Da li ste Vi vi ili vi niste vi, već ste samo Vi?

Poštovana Violeta,

Slobodna sam da Vam se obratim ovim pismom. Videla sam Vašu objavu, pa Vam na nju odmah odgovaram. (…) Veoma mi se dopadaju Vaše knjige „Jezičkih crtica“. Zato mislim da ste baš Vi osoba koja mi može odgovoriti na neka od jezičkih pitanja koja me muče.

Unapred sam Vam zahvalna!

Uvek Vaša

A. Mitrović Marić

Da li biste ovo pismo smatrali nepristojnim da je napisano ovako?

Poštovana Violeta,

Slobodna sam da vam se obratim ovim pismom. Videla sam vašu objavu, pa vam na nju odmah odgovaram. (…) Veoma mi se dopadaju vaše knjige „Jezičkih crtica“. Zato mislim da ste baš vi osoba koja mi može odgovoriti na neka od jezičkih pitanja koja me muče.

Unapred sam vam zahvalna!

Uvek vaša

A. Mitrović Marić

Foto: Canva

Ja, osoba kojoj je ovo pisamce upućeno, ne bih se nikad uvredila da mi je gospođa Mitrović Marić pisala vi, vam i vaš malim slovom. Samim tim što mi se obratila s vi (Vi), ukazala mi je poštovanje. Dodatno naročito isticanje zamenice VI pisanjem velikim početnim slovom čini mi se potpuno nepotrebnim, čak i anahroničnim u XXI veku.

A kakva je istorija tog vi/Vi? Još u „Pravopisu srpskohrvatskog književnog jezika“ Aleksandra Belića iz 1950. godine piše: „U običaj je ušlo da se reči iz počasti upotrebljene u neposrednom obraćanju pišu velikim slovom: Vi, Vaš, Tvoj (u pismima), inače vi, vaš, tvoj“. (Šta li je prof. Belić mislio onim „inače vi, vaš…“?)

Pravopis iz 1960, koji je važio sve do ovog sadašnjeg, nalaže: „Uobičajeno je da se pojedinci u ličnom obraćanju oslovljavaju sa Vi. Ovu zamenicu onda, kao i prisvojnu Vaš, pišemo velikim slovom“.

Mitar Pešikan, autor važećeg „Pravopisa srpskoga jezika“ Matice srpske, piše u prvom izdanju (iz 1993): „U poslovnoj prepisci praktično redovno se piše Vi, Vaš (za jednu osobu), i nema razloga da se osporava taj običaj. Slično se može reći i za privatnu prepisku, s tim dodatkom da nije nikakva greška ni kada se piše vi, vaš“. (Dakle – nije nikakva greška pisati i vi i vaš!)

Tako je dr Mitar Pešikan još pre 27 godina potvrdio da nije ništa strašno ako vam se neko napismeno obrati s vi u privatnom pismu ili poruci.

U poslednjoj verziji tog istog Pravopisa (na kojem piše da je Mitar Pešikan autor, a da su tu potpisani i Jovan Jerković i Mato Pižurica, kao i u 1. izdanju) stoji:

„U poslovnoj i službenoj prepisci uobičajeno je pisanje velikim slovom Vi, Vaš za jednu osobu… Ako se obraćamo većem broju lica, ustanovi i sl., vi i vaš se piše malim slovom… U umetničkim tekstovima kurtoazna upotreba velikog slova zavisi od stilske uloge koju joj sam pisac odredi itd.“

U istoj knjizi, u Rečniku, jasno stoji:

vi, vaš, za više osoba i ustanovu i sl.; za jednu osobu Vi, Vaš i vi, vaš. (Znači, i vi i vaš je u redu.)

Kao što vidite, ne mora nam niko pisati Vi/Vam/Vaš da bismo se osetili poštovanim, niti je nepravilno ako napiše vi/vam/vaš.

Dovoljno je i vi i vaš da bismo dobili izraze osobitog poštovanja. Bar meni!

Autor: Violeta Babić, lektor u Kreativnom centru i autor tri zbirke jezičkih crtica, kao i Knjige za svaku devojčicu i Knjige za svakog dečaka.