Da li ste dete manipulativnog roditelja (i kako da sami ne postanete takav roditelj)

Manipulativni roditelji koriste krivicu, naklonost ili laž kako bi kontrolisali svoju decu. Oni se često kriju iza paravana ljubavi prema svojoj deci i brige za njihovo dobro. Ako ste nekad imali takve roditelje ili ako ste, nesvesno, sami postali takav roditelj, nije kasno da promenite stvari.

Da li je vaš odnos sa roditeljima uvek bio napet i nezadovoljavajući, pa sumnjate da su oni, možda, manipulativni? Da li se često osećate krivim u njihovoj blizini? Da li ste zbunjeni njihovim postupcima, rečima i stavovima, a oni i dalje utiču na vas? Ako je tako, možda ste deo nesrećne grupe ljudi.

Svako može izvršiti emocionalnu ucenu ili izgubiti živce sa drugom osobom u nekom trenutku. Međutim, manipulativni roditelji primenjuju veliki broj različitih strategija. Oni nameravaju da kontrolišu svoju decu i kao rezultat toga narušavaju njihovo samopoštovanje. To je konstanta koja traje.

Suočavanje sa manipulativnim ljudima uvek je štetno i neprijatno. Međutim, šteta je mnogo dublja, a posledice su dugotrajnije kod onih koji su odrasli sa takvim roditeljima. To je zato što su oni glavne referentne figure i glavni uzori za oblikovanje ličnosti.

Iako nikada nije kasno da se sklonite od njih, prvo morate biti u stanju da prepoznate znakove roditeljske manipulacije.

Raspoloženje manipulativnih roditelja dominira situacijom

Svaki porodični sastanak se vrti oko raspoloženja ovog roditelja. Otvoreni su, prijateljski raspoloženi kada su srećni, ali okruženje postaje napeto i neprijatno kada su im emocije negativne. Štaviše, njihove emocije su nepredvidive i njima se loše upravlja. Iz istog razloga, drugi su podređeni uslovima koje su postavili u bilo kom trenutku.

Oni ne proslavljaju uspeh i radost svoje dece

Teško je zamisliti roditelja koji nije srećan kada mu deca napreduju. Međutim, manipulativni roditelji su često zavidni, ogorčeni, kritični, pa čak i cinični. Oni svaku pozitivnu vest uvijaju u izvor krivice ili srama.

Odmor, poslovno napredovanje ili čak rođenje deteta više nije radosno i prožeto je negativnošću nakon prolaska kroz filter manipulatora.

Oni pokušavaju da ih odvoje od ljudi koji ih vole. Za očekivati je da je roditelj srećan kada njihova deca uživaju u raznovrsnim i zdravim društvenim odnosima dok sarađuju sa drugim ljudima koji ih vole.

Štaviše, manipulativni roditelj teži da kritikuje prijateljstva svoje dece, omalovažava vrednost njihovih veza i ističe svaki negativan aspekt. Ovo je samo još jedan način pokušaja kontrole.

Oni koriste naklonost kao sredstvo manipulacije

„Da me voliš, posećivao bi me svaki dan.“

„Ne znam kako to možeš da mi kažeš, posle svega što sam ti dao.“

Naklonost je alat za manipulaciju ovakvim roditeljima, a ne samo kada se radi o uterivanju krivice.

Na primer, manipulativni roditelji koriste laskanje i poklone kao sredstvo da budu na “strani“ svoje dece, čak i kada ih, u stvari, povređuju svakakvim negativnim radnjama i stavovima.

Drugi vidovi prepoznavanja manipulativnih roditelja

Gorepomenuti znaci spadaju u najčešće. Međutim postoje mnogi drugi signali koji razotkrivaju toksične i manipulativne roditelje. Evo nekih primera:

– Usvajaju stav žrtve umesto da preuzmu svoje greške i odgovornosti

– Ne komuniciraju jasno, skrivaju svoje prave motive i iskrivljuju stvarnost u svoju korist. Na primer, majka insistira i koristi osećaj krivice kako bi naterala svoju decu da idu negde sa njom. Zatim, može sasvim glatko izjaviti da su deca sa njom jer su tako sama odlučila.

– Njihovi pristupi i postupci su nekoherentni. Na primer, manipulativni roditelj može osuđivati svoju decu zato što ne dovode unuke u posetu. Međutim, kada unuci, zapravo, dođu prema njima se ponašaju loše ili ih potpuno ignorišu.

Kako se nositi sa manipulativnim roditeljima?

Prvi korak, često i najkomplikovaniji, jeste da prepoznate i prihvatite da vaši roditelji mogu biti manipulativni.

To je zato što postoji duboko ukorenjeno društveno uverenje da roditelj uvek želi ono što je najbolje za njegovu decu. Zbog toga zlostavljana deca veruju da su oni krivi za svoju nezdravu interakciju sa roditeljima. Osim toga, manipulatori pokazuju različita lica u zavisnosti od dana i konteksta, što može biti zaista zbunjujuće.

Međutim, lakše je identifikovati manipulativni kontekst u kojem ste odrasli i nositi se s njim kada ga prepoznate. Dakle, postavljanje granica je od suštinske važnosti za nastavak trpljenja ovakvih stavova. Morate sami stati na put manipulativnom roditelju i jasno, pre svega svojim ponašanjem, ali i rečima, dati do znanja da nećete tolerisati pokušaje manipulacije.

Ako, pak, osećate da vam je teško da se sami izborite s tim, preporuka je da se konsultujete sa stručnjakom koji može sa vama da reši emocionalne posledice.

Autor: Zelena učionica