Данас прескочите цртани и одведите дете на представу јер, данас је Светски дан позоришта!

Већ више од педесет година широм света Светски дан позоришта обележава се 27. марта.

Најновија истраживања кажу да се деца и млади који учествују у активностима позоришта и драме уче да решавању проблема приступају на креативан начин, да показују боље резултате у школским задацима, имају већи степен емпатије и, уместо пасивних посматрача, постају активни учесници… Уче о животу а да то и не примете. Уче – играјући се!

(Приче с малог одмора, Милена Деполо, драмска списатељица)

Овим поводом препоручујемо вам пет издања Креативног центра која ће деци приближити даске које живот значе, а учитељима и наставницима понудити одличне текстове за припрему школских представа.

1. Позориште


Сазнај: како је настала позоришна уметност, ко све учествује у раду на представи, шта је то добра глума, какве све пробе постоје, шта је то мизансцен. Пробај: да напишеш драмску сцену, да научиш да глумиш, да организујеш аудицију, да направиш распоред проба, да изабереш декор и костиме…
Сви који се баве позориштем знају да је оно уметност у коју се лако можемо заљубити до ушију, а та љубав, за разлику од осталих дечјих љубави, тешко пролази… И добро је што је тако! (Јасен Боко, дипломирани драматург и аутор књиге Позориште)
Узраст: млађи основци
 
 

2. Не би желео да будеш глумац у Шекспировом позоришту


За разлику од концепта историје који се среће у уџбеницима, где се говори о великим делима, важним збивањима и великим људима, ова књига се заснива на перспективи обичних људи или појединаца у одређеном историјском периоду.
Неке улоге баш и не би желео да играш! Спреми се … да одглумиш своју улогу! Као млад глумац из 16. века баш имаш тежак посао. Најбитнији савети стручњака: обуци хаљину; женама није дозвољено да се баве глумом, па ћеш женске улоге играти ти!; кад завлада куга, бежи из Лондона, испробај срећу као путујући глумац и играј с трупом у успутним градовима и селима; чувај се сецикеса – такви лопови врло лепо раде у гужви, као што је она у позоришту Глоуб; вредно учи, јер ако заборавиш Шекспирове стихове, будућност ти неће бити ружичаста.
Узраст: млађи основци
 

3. Игрокази за школске и остале приредбе

Ова збирка кратких драмских текстова намењена је водитељима драмских секција у школама, библиотекама, културним центрима и другим установама. Текстови су прилагођени педагошком позоришном раду с децом различитог узраста. Тематски су усклађени са сензибилитетом данашње деце. Једноставни су, духовити, забавни и често поучни. Аутор ових драмских текстова је познати и вишеструко награђивани писац за децу Дјан Алексић.
Узраст: млађи основци
 
 
 
 
 

4. Модра планина

Због чега је тужно Плаво Дрво, чега се боји Мргуд Страшни или како изгледају љубавни јади једне бусоле? Завирите у књигу Модра планина и открићете магију луткарства и бајки, која ће вас повести у велику авантуру стварања и чудесни свет игре, маште и снова. Саставни део ове збирке луткарских текстова јесте и Позоришни речник. Он открива који су најпознатији типови лутака, представља све учеснике једне позоришне представе и прави је мали водич кроз свет позоришта и луткарства.
Узраст: млађи основци
 
 
 
 
 

5. Приче с малог одмора

Када сте последњи пут видели тинејџера да иде у позориште? Заправо, боље питање је – када сте чули да се негде даје представа за тинејџере?
Збирка кратких драмских текстова Приче с малог одмора настала је као један у низу пројеката Програма промоције и афирмације српског драмског стваралаштва за децу и младе којима асоцијација Аситеж Србија ствара и одржава повољну климу за настанак нове драмске литературе и подстиче младе ауторе да пишу за најмлађу и младу публику.
Нешто више о збирки прича са малог одмора, асоцијацији Аситеж и томе зашто је важно да тинејџере подстакнемо да одлазе у позориште, прочитајте у интервјуу који смо радили са Дианом Кржанић Тепавац, глумицом и позоришним педагогом, председницом Удружења за развој позоришта за децу и младе АСИТЕЖ Србија, и Миленом Деполо, драмском списатељицом и чланицом Извршног одбора ове организације.
Узраст: старији основци