Научите дете да бије своје битке

 
Сваком детету се догоди да се неког дана не уклопи у игру са осталом децом, да добије ружан надимак на игралишту, да му се друго дете због нечега руга, да се посвађа са другарима и пати због тога. И сваком родитељу је тешко да гледа своје дете у таквој ситуацији.
Питање је да ли се ви умешате када се тако нешто догоди?320088_10150498556989692_153534277_n
Стручњаци саветују да не би требало.
Кад родитељ осети да му је дете обесхрабљено, потиштено или лоше воље, обично има нагон да га заштити и то је нормално, али мешање у овакве ситуације може да има негативан утицај на развој вашег детета. Ако стално бијемо битке наше деце, ми им несвесно шаљемо поруку да сматрамо да нису способни да сами реше ситуацију у којој се налазе.
Кроз решавање оваквих несугласица деца уче како да комуницирају и како да решавају конфликте између себе. То не само да позитивно утиче на њихово самопоуздање, већ их и јача.
Наравно да би, у случају да друга деца малтретирају ваше дете, требало да се умешате.
Уместо да се мешате шта бисте требало да радите?
Уместо да се директно укључите у евентуалне конфликте, које ваше дете има са другом децом, пробајте неки од следећих начина не би ли помогли свом детету:
Будите саосећајни и понудите му емотивну подршку. Не кријте од њега да сте потпуно свесни ситуације и да разумете како се осећа.
Овакав приступ ће помоћи вашем детету да стекне увид у своја осећања и помоћиће му да схвати да га ви подржавате, што ће вас међусобно зближити и ојачати ваш однос.
Покажите му како комуникација функционише. Научите га да користи изјаве које почињу са ЈА, а не са ТИ. На пример, уместо да каже: ”Оставили сте ме”, да може да изјави: “Ја сам љут јер нисам укључен у такмичење.”
Научите га да се саосећа са другом децом. Постављајте питања као што су: “Шта мислиш како се Марко због тога осећа?”. Охрабрите дете да сноси последие својих поступака. Скрените му пажњу да је само оно способно да контролише своје акције и реакције, то ће му помоћи да постане одговорнија одрасла особа.