Шест искустава која подстичу развој интелигенције до треће године (и графикон дечјег развоја који можете попуњавати)

15 августа, 2017

Не може се избројати колико смо пута писали о значају раног развоја код деце. Професор Владета Јеротић у готово сваком свом предавању на тему дечјег развоја говори управо о томе како је дете до треће године као сунђер. Др Ранко Рајовић објашњава да се синапсе, везе између неурона у мозгу најснажније развијају управо у првим годинама живота. Каже да треба пустити децу да скачу, да трче, да се врте у круг. И то све можемо кад дете довољно порасте. Али, прве три године живота почињу од дана рођења, не од тренутка кад дете научи да трчи.

Шта, онда, родитељ може да уради да би подстакао развој интелигенције и здравих емоција код своје бебе или малог детета? Чувени дечји психијатар Стенли Гринспен развио је мапу дечјег развоја која је прихваћена од стране Америчке академије педијатара као водич за педијатре који процењују способности мале деце. Та мапа се базира на шест кључних искустава која подстичу развој интелигенције и емоција код беба и мале деце и резултат је 25 година истраживања.

По завршетку истраживања, Стенли Гриспен је написао књигу „Развој здравог ума” у којој је издвојио шест кључних искустава за развој интелигенције и емоција и поделио их према узрасту деце. У тој књизи је до најситнијих детаља младим мамама објашњено шта њихове бебе од два, пет, девет… месеци доживљавају, шта маме могу да ураде да им помогну да се здраво развијају, које су то игре, покрети, начини комуникације. Објашњено је и шта у ком узрасту могу да очекују од детета, како се бебе осећају, којим изразима лица исказују које емоције…

Ми ћемо овде, сасвим кратко, представити тих шест искустава, а младим мајкама препоручујемо да набаве ову књигу јер ће им бити незаменљив помоћник у који ће моћи да вирну увек када имају недоумицу која се тиче развоја њихових малишана.

1. Постизање смирености, пажње и заинтересованости за свет (0-2 месеца)
На овом, првом стадијуму развоја, који траје првих два до три месеца, задатак родитеља је да помогне детету да почне да учи и да буде смирено, да научи да му пружи осећај сигурности и да га заинтересује за свет који га окружује. Да, већ у том узрасту, родитељ може много урадити, само посматрајући дете и пратећи његове реакције на свет око себе.

2. Заљубљивање (3-6 месеци)
Задатак родитеља у овом периоду је да подстиче пријатне осећаје, лепе емоције између себе и бебе. Сетите се, постоје многи начини заљубљивања, а једино је важно да присност коју делите поступно расте. Имате много времена да учврстите љубавни однос са бебом, само је важно да будете емоционално ангажовани. У овом периоду нарочито.

3. Почетак двосмерне комуникације (6-12 месеци)
Много пре него што буде могла да изговори своју прву реч, беба ће вам слати безбројне поруке о својим осећањима, жељама, мислима. Ваш задатак је да научите да их читате. Изрази лица, радње, звукови које производи – све су то њени начини комуникације с вама. Књига „Развој здравог ума” је можда најкориснија баш у овом делу, где родитељима помаже да својим гестовима охрабре ту врсту „ти то можеш” духа код своје бебе.

4. Решавање проблема и стварање осећаја за себе (12-18 месеци)
Дете сада већ почиње да схвата како свет функционише. У овом узрасту би требало да може да вас узме за руку и одведе до, рецимо, полице са играчкама и покаже прстом на неку коју жели. То је његов први покушај социјалног решавања проблема. Када му на то климнете главом оно ће вас кретњама позивати све док га не подигнете у наручје како би сам дохватио играчку. Ваше дете научило је да се проблеми решавају у много повезаних корака. Ниједна шарена светлећа играчка не може да научи ваше дете друштвеним лекцијама онако како то можете ви за време заједничке игре и укључености у дијалог. Шта можете да очекујете и како да реагујете како би ваше дете образац решавања проблема усвојило раније, објашњава Стенли Гринспен у „Развоју здравог ума”

5. Откривање света идеја (до 2,5 године)
Ова фаза носи толико новог да се не може представити у пар реченица. Малишан открива читав нови свет! Уместо да вас одведе до ормарића и покаже прстом, сада већ уме да каже – мама, играчка. Како дете учи у овом периоду, како повезује, ствара асоцијације, развија креативност и, што је најважније, које су то игре које можете заједно да играте да би се емотивно и интелектуално дете развијало у складу са својим могућностима, до детаља је описано у књизи.

6. Стварање мостова између идеја (до 3 године)
Овде настају први проблеми, сукоби, расправе, период када родитељи често не могу или не умеју да се носе. Можда кључни период дететовог развоја. Сви они проблеми са којима се родитељи суочавају – привикавање на колектив, бесно понашање, агресивност, казне и награде, детаљно су описани у књизи, заједно са објашњењима како реаговати и која су то понашања нормална, а која ипак треба да вас брину.

Не, ово није период када дете треба да учи слова и бројеве. Има једна одлична прича о брачном пару адвоката који је свом четворогодишњем детету на његове жеље готово увек одговарао са „Наведи ми три разлога зашто би то требало да добијеш?” (чоколаду, нову играчку, још пола сата игре пре одласка у кревет…). Ако дете наведе три довољно добра разлога, жеља ће бити испуњена. Развијање логике је много важније од пуког учења слова и бројева и о томе се у овом поглављу књиге говори.

На крају, налази се графикон развоја детета који родитељ може самостално попуњавати и видети којим темпом малишан напредује у односу на неки просек. Ево како он изгледа:

Download (PDF, 192KB)

Ипак, нека вам графикон буде само оријентација, а књигу препоручујемо да набавите пре свега због безброј сјајних идеја и савета за квалитетно проведено заједничко време са вашим малишаном!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Шест искустава која подстичу развој интелигенције до треће године (и графикон дечјег развоја који можете попуњавати)"

  1. Rosa Šapić каже:

    Želimo da poručim knjigu. Da li je to moguce preko vas

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама