Дислексија није толики баук уз овај фонт (врсту слова)

Један Холанђанин створио је посебну типографију која олакшава читање оболелима од дислексије. Може се бесплатно преузети на интернету, а многима је помогла.

Кад ми који имамо дислексију читамо, слова се у нашем уму несвесно преврћу, окрећу као у огледалу и ‘плешу’ по папиру. Традиционални фонтови слова то погоршавају јер се дизајн појединих слова ослања на друге, али и често само на естетику. Дислексичари таква слова виде као потпуно једнака и јако им је тешко да читају, почиње своју причу Холанђанин Кристиан Боер (34).

Он се с дислексијом бори читав живот. Као завршни рад на ликовној академији у Утрехту 2008. године створио је нови фонт који је назвао Dyslexie, а који је прилагођен управо људима који се боре с дислексијом. Наводно је одлучио да направи такав фонт након врло тешког испита за који је данима учио.
ucenik-uciteljicaЊегов је фонт убрзо постао прави хит међу онима који имају потешкоћа у читању и писању. За свој је рад добио неколико награда, а сад је на интернет-страници допустио бесплатно преузимање фонта.
Која је специфичност овог фонта који је већ одушевио многе и олакшао им свакодневну борбу са словима на папиру или на екрану?
За почетак, свако је слово индивидуализирано. Односно, Боер је учинио минималне измене у дизајну појединог слова како би га учинио препознатљивијим. Циљ је био смањити сличност неких слова, као што су “б” и “д” или “н” и “х” (на латиничном писму). Тако је радио на повећању асиметрије, на смањењу тежишта неких слова, на продужењу црта, на већој заобљености, на дебљем дну слова и слично.
Тако у Dyslexie фонту слова “б” и “д” нису окренута као у огледалу, него оба имају специфичности. Повећан је размак између слова, али и речи како би било лакше приметити одвојене речи и како се слова не би стапала једно с другим.
Такође, Боер тврди како је најбоља боја за овај фонт тамноплава јер је најпријатнија за очи током читања. Осим што га можете преузети и користити у свим алатима за писање на свом рачунару, можете га инсталирати за свој имејл или веб-браузер.
Dyslexie користе и неки универзитети и истраживачи како би испитали какав је утицај на побољшање читања и препознавања слова код дислексичара.
Извор: upisi.weebly.com