Да ли сте ментално јак родитељ?

Сви желимо за нашу децу да стасају у ментално јаке, стабилне особе, које ће моћи да се суоче са свим недаћама света. Али, већина нас често, у томе и омане. Управо због овога…

Да би дете било ментално јако, логично, такав би требало да буде и родитељ – особа која ће бити спремна да им баци све њихове највеће страхове у лице и научи их шта је то одговорност. Наравно, то је веома тешко, али овакве врсте искуства су потребне детету да би могло да искористи свој потенцијал до максимума.

По речима психотерапеута Ејми Морин, родитељи који “тренирају” мозак свом детету и чија деца постају срећне, успешне одрасле особе са јасним циљем у животу избегавају да раде ове ствари:

Не усвајају менталитет жртве

Ако је ваше дете избачено из фудбалског тима или му лоше иде у школи, то не значи да је оно жртва. Одбијање, неуспех и неправда део су живота. Не би требало да дозволите да дете дуго буде потиштено, већ треба да га научите да своју патњу претвори у снагу. Помозите му да одреагује на најбољи могући начин, упркос ситуацији у којој се налази.

Не осећају кривицу

Многи родитељи због осећаја кривице на крају дозволе детету оно што су му у први мах забранили. Ментално јаки родитељи знају да ће тај осећај кривице проћи и неће дозволити да због њега донесу одлуку која ће се лоше одразити на њихово дете.

Не праве од свог детета центар универзума

Ово може бити веома тешко, али јако је важно да научите дете да се фокусира на то шта оно има да пружи свету, а не на оно што свет “дугује” њему. Само на тај начин оно неће касније све мерити по себи.

Не дозвољавају да страх управља њиховим изборима

Држање детета под стакленим звоном може вас сачувати од много стреса у животу. Ал,тако ћете само зауставити његов развој. Ментално јаки родитељи знају да они нису чувари деци, већ њихови водичи. Они допуштају деци да изађу у свет и искусе живот, чак и када су престрављени пред том идејом.

Не допуштају деци да буду шефови

Деца нису та која ће одређивати шта ће породица вечерати или како ће се проводити викенди. За њих није здраво да буду шефови својим родитељима, па чак ни то да буду једнаки са њима. Добар родитељ треба да оснажи своје дете да направи прави избор, истовремено одржавајући јасну хијерархију.

Извор: http://superzena.b92.net