Деца која редовно ручају с родитељима мање су склона пороцима

21 јула, 2016

Деца која најмање пет пута недељно ручају са родитељима, касније знатно ређе одлучују да пуше, конзумирају алкохол и дрогу.
roditelji-deca-rucak-razgovor-1361477370-271689
Због брзог темпа живота и превише обавеза, савременим породицама није лако да окупе све чланове у исто време за трпезом.
Настојте да у данима када су деца на распусту заједно уживате у породичним ручковима. На тај начин малишани ће да усвоје здраве навике у исхрани које ће их спасити од гојазности, све присутније међу децом.
Истраживања су показала да особе које се углавном хране код куће, избегавају брзу храну и пецива, имају знатно мање шанси да постану гојазне. Довољан је податак да оброк у ресторану у просеку садржи 60 одсто више калорија од оног спремљеног код куће.
У студији где су учествовала деца стара од 9 до 14 година установљено је да она која ручају код куће са родитељима, мање једу пржену, нездраву храну и пију сокове. Њихова исхрана је базирана на поврћу и кључним хранљивим материјама, калцијуму, гвожђу и влакнима. Уз то пију више воде, а мање сока.
Обедовање са породицом одлична је прилика и да се деца упознају са свим намирницама и исхрану обогате новим укусима. Осим тога, чести породични ручкови, доказали су научници, имају моћ да смање ризик од депресије и поремаћаја у исхрани. Могу чак и да одбране од порока.
Наиме, научници су установили да деца која најмање пет пута недељно ручају са родитељима, касније знатно ређе одлучују да пуше, конзумирају алкохол и дрогу. Код тинејџера који мање од три пута недељно ручају са породицом, чак три и по пута повећан је ризик од конзумирања наркотика. Три пута је већа вероватноћа да ће пробати марихуану, два и по пута да ће пропушити, склонии су и алкохолу.
И млађи и старији који редовно обедују са породицом имају мање проблема са стресом, јер уз залогаје добијају и подршку најближих, доказали су научници.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама