Danas je počela Svetska nedelja dojenja – “Istupi za dojenje, edukuj i podrži”

1 avgusta, 2022

Svetska nedelja dojenja je kampanja Svetske alijanse za dojenje (WABA) koja se obeležava širom sveta od 01. do 07. avgusta. Ove godine kampanja se obeležava pod sloganom „Istupi za dojenje – edukuj i podrži“. Pandemija virusa COVID 19 promenila je rad čitavih sistema, država, porodica i pojedinaca. Države su usmerile sve svoje zdravstvene, ali i nezdravstvene resurse,  u borbu protiv virusa, stoga su mnoge bitne oblasti roditeljstva ostale uskraćene.

Foto: Halo Beba

Dojenje je i pre pandemije bilo krhko. Procenti dojenih beba su rasli sporo ali sa nadom da podrška, trud i zalaganje društva u celini može doprineti da broj dojenih beba raste iz dana u dan. Pored svih svojih prednosti dojenje igra važnu ulogu u borbi protiv neuhranjenosti, obezbeđujući hranu i smanjenje nejednakosti.

Ciljevi ovogodišnje kampanje su:

Informisati ljude o njihovoj ulozi u učvršćivanju karika u lancu podrške dojenju

Učvrstiti dojenje kao deo zdrave i sigurne ishrane i smanjenja nejednakosti

Angažovati pojedince i organizacije u lancu podrške dojenju

Podsticati učesnike i sistem za promene iz korena

Telefonsko savetovalište „Halo Beba“ u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd kontinuirano radi na podršci majkama da doje svoju decu i podsticanju ostalih članova porodice da podrže majke u ovim naporima.

Ukoliko imate pitanja vezana za dojenje, dileme i nedoumice možete nam se obratiti na telefon savetovališta 011/71-58-444, koji radi 24 časa dnevno, svakog dana u godini ili odgovore naći na sajtu www.halobeba.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama