Da li su roditelji prešli granice i ugrozili funkcionisanje škola?

14 decembra, 2019

Mešaju se u ocenjivanje, boju zidova u učionicama, prete, podnose prijave, traže kopije radnih knjižica nastavnika i finansijske planove…

Prava koja su data roditeljima da učestvuju u obrazovanju svoje dece, prete da ugroze rad škola. Dok su mame i tate, nekada, dolazili samo na roditeljske sastanke ili poziv razrednog starešine, “moderni” roditelji gotovo i ne izlaze iz škola. Mešaju se u sve – od ocenjivanja do boje zidova u učionicama. Ako se ne uvaži njihovo “stručno mišljenje”, podnose tužbe i prijave, pa škole zatrpavaju sudskim postupcima i inspekcijama.

Gotovo svakodnevno školama stižu pozivi za ročišta i dopisi iz advokatskih kancelarija koje zastupaju roditelje sa zahtevom da im, u skladu sa Zakonom o o dostupnosti informacija od javnog značaja, dostave “potrebne” papire. Direktori su dužni da “zabrinutim” roditeljima dostave sve što traže. Tako su među “dokaznim materijalima” – kopije radnih knjižica “nesavesnih” nastavnika, ali i finansijski i akcioni planovi škole.

Član Veća opštine Vračar Dragi Lukić, navodi primer kada je detetu u dnevnik upisana četvorka iz srpskog jezika, ali je majka smatrala da zaslužuje pet i žalila se. Direktor je preduzeo sve neophodne radnje da se utvrdi da li je profesor, možda, pogrešio. Pošto je u postupku preispitivanja ocene utvrđeno da je zaslužena, i nema osnova za peticu, majka je podnela prijavu protiv škole.

– Zbog obaveza oko završnog ispita direktor nije mogao da ode na zakazano ročište – kaže Lukić. – Pozivajući na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, advokat majke je tražio da škola dostavi ugovor o radu profesorke srpskog jezika, strukturu njenog radnog vremena, po kom osnovu je zasnovala radni odnos, sve zapisnike prosvetne inspekcije od 2013. godine, finansijski izveštaj škole i finansijski plan koji se, inače, nalaze na sajtu škole i mogu se preuzeti, prosek primanja nastavnika, akcioni plan ustanove za pet godina.

Naš sagovornik ističe da, ako škola ne dostavi traženo, pokreće se prekršajni postupak. Osim advokata, roditelji angažuju i različite agencije i nevladine organizacije, pa su to dupli postupci za škole. On navodi i primer kako su roditelji prijavili školskoj upravi da jedan učitelj mnogo “šućuri” sa nekim učiteljicama?! Ima i drugih bisera – dve mame su napravile plan sedenja u učionici, kako bi se deca bolje družila posle nastave?!

– Nama se više ne veruje, a deca uče za ocenu koja mora biti po merilima roditelja – kaže Merica Buj Bjelogrlić, direktor OŠ “Olga Petrov”. – Kao što su deci data prava bez obaveza, tako je i sa roditeljima. Mame i tate se mešaju u izbor gradiva, lektire, ocenjivanje, da li je dete preopterećeno ili ne. Mogu svaki dan da dođu u školu. Pa, valjda, je nastavnik završio školu i kompetentan je da daje ocene i oceni nivo znanja đaka. Za roditelje kao da ne postoje druge ocene sem petice, tako da su nastavnici pod stalnim pritiskom.

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola, roditeljima su najbitnije ocene, pa tako, kako kaže, daju sebi za pravo da prete profesorima, vređaju ih, bacaju im vežbanke u lice, upadaju na čas, ponižavaju ih. “Stručnjaci” su i za gradivo, udžbenike, ali i enterijer.

– Traže da, recimo, boja zidova u učionici bude u boji kajsije, kako bi deca odmorila oči – navodi Antić. – Roditelji imaju prava kao da plaćaju školarinu svojoj deci, a ne država. Nastavnik se školovao za taj posao, a onda dođu mame i tate i kažu da ne zna da radi. Najbolje bi bilo da roditelji budu direktori, kada se tako dobro razumeju u sve.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama