Шта очекујем од својих ученика

Најчешће се говори о томе шта школа, родитељи, деца, друштво очекују од учитеља. Да буду ведри, позитивни, да васпитавају и образују њихову децу, да не дижу глас и буду стрпљиви. И то је само мали део списка. Али, ретко се ко пита шта је то што учитељи очекују од свoјих ђака. Учитељица Инес Фалак направила је и тај списак. Није лоше да га што већи број родитеља и деце види.
Шта очекујем од ученика:
1. Да буде пристојан и према деци и свима у школи (поздравља старије, пристојно замоли и захвали, позајмљује ствари, помаже, зна да каже: „Опрости!“, не вређа друге, не псује, не пљује…)
2. Да се придржава договора и разредних правила (следи упутства, диже руку када жели нешто да пита, чека да буде прозван, токoм рада не шете по разреду, гледа оног ко говори, говори примереном гласноћом…) тако да сви могу успешно и неометано да ради
3. Да сукобе решава ненасилним путем
4. Да се не удаљава из разреда или одлази из дворишта без јављања учитељици
5. Да долази прикладно одевен и обувен (чиста одећа примерена узрасту и временским приликама)
6. Да код себе увек има марамице и служи се њима при кашљању, кијању и брисању носа
7. Да своје радно место и остале просторе којима се служи заједно с другим ученицима држи уредним и чистим (не реже оловку и не оставља храну, марамице или жваке испод клупе, да баци смеће у канту, оставља уредан тоалет…)
8. Да школски прибор не користи на непримерен начин
9. Да се придржава правила понашања у време оброка (чека мирно ред, не гура се, једе у тишини, не баца храну, склања иза себе и односи послужавник…)
10. Да припази на сигурност у време игре и слободног времена следећи договорена разредна правила (не трчи по разреду и ходнику, не пење се по столовима или на прозор, не гура се и туче, не игра се штаповима и сличним „опасним“ предметима по дворишту, пази да лоптом и сличним предметима не озледи другу децу…)
11. Да памти шта је за домаћи (заокружи страницу, задатак) те има све уџбенике и потребан прибор
12. Да донесе одређене материјале потребне за извођење слободних активности, пројеката и сл.
13. Да у торби има нову свеску када види да је стара „при крају“
14. Да током писања и вежбања буде истрајан и да најбоље од себе не ометајући остале ученике
15. Да родитељима покаже/објасни шта је у школи радио и правовремено даје учитељицама повратне информације
16. Да заједно с родитељима означи својим именом све предмете којима се користи у школи
17. Да чува своје ствари тако што ће их након обављеног посла спаковати у торбу, а перницу увек сложити и затворити (учитељи не могу бити одговорни за изгубљене оловке, бојице, гумице…)
18. Да не носи у школу новац без преке потребе, као ни вредне предмете (за телефоне, накит и сл. је сам одговоран)
19. Да брине о својој одећи и обући (школа није одговорна за нестанак личних ствари)
20. Да покаже бригу и одговорност за школску имовину (не шара и не хода по намештају, не ослања се папучама на зид, не унеређује простор око умиваоника као и простор тоалета – за намерно учињену штету одговорни су починитељи који су дужни штету надокнадити)
ИГРАЈМО СЕ, УЧИМО И РАСТИМО ЗАЈЕДНО!