Да ли су леворуки ЗАИСТА паметнији?

Постојало је увек много гласина о леворуким људима. Нагађало се да умиру млађи, да се делинквентније понашају и пију више алкохола. За њих се каже и да су паметнији од десноруких. Али, што су студије заиста потврдиле?

Функција руке је манифестација мождане функције која је, стога, повезана с когницијом.

Изгледа да леворуки имају већу десну страну мозга која им помаже онда кад је реч о просторној свести и менталним репрезентацијама објеката.

Као да то није довољно, они имају и веће жуљевито тело. То је сноп нервних ћелија које повезују две мождане хемисфере. Спада у средишњи део великог мозга.

То значи да леворуки имају јачу повезаност између две стране мозга па су и склони бржем процесирању информација у односу на дешњаке.

Док је веза између доминантног коришћења леве руке и математике била истраживана и раније, претходни експерименти спроведени су с различитим нивоима успеха и сваки тест је имао различите приступе за мерење математичких способности.

Они најсофистициранији тестови су закључили да су леворуки надмашили десноруке кад је реч о решавању тешких проблема. Кад је задатак, пак, захтевао једноставну математику, није било разлике у изведби између леворуких и десноруких.

Резултати су показали да су „екстремни дешњаци“ (људи који су користили десну руку за сваку активност), постигли нешто лошије резултате у свим експериментима.

Међутим, треба напоменути да је важно не судити људе искључиво по њиховој склоности коришћења одређене руке. Једна трећина људи с развијеном десном страном мозга је леворука, али има и много дешњака са сличном можданом функцијом.

Извор: Geek.hr