Данас је Међународни дан девојчица

Свака девојчица има потенцијал да буде снажан ослонац своје заједнице

Од 2012. године, 11. октобар обележава се као Међународни дан девојчица. Овај дан има циљ и задатак да истакне и одговори на потребе с којима се суочавају девојчице и девојке, истовремено подстичући њихово оснаживање и испуњење људских права.
Данашња генерација девојчица припрема се за улазак у свет радне снаге. То окружење се мења разним иновацијама и аутоматизацијама. Образовани и квалификовани радници у великој су потражњи, али отприлике четвртина младих људи — већином жена — није запослена или чак није и у процесу образовања.
Милијарду младих људи на свету, међу којима је 600 милиона тинејџерки, у наредној деценији ће радити и привређивати. Међутим, отприлике исти број њих живи и ради у земљама које су у развоју, где су ниске плате и где су злоупотребе и експлоатације честе.
Зато, слоган овогодишњег Међународног дана девојчица „Са њом: Вешта снага“ означава почетак једногодишњег напора да се окупе партнери и заинтересоване стране како би се залагали, привукли пажњу и улагали у најхитније потребе и стварали могућности за девојчице да стекну неопходне вештине за запошљавање.
То значи унапређење постојећих могућности учења, али и постављање нових начина, како би се што боље припремиле за успешан прелазак у свет рада.
Извор: Бебац