Да одгајите сина Мушкарца

10 априла, 2018

Он има три године, и од његовог „мама, ја те много волим“, растапа се срце и мути се ум. Једино што желиш јесте да зарониш нос у меке обрашчиће или иза увета и да упијаш мирис коже твог дечака. Наравно да треба да уживаш у свом детету, али треба да схватиш да је твоја улога у његовом животу много комплекснија од пружања нежности.


Родила си сина, направи од њега правог мушкарца. Ја сам мајка, али сам пре свега жена. Прва жена у његовом животу. Како се буде опходио према мени исто ће се опходити према свим осталим женама надаље у његовом животу. Увек имам то на уму.

Поготово сад док је још увек мали. Сад стиче навике, сад гради односе, сад се постављају темељи вредности. А кад одрасте биће већ лакше, понављање је мајка знања.

Ја желим да мој син буде мушкарац. Самосталан. Зато нећу отрчати по сок, чим ми затражи. Устани, одвоји се од игре и узми сам. Мушкарац мора да буде самосталан. Обзиран. Зато му нећу дозволити да једе из мог тањира. Из обзира према мени, која сам такође гладна, а он већ има свој тањир.

Мушкарац мора да зна да његове потребе нису приоритетне, и да мора да се води рачуна о интересима других људи. Брижан. Зато му нећу дати последње парче чоколаде, јер постојимо и сестра, и ја. Нека је и свега десет милиметара, али чоколаду морају да пробају сви.

Мушкарац мора да брине о ближњима. Неко ко завршава послове. Зато нећу за њим да скупљам играчке, чак и ако ми приреди представу са сузама и демонстрирањем туге. Не журим нигде, сачекаћу.

Мушкарац мора да обави сваки посао до краја. Нећу му купити велику бомбону у продавници, ако је викањем окупио сажаљиву публику око себе. Бомбона је награда. Мушкарац мора да зна да се награда за непримерено понашање не добија.

Ја ћу саслушати његову огорченост и објаснићу му суштину онога што се десило, ако је, рецимо, узео играчку другом детету и био због тога изгрђен. Не треба да плаче и да се жали. Мора да зна да се за све сносе последице.

Мушкарац мора да буде одговоран. Јак. Научићу га да уме да се мења и да се договара. Чак се и тада може десити да све крене наопако.

Мора да буде спреман на поразе. Мушкарац постаје јак, тако што преброди поразе. Одважан. Ја ћу му рећи: „Попни се на брдашце“, чак и ако је брдашце високо, а он још мали за то. Ја ћу да стојим доле и да пазим. Мушкарац мора да буде одважан и да осваја највише врхове.

Ја ћу да подвикнем и да се наљутим, ако не поштује моје границе. Мене треба да слуша и да научи да и ја имам своју територију. Мушкарац мора да схвати да постоји простор другог човека и да је тај простор неотуђив.

Биће ми криво кад падне и удари се. Загрлићу га и пољубићу га. Јер није срамота плакати кад те нешто боли. Мушкарац мора да зна да покаже емоције. Ја ћу да га лечим, учим, уз моју помоћ ће се развијати, помагаћу му, слушаћу га, бринућу о њему, пружаћу му топлину и нежност, љубићу га много, грлићу га снажно. Мора да научи да близак значи, када је близу.

Мушкарац мора да уме да воли. За њега ћу учинити све. Све што је могуће да се учини. Али никада нећу заборавити на себе: желим да зна да нико није дужан да му посвети свој живот. И баш зато што га волим,мој син ће постати мушкарац. Нека у свету буде бар још један Мушкарац више.

Л.А.

Извор: Успешнажена

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Да одгајите сина Мушкарца

  1. Andjelka каже:

    Sve sto ste napisali moze se primeniti/ primenjuje se u odgoju i vaspitanju devojcica…
    Izgradnja karaktera samostalne, jake, hrabre i osecajne osobe, bez obzira na pol…

  2. Rada каже:

    I onda ce Vam biti zao kad Vasem malom muskarcu kojeg ste tako lepo vaspitali,kao i ja svog,devojcica koja ne ceni sve te lepe osobine slomi srce.:-(Slazem se sa prethodnim komentarom da se ovaj model vaspitanja treba odnositi na oba pola.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама