Да вам дете не буде размажено

14 новембра, 2017

 
Размаженост пре свега није добра за децу, а и саме родитеље може да нервира. Ево неколико савета који ће вам помоћи да ваше дете не буде ” мали размаженко”.
15766
Научите да кажете “не”
Без обзира на то што можда можете лако да испуните дечју жељу, вежбајте да им говорите “не”. На тај начин малишани ће научити да не могу баш увек добити све што хоће, а самим тим и да више цене оно што имају.
Очекујте захвалност
Није поента само у томе да научите децу да кажу “молим те” и “хвала”. Наравно, и то је важно, али требало би да их научите и да људе гледају у очи када говоре, да се рукују, да не прекидају одрасле током разговора. Такође, научите их д ацне и то када добију поклон од некога, уместо што ће рећи: “Мени се ово не свиђа”.
Научите их да помажу другима
Када ваши малишани прерасту гардеробу или неке играчке, сакупите те ствари и поклоните их некоме коме требају. Било би добро да у том процесу поклањања учествују и ваша деца, како би на време научили да је лепо помагати и давати другима.
Пустите их да понекад падну
Родитељима није лако да гледају дете када падне – без обзира на то да ли је реч о физичком паду или некаквом неуспеху. Међутим, то је важно да би малишани схватили да поступци имају и последице. Колико год да их ви мазите и пазите док су мали, када одрасту, неће се сви људи тако понашати према њима. Уосталом, морају да “падну” да би научили како да устану и носе се са проблемима.
Не купујте “тону” играчака
Велики број родитеља се води реченицом: “Коме ћу да купујем, ако не свом детету”. И донекле су у праву су, али куповина хрпе играчака им неће помоћи да науче да цене оно што имају.
Нека цене новац
Најбољи начин да почну да цене новац је тако што ћете их научити да штеде. Покажите им да новац који добију одлажу у своју касицу, и објасните им да ће од уштеђеног новца моћи да купе играчку коју толико желе. Уколико деца ово науче у најранијем узрасту, вероватно ће имати одговоран однос према новцу и када одрасту.
 
Извор. ivotorbica.blogspot.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама