog rečnika. Opisane osobe prihvataju takav sadržaj kao normalan, šaljući mladima poruku da su mladi duhom, da su širokih pogleda, da nisu formalisti… ali ne shvataju da su samo jedno dete više i da svoju funkciju podizanja zahteva na viši nivo nisu ostvarili. Mini-suknja primerena je mladoj devojci, ali ne i njenoj mami. Zašto? Zato što se uz redovan razvoj prioriteti neminovno menjaju i sa fizičkog prelaze na umne kvalitete. Tako bi trebalo da bude.

Gledati mlade i slutiti da svet ide nizbrdo, nezaustavljivom brzinom i bez kontrole je druga krajnost koja osuđuje mladost i produbljuje generacijski jaz. Dakle, jaz nam je potreban, ali ne predubok. Mudraci su zabrinuto uklesali u davnoj prošlosti: “Kakva je današnja omladina, kuda ide ovaj svet?”. Nije nam ideja da mladi ostanu takvi, već da razvojno sustignu svoje roditelje i dobiju decu koja će lagano sustizati njih. Nikako da se izjednačimo. To ne bi trebalo i ne bi smelo da se desi.

Odrasli – budite odrasli! Deco – budite deca!

Autor: Snežana Golić, pedagog razvojnog centra Faktor, Novi Sad

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Deca koja rastu bez generacijskog jaza u porodicama, uglavnom nisu u prednosti

 1. Mama Vesna kaže:

  Slazem se s Vama, jaz jeste dobar i treba da postoji, moramo se ponasati u skladu s godinama, ali bih se osvrnula samo na oblacenje; smatram da i mama moze da nosi minic jer danas imate razlicite modele pomenute suknje i mislim da neki minic pristojne duzine moze da stoji nekoj dobrodrzecoj i ozbiljnoj gospodji koja, pri tom, ima i smisla za oblacenje. Hocu reci, ne radi se samo o minicu i sto se izgleda tice ne treba generalizovati; mnogo mladalacke garderobe moze i mama da ponese ako su odgovarajuci.

 2. Monika kaže:

  Tekst pun predrasuda! Žalosno da ovako nazadno i patrijarhalno razmišljaju oni koji nam uče decu. Mini-suknja nije za majku? Ma idi. Ako je tačno da zrele osobe treba posmatrati prema drugim kvalitetima, kako to da upravo autorka mame u miničima posmatra kroz oblačenje, površno. Jeza.

  1. Snezana kaže:

   Mediji ne bi ni upola bili moćni, kada mi ne bismo bili površni.
   Napisala sam tekst o generacijskom jazu, koji nema ama baš nikakve veze sa oblačenjem. U jednoj rečenici pomenula sam mini suknju kao simbol mladosti.
   Novinari k’o novinari , pompezno nasovima intrigiraju i nezainteresovane za teme kojima se bave , pa su stavili naslov: “Mini suknja je za mladu devojku, ali ne i za njenu mamu” i sliku suknjice. Nižu se komentari pozitivni i negativni,ali skoro nijedan bez POTPUNO NEBITNE suknje.
   Da li je moguće da smo tako lake žrtve????

   P.S. Ja nosim kratke suknje. Mini ne, ali kratke da. Mada moja ćerka još nije devojka,ali možda ću ih nositi i tada.

   1. Kristina kaže:

    Postovana Snežana,
    Vaše objave vrlo rado čitam. Prvi stručnjak za koga se ne dvoumim da kažem da piše zaista korisne tekstove.
    To sto se glavna polemika povela o minicima nije ni malo slučajno. Živimo u eri neodraslih žena i muškaraca koji ni sa 40 godina nisu prerasli svoje pubertetske bubice. Srednjovečni muškarci koji ne izlaze iz teretane, a kada izađu prezentuju svo svoje životno dostignuće šetajući u bodi majicama ili napućene srednjovečne žene u minićima sa komplet šminkom nikako nisu osobe koje mogu da izazovu poštovanje mlađih generacija. Konstantno se vodi hajka na mlade, a ja vas, i kao mlada i kao majka pitam koga to treba da postuju mladi? Na koga to treba da se ugledaju? Na odrasle koji se ponasaju, a i izgledaju kao buntovni i smesni tinejdžeri? Nije tako davno bilo kada sam i sama bila tinejdžer i ni tada, kao ni sada nisam mogla da shvatim odrasle koji su pokušavali da se ponašaju i izgledaju kao mladi. Pitala sam se u šta su uložili svoje godine i iskustvo kad ništa nisu uspeli da nauče. Teško je mladima da poštuju one koji ne postuju ono najvrednije sto imaju, a to su upravo godine i iskustvo. Šta se desilo sa našim društvom da su oni koji treba da budu primer nama, počeli da oponašaju nas? Zašto je to sve češća pojava? Ne zavaravajmo se da oblačenje i izgled nisu bitni i da je povrsno posmatrati ljude na osnovu izgleda. Odelo šalje jasnu neverbalnu poruku o nama. Ispravnu sliku mozemo da imamo samo o onima koje poznajemo, ali koliko je takvih?
    Šta je sa svim onim ljudima koje srećemo u prolazu? Uticaj koji širimo samo na osnovu izgleda je ogroman, posebno kada su u pitanju mladi. Tužna sam što je moj narod došao u situaciju da godine više ne znače i mudrost. Da je poklekao pred nadolazećim trendovima zaboravljajući sve one vrednosti koje su krasile i mladost i starost.

    1. Snežana kaže:

     Hvala Vam na podršci. Slažem se sa Vama. “Garderoba ne čini čoveka, ali o njemu puno govori” , pročitala sam negde. Poenta svega je, razumeli smo se, da je razlika medju generacijama posledica zrelosti i iskustva i da je kao takva jako važna mladima. Ako je nema – definitivno nešto nije u redu. Veliki pozdrav ?

   2. Mama Vesna kaže:

    Zasto mislite da smo se “zakacili” za suknju iz povrsnosti? Ja je jesam pomenula, isto kao simbol, uostalom, rekla sam gore u svom komentaru “ne radi se samo o minicu i oblacenju”, mislim da smo shvatili sta ste hteli da kazete. Takodje sam pomenula generacijski jaz, i sto se toga tice, slazem se s Vama. Takodje mislim da ste ovde zrtva pogresnog naslova, iako ima ljudi koji shvataju sustinu.

    1. Snezana kaže:

     Nisam mislila na Vas, pratila sam tekst na različitim portalima. Preko 100 komentara ZA i PROTIV ,konkretno suknje, ne kao simbola . Neverovatno. Veliki pozdrav za Vas i hvala ?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama