Дан школе у време епидемије? Могуће, и те како

Чињеница је да нам је ова пандемија много тога ускратила, али је исто тако чињеница и то да сада долази искрена жеља, креативност и домишљатост у први план јер не постоји тај вирус који ће нас спречити да будемо достојни свог позива. Бар је то случај у нашој школи, у ОШ ,,Вук Караџић“, Лозница. Могли смо да ставимо обавештење на сајт школе да се услед пандемије одлаже Дан школе. То је најлакше и најбезболније урадити. Али кад погледате децу, они ипак живе за те приредбе у школи, живе да се покажу и докажу и вршњацима и родитељима и својим наставницима. Наш задатак је да им то омогућимо и да пронађемо начин да то реализујемо поштујући све законски прописане мере.

Активности реализоване поводом Дана школе

Хуманитарна акција

Обележавању Дана школе претходила је једна лепа активност на предлог Ученичког парламента- Наиме, одлучили су да се у школи прогласи хуманитарац и хуманитарка године, настављајући са хуманитарном акцију под називом “Чепом до осмеха”. Такмичење је било по одељењима и свако одељење је имало своју кутију у учионици. Победничка екипа ће бити ускоро проглашена за најхуманију и њихова слика ће бити на сајту, улазу и инстаграму школе. 

Школски часопис ,,Вуков споменар“

Изашао је први број школског часописа „Вуков споменар“ који смо поносно представили јер је у себи садржао многобројне успехе наших ученика и њихове радове, као и све успешно реализоване активности, а педагог, психолог и предметни наставници су обезбедили саветодавне рубрике свим ученицима наше школе. 

„Вуковизија“

Наше ученице ИО Зајача под менторством учитељице су снимиле видео за Вуковизију, који је послат истоименој лесковачкој школи поводом обележавања Дана школе. Извеле су песме ,,Удаде се Јагодо“ и ,,Три девојке збор збориле“. Песме можете одслушати овде:

https://www.youtube.com/watch?v=EumzcdERLp8&feature=emb_logo

https://www.youtube.com/watch?v=OIvgqDjgIkM&feature=emb_logo

Угледни часови

ЧОС

Поводом Дана школе, који се ове школске године обележава на мало другачији начин, одржан је угледни час ЧОС-а у одељењу седмог разреда.

Час је одличан пример добре праксе јер поред добро испланираних различитих активности које се смењују и у којима ученици активно учествују и има за циљ да се ученици подсете Вуковог значаја за српски језик и културу, додатно и разјашњава ученицима како да разлику ставове и мишљења од чињеница.

Активности које су реализоване на овом угледном часу:

  • Ученици су добили по два стикера и задатак да на један напишу неку чињеницу коју знају о Вуку Караџићу, а на други неко мишљење о његовом раду. Стикере лепе на пано, који је подељен на два дела, један део за чињенице, други за мишљења. Наставница чита чињенице и мишљења, наглашавајући разлику између њих. За сваку чињеницу поставља се питање одакле потиче та информација, како знају тај податак и слично. За свако мишљење наставница истиче могућност да неко мисли другачије. На тај начин наставница наводи ученике да закључе да свака чињеница мора имати доказ.
  • Наставница бира једно од мишљења које су ученици написали. Ученици се поређају у круг око микробита. Микробит је програмиран да покаже стрелицу у насумичном смеру. На тај начин се изаберу два ученика која ће учествовати у дискусији. Један ће заступати мишљење које је наставница изабрала, а други ће заступати супротно мишљење.
  • Након завршене дискусије, наставница дели ученике у 6 група (по два или три ученика) и свакој групи даје по један шешир објашњавајући технику 6 шешира. Задаје тему ,,Вук Караџић је увео нова слова у азбуку”
  • Постављајући питања ученицима, наставница наводи ученике да замисле како би изгледао данас српски језик да га Вук Караџић није реформисао. Такође, наводи и ученике да постављају једни другима питања.
  • Пројектни домаћи задатак: Тршић – колевка српског писма! Ученици имају задатак да направе видео, фотографије, пано, рекламу, слоган, презентацију (било шта по избору) на задату тему. Раде самостално, или се произвољно деле у групе. Рок за израду је 7 дана. На следећем часу одељенске заједнице радови ће бити изложени и презентовани.

Разредна настава

Ученици млађих разреда, уз помоћ својих учитеља и учитељица су се  потрудили да припреме виртуелну приредбу у којој имате прилику сви да уживате, гледањем видео снимка.

Интегративна настава енглеског језика и веронаука

Час је осмишљен кроз интерактивну презентацију која се састоји од краћег предавања везаног за Светог Димитрија солунског на српском и енглеском језику, мини-квиз питања у виду игре ,,корак по корак“, вишеструког избора, осмосмерке, асоцијације и интерактивне онлајн укрштенице вокабулара везаног за овог светитеља и генерално за славе. 

Едукативни квиз о Дану школе за ученике у предметној настави

Са ученицима петог и шестог разреда реализован је едукативни али и хумористички квиз везан за Дан школе. Едукативни део се састојао од важних чињеница везаних за живот и дело Вука Караџића по којем наша школа носи име. Други део квиза се односио на саму нашу школу, док смо себи дозволили да унесемо и мало шаљивог садржаја везаног за све оне људе који раде у нашој школи, а који нису директно у настави како бисмо деци скренули пажњу и на њих и колико је и њихов допринос овој школи значајан, где су деца погађала како се ти људи зову или који је њихов посао у школи. Ученицима се јако допао квиз и лепо смо се сви насмејали, а тај квиз могу радити и онлајн, што је добро јер ће се подсетити свега онога што су учили о Вуку Караџићу, а уједно ће се и насмејати и забавити.

Наша школа се јако поноси овом дивном децом која су дала немерљив допринос да реализујемо све ове активности. Кренули смо од хуманости, затим је уследила сарадња да бисмо на крају убрали најлепши плодове – знање и драгоцени дечји осмех и задовољство у раду. Остао је само загрљај, па кад прође ова пандемија и тиме ћемо им се одужити! Овим смо свима послали поруку лепоте нашег позива и примера успешне сарадње свих актера наставног процеса који се реализују неометано без обзира на услове који нас окружују.

Аутор: Сања Симић де Граф, наставница енглеског језика у ОШ „Вук Караџић“ у Лозници