Данас је Светски дан књиге. А читање би требало да нам буде навика. Попут купања и прања зуба

Читање има мноштво предности – материјалних и нематеријалних, и треба, у ствари, да постане навика као купање или прање зуба.

Данас, на Светски дан књиге, који се обележава у више од 100 земаља сваке године 23. априла, подсећамо се бар неких разлога због којих је стварно важно да деца читају.

Читање нас чини паметнијима

Читање је веома активна вежба за наш ум, насупрот гледању телевизије или слушању музике. Читање тера наше мождане ћелије да се укључе у активности, као што је, на пример, замишљање и бојење живописне слике у нашем уму у вези приче коју читамо.

Наш мозак је, такође, мишић који мора да ради непрекидно, наше менталне способности морају бити стално ангажоване и на тај начин, вежбом, постајемо оштроумнији и паметнији. Баш као што вежбом развијамо мишиће руку и ногу, па постајемо физички спремнији.

Читање обогаћује наш речник и унапређује вештину писања и говора

Ако смо редовни читаоци, наилазимо на радове различитих аутора и сусрећемо се са више различитих књижевних стилова. Тако учимо нове речи, фразе, идиоме и стичемо способност да их користимо на неколико различитих начина.

Један користан савет за младе читаоце: Држите речник при руци. Ако наиђете нову реч која вам је непозната, одмах је потражите у речнику. Може тај речник бити и електронски, само нека вам је при руци.

Читајте књиге различитих писаца и различитих жанрова, на тај начин ћете научити неколико нових речи сваког дана.

Читање нас чини образованијима

Читање обогаћује наше знање. Што више читамо, што више прочитамо различитих књига, сваки пут ћемо додати неко вредно сазнање у нашу менталну базу података.

Сви знају колико је знање важно за успех у било којој области живота. Најуспешнији људи у различитим областима су били људи који су редовно и много читали књиге из свих области.

Читањем се развија креативност

Шта је креативност? То је способност да се идентификују одређене чињенице у различитим областима и онда међусобно повежу. Да би појединац био креативан, неопходно је да поседује знање из низа области, како би могао да их међусобно повеже.

Креативни појединци су углавном мајстори у својој области, али и веома добри читаоци, што значи да су стекли веома широко образовање. Ово константно читање и способност да размишљају и изван оквира своје области рада, им помаже да пронађу нова решења тамо где други нису у стању.

Навикавајте своју децу на читање у раним годинама. Читајте им од најранијег детињства, касније их подстичите да читају, док не заволе читање. Али, пре свега, будите УЗОР. Када им читање постане навика, она ће трајати целог живота.

М.П.