Disleksija nije toliki bauk uz ovaj font (vrstu slova)

25 aprila, 2016

Jedan Holanđanin stvorio je posebnu tipografiju koja olakšava čitanje obolelima od disleksije. Može se besplatno preuzeti na internetu, a mnogima je pomogla.

Kad mi koji imamo disleksiju čitamo, slova se u našem umu nesvesno prevrću, okreću kao u ogledalu i ‘plešu’ po papiru. Tradicionalni fontovi slova to pogoršavaju jer se dizajn pojedinih slova oslanja na druge, ali i često samo na estetiku. Disleksičari takva slova vide kao potpuno jednaka i jako im je teško da čitaju, počinje svoju priču Holanđanin Kristian Boer (34).

On se s disleksijom bori čitav život. Kao završni rad na likovnoj akademiji u Utrehtu 2008. godine stvorio je novi font koji je nazvao Dyslexie, a koji je prilagođen upravo ljudima koji se bore s disleksijom. Navodno je odlučio da napravi takav font nakon vrlo teškog ispita za koji je danima učio.
ucenik-uciteljicaNjegov je font ubrzo postao pravi hit među onima koji imaju poteškoća u čitanju i pisanju. Za svoj je rad dobio nekoliko nagrada, a sad je na internet-stranici dopustio besplatno preuzimanje fonta.
Koja je specifičnost ovog fonta koji je već oduševio mnoge i olakšao im svakodnevnu borbu sa slovima na papiru ili na ekranu?
Za početak, svako je slovo individualizirano. Odnosno, Boer je učinio minimalne izmene u dizajnu pojedinog slova kako bi ga učinio prepoznatljivijim. Cilj je bio smanjiti sličnost nekih slova, kao što su “b” i “d” ili “n” i “h” (na latiničnom pismu). Tako je radio na povećanju asimetrije, na smanjenju težišta nekih slova, na produženju crta, na većoj zaobljenosti, na debljem dnu slova i slično.
Tako u Dyslexie fontu slova “b” i “d” nisu okrenuta kao u ogledalu, nego oba imaju specifičnosti. Povećan je razmak između slova, ali i reči kako bi bilo lakše primetiti odvojene reči i kako se slova ne bi stapala jedno s drugim.
Takođe, Boer tvrdi kako je najbolja boja za ovaj font tamnoplava jer je najprijatnija za oči tokom čitanja. Osim što ga možete preuzeti i koristiti u svim alatima za pisanje na svom računaru, možete ga instalirati za svoj imejl ili veb-brauzer.
Dyslexie koriste i neki univerziteti i istraživači kako bi ispitali kakav je uticaj na poboljšanje čitanja i prepoznavanja slova kod disleksičara.
Izvor: upisi.weebly.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama