Dan škole u vreme epidemije? Moguće, i te kako

13 novembra, 2020

Činjenica je da nam je ova pandemija mnogo toga uskratila, ali je isto tako činjenica i to da sada dolazi iskrena želja, kreativnost i domišljatost u prvi plan jer ne postoji taj virus koji će nas sprečiti da budemo dostojni svog poziva. Bar je to slučaj u našoj školi, u OŠ ,,Vuk Karadžić“, Loznica. Mogli smo da stavimo obaveštenje na sajt škole da se usled pandemije odlaže Dan škole. To je najlakše i najbezbolnije uraditi. Ali kad pogledate decu, oni ipak žive za te priredbe u školi, žive da se pokažu i dokažu i vršnjacima i roditeljima i svojim nastavnicima. Naš zadatak je da im to omogućimo i da pronađemo način da to realizujemo poštujući sve zakonski propisane mere.

Aktivnosti realizovane povodom Dana škole

Humanitarna akcija

Obeležavanju Dana škole prethodila je jedna lepa aktivnost na predlog Učeničkog parlamenta- Naime, odlučili su da se u školi proglasi humanitarac i humanitarka godine, nastavljajući sa humanitarnom akciju pod nazivom “Čepom do osmeha”. Takmičenje je bilo po odeljenjima i svako odeljenje je imalo svoju kutiju u učionici. Pobednička ekipa će biti uskoro proglašena za najhumaniju i njihova slika će biti na sajtu, ulazu i instagramu škole. 

Školski časopis ,,Vukov spomenar“

Izašao je prvi broj školskog časopisa “Vukov spomenar” koji smo ponosno predstavili jer je u sebi sadržao mnogobrojne uspehe naših učenika i njihove radove, kao i sve uspešno realizovane aktivnosti, a pedagog, psiholog i predmetni nastavnici su obezbedili savetodavne rubrike svim učenicima naše škole. 

“Vukovizija”

Naše učenice IO Zajača pod mentorstvom učiteljice su snimile video za Vukoviziju, koji je poslat istoimenoj leskovačkoj školi povodom obeležavanja Dana škole. Izvele su pesme ,,Udade se Jagodo“ i ,,Tri devojke zbor zborile“. Pesme možete odslušati ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=EumzcdERLp8&feature=emb_logo

https://www.youtube.com/watch?v=OIvgqDjgIkM&feature=emb_logo

Ugledni časovi

ČOS

Povodom Dana škole, koji se ove školske godine obeležava na malo drugačiji način, održan je ugledni čas ČOS-a u odeljenju sedmog razreda.

Čas je odličan primer dobre prakse jer pored dobro isplaniranih različitih aktivnosti koje se smenjuju i u kojima učenici aktivno učestvuju i ima za cilj da se učenici podsete Vukovog značaja za srpski jezik i kulturu, dodatno i razjašnjava učenicima kako da razliku stavove i mišljenja od činjenica.

Aktivnosti koje su realizovane na ovom uglednom času:

  • Učenici su dobili po dva stikera i zadatak da na jedan napišu neku činjenicu koju znaju o Vuku Karadžiću, a na drugi neko mišljenje o njegovom radu. Stikere lepe na pano, koji je podeljen na dva dela, jedan deo za činjenice, drugi za mišljenja. Nastavnica čita činjenice i mišljenja, naglašavajući razliku između njih. Za svaku činjenicu postavlja se pitanje odakle potiče ta informacija, kako znaju taj podatak i slično. Za svako mišljenje nastavnica ističe mogućnost da neko misli drugačije. Na taj način nastavnica navodi učenike da zaključe da svaka činjenica mora imati dokaz.
  • Nastavnica bira jedno od mišljenja koje su učenici napisali. Učenici se poređaju u krug oko mikrobita. Mikrobit je programiran da pokaže strelicu u nasumičnom smeru. Na taj način se izaberu dva učenika koja će učestvovati u diskusiji. Jedan će zastupati mišljenje koje je nastavnica izabrala, a drugi će zastupati suprotno mišljenje.
  • Nakon završene diskusije, nastavnica deli učenike u 6 grupa (po dva ili tri učenika) i svakoj grupi daje po jedan šešir objašnjavajući tehniku 6 šešira. Zadaje temu ,,Vuk Karadžić je uveo nova slova u azbuku”
  • Postavljajući pitanja učenicima, nastavnica navodi učenike da zamisle kako bi izgledao danas srpski jezik da ga Vuk Karadžić nije reformisao. Takođe, navodi i učenike da postavljaju jedni drugima pitanja.
  • Projektni domaći zadatak: Tršić – kolevka srpskog pisma! Učenici imaju zadatak da naprave video, fotografije, pano, reklamu, slogan, prezentaciju (bilo šta po izboru) na zadatu temu. Rade samostalno, ili se proizvoljno dele u grupe. Rok za izradu je 7 dana. Na sledećem času odeljenske zajednice radovi će biti izloženi i prezentovani.

Razredna nastava

Učenici mlađih razreda, uz pomoć svojih učitelja i učiteljica su se  potrudili da pripreme virtuelnu priredbu u kojoj imate priliku svi da uživate, gledanjem video snimka.

Integrativna nastava engleskog jezika i veronauka

Čas je osmišljen kroz interaktivnu prezentaciju koja se sastoji od kraćeg predavanja vezanog za Svetog Dimitrija solunskog na srpskom i engleskom jeziku, mini-kviz pitanja u vidu igre ,,korak po korak“, višestrukog izbora, osmosmerke, asocijacije i interaktivne onlajn ukrštenice vokabulara vezanog za ovog svetitelja i generalno za slave. 

Edukativni kviz o Danu škole za učenike u predmetnoj nastavi

Sa učenicima petog i šestog razreda realizovan je edukativni ali i humoristički kviz vezan za Dan škole. Edukativni deo se sastojao od važnih činjenica vezanih za život i delo Vuka Karadžića po kojem naša škola nosi ime. Drugi deo kviza se odnosio na samu našu školu, dok smo sebi dozvolili da unesemo i malo šaljivog sadržaja vezanog za sve one ljude koji rade u našoj školi, a koji nisu direktno u nastavi kako bismo deci skrenuli pažnju i na njih i koliko je i njihov doprinos ovoj školi značajan, gde su deca pogađala kako se ti ljudi zovu ili koji je njihov posao u školi. Učenicima se jako dopao kviz i lepo smo se svi nasmejali, a taj kviz mogu raditi i onlajn, što je dobro jer će se podsetiti svega onoga što su učili o Vuku Karadžiću, a ujedno će se i nasmejati i zabaviti.

Naša škola se jako ponosi ovom divnom decom koja su dala nemerljiv doprinos da realizujemo sve ove aktivnosti. Krenuli smo od humanosti, zatim je usledila saradnja da bismo na kraju ubrali najlepši plodove – znanje i dragoceni dečji osmeh i zadovoljstvo u radu. Ostao je samo zagrljaj, pa kad prođe ova pandemija i time ćemo im se odužiti! Ovim smo svima poslali poruku lepote našeg poziva i primera uspešne saradnje svih aktera nastavnog procesa koji se realizuju neometano bez obzira na uslove koji nas okružuju.

Autor: Sanja Simić de Graf, nastavnica engleskog jezika u OŠ “Vuk Karadžić” u Loznici

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama