Деца која не спавају по распореду понашају се горе и спорије се развијају

26 априла, 2020

Ви можда не спадате међу те родитеље, али је много оних који деци допуштају да сама одређују време одласка на спавање, да у кревет носе телефон или се успављују цртаним филмовима, те остају будна и после 10 сати увече. То, готово увек, носи одређене последице које је тим родитељима врло тешко да повежу са недостатком сна. Јер, ко би рекао да је дете у 3 поподне раздражљиво или не може да се концентрише на задатак само зато што се претходне ноћи није наспавало?

Британски научници проучавали су навике спавања код 10.000 деце узраста од 3 до 7 година и открили да је неправилан сан један од узрока проблема у понашању деце.

Студија је објављена 2013. године у часопису Pediatrics. У том процесу је око 20% родитеља рекло да њихова трогодишња деца немају јасан режим спавања.

А та деца су показала лошије резултате када је у питању расположење, раздражљивост и сукоби.

О томе су разговарали не само родитељи, већ и наставници који су понашање деце без редовног спавања оценили као проблематичније.

Према Ивон Кели, која је и водила истраживање, одлазак деце на спавање у 10 сати увече доводи до неке “друштвене нестабилности”, чак и ако та деца спавају дуже ујутру.

Срећом, ове негативне последице понашања су реверзибилне. Када су деца у студији прешла из неправилног сна у редован сан, њихово понашање се значајно побољшало.

„То показује да никада није касно да се деци помогне да се врате на позитиван пут, а мале промене могу много утицати на њихов успех“, каже Ивон Кели.

У 2017. години, научници су открили да неправилан распоред спавања не утиче само на понашање, већ такође може да доведе децу у опасност од гојазности, што опет за последицу може имати ниско самопоштовање, као и слабије резултате у школи.

С друге стране, редован распоред спавања има позитиван утицај на развој, здравље и понашање детета.

Дакле, ово су проблема које ће имати дете које нема јасан распоред спавања:

  • Мучнина, раздражљивост и сузе.
  • Спорији развој мозга
  • Слабија пажња и умор.
  • Слабије здравље и прекомерна тежина.

Стога се не препуштајте искушењу да детету дозволите да у кревет одлази онда када само одлучи. Ваш задатак је да успоставите разуман распоред спавања и пазите да се тога држите. То је најбољи начин да се дугорочно брине о свом здрављу и психи.

Да ли ваша деца имају режим спавања?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама