Deca nisu ni prinčeve ni princeze, ali bi mogli biti "invalidi" novog doba

18 februara, 2017

 
Roditelji su skroz pobrkali značenje vaspitanja i ljubavi prema detetu

Verujemo da nikome nije u interesu da razmazi  svoje dete u velikoj meri (iako mnogi i dalje uporno teraju po svome) pa je rezultat jako često upravo suprotno onome što želimo od svoje dece. Zato su današnja deca puno razmaženija od starijih generacija, a grešku naravno čine moderni roditelji koji se često iz petnih žila trude da ne budu kao njihovi roditelji. Poznato vam je svima to, zar ne?
Možda isti primer imate u svojoj porodici ili ste svedoci kako to čine drugi roditelji čija su deca, primetno, puno razmaženija od vaše.
I to je jako važno pitanje jer iako je stvar razmažene dece individualna stvar porodice, kada jedno povuče drugo dobijemo zapravo ono čemu svedočimo – sve je više razmažene dece i sve je više roditelja koji to slepo negiraju.
Puno smo puta pisali o ovoj i sličnim temama i puno su puta mame i tate takve teme komentarisali sa zabrinjavajućim “što koga briga… Ja ću svoje dete namerno razmaziti… i baš je to evidentirano kao problem ne svake porodice i svakog deteta ponaosob već celih generacija i dece i roditelja koji, kako to politički korektno reći, rade “invalide” od svoje dece. Čak i oni koji to čine nesvesno.
A ovo je zapravo 10 tipičnih grešaka koje su toliko svojstvene modernom roditeljstvu, i ujedno toliko pogrešne za kvalitetno odrastanje i kvalitetan razvoj moderne dece. Jer na njima svet ostaje pa ako ćemo im od rane mladosti usaditi utisak da im je sve dozvoljeno, pitanje je na što će ličiti budućnost.
Činite li stoga i vi ove greške, jer ako da – zamislite se malo i shvatite da je vreme da  prestanete da ih činite.
1. Podilazite im u kuhinji
Nijedno dete ne voli sve, ali kuvati dva-tri jela samo da zadovoljite svačiju želju, malo je reći ali je – suludo. Biti toliko na usluzi svaki dan vodi samo jednom – do kraja života bićete rob njihovih nestalnih želja.
2. Oblačite i  ih iako su već dovoljno samostalni da to čine sami
Shvatamo, živimo u ubrzanim vremenima, ali to ne bi smeo da bude  razlog da mama i tata svom detetu ne dozvoljavaju malo više vremena da se zaista samostalno obuku. Deca s tri godina pa i manje već bi trebala biti samostalno da se barem delimično obuku  sami. Ta obična svakodnevna radnja njima bi mora postati njihova i samo njihov zadatak.
3. Puna usluga, a ništa zadataka
Svako ko želi da zna  za što je sve sposobno njihovo dete doslovno može pronaći podatke na svakom ćošku, ali mnoge moderne roditelje to zapravo ne zanima pa zato svojoj deci ne postavljaju baš nikakve zadatke. Rezultat je stoga sve više kivnih i premorenih roditelji koji apsolutno sve rade umesto svoje dece – odnose tanjire, peru ruke, skupljaju igračke i baš ništa ne ostavljaju deci kao njihovu odgovornost. A da ih malo zaposlite imali bi puno manje vremena za ekrane.
4. Domaći zadatak nije vaša stvar!
Koliko se toga promenilo u odnosu na naše generacije svedoče upravo pitanja učenja i škole gde roditelji jako često budu oni koji rešavaju dečje zadatke. U redu je pregledati je, u redu je ukazati na greške, ali tu vaš zadatak mora stati jer se deca jako brzo nauče osloniti na vašu pomoć, a roditelji nikako da shvate da je upravo bolje detetu dozvoliti da čini svoje greške, pa makar zaradili i jedinicu. Tako će pre shvatiti lekciju i  početi samostalno da razmišljaju.
5. Njihovi prijatelji isto nisu vaša stvar
Danas je postalo tako normalno da roditelji određuju s kim će se njihovo dete igrati te kako i gde će se igrati da je na kraju jako čudno što se isti ti roditelji čude kako se deca zapravo uopšte ne znaju da se igraju. Poznato? Na prvi konflikt roditelji uzimaju stvar u svoje ruke ne razmišljajući da su svom detetu tako pružili samo jednu poruku – mi ćemo uvek rešavati tvoje probleme samo da tebe nitko ne dira! Krasno razmišljanje za budućnost.
6. Dete ne sme da padne
Nisu samo tipični helikopter roditelji oni koji rade ovu grešku – štite dete na sve moguće načine (zabranama) samo da se dete nikada i nigde ne ozledi. Naravno, nikome nije drago ako dete padne, lupi se, slomi ruku, ali – roditelji dragi – padovi su sastavni dio života i ako dete ne nauči pasti nikada, ali nikada neće steći sigurnost da preuzme rizik i učini više od onoga što čini. Takođe jedna ne baš sjajana vrlina ako želite da odgojiti dete koje će stremiti tome da jednoga dana bude samostalno i donekle uspešno. O nedostatku fizičke aktivnost moderne dece da i ne govorimo.
7. Na sve načne izbegavate da dijete pokaže ispad besa
Mnogi će roditelji na prve napade besa kod deteta pribeći zapravo najgorim mogućim metodama – iste će sekunde detetu dati ono što želi samo da ne vrišti i ne sramoti ih u javnosti.
I tako jedina poruka koju učite svoje dijete jest to da će u svakom trenutku dobiti baš sve što požele. Takođe vrlo “krasna” odlika razmažene dece.
8. Nagrađujete ih samo materijalnim stvarima
Kako će dete upoznati sreću, ako je jedina sreća za koju znaju – nova igračka i još jedan slatkiš. S vremenom će jedini podsticaj da vaše dete uradi nešto biti samo obećanje da će, ako to uradi, biti nagrađeno. Materijalnom nagradom.
9. Stalno ih zabavljate
U redu je biti posvećen detetu, ali biti posvećen detetu svake sekunde u danu – to je preterivanje koje vodi tome da vaše dete neće znati ništa da uradi bez vaše pomoći i vašeg podsticaja. Odnosno, nećete im dati priliku da zaposle svoju maštu, otkriju svoju kreativnost i počnu končano kritički da razmišljaju. Jer to su sve odlike koje imaju uspešna deca, ona koje roditelji nisu razmazili. Shvatate li tu pouku ljubavi prema detetu?
10 Deca vas iskorištavaju svakodnevno
Vi njima date ljubav, na sve im kažete “da” i zato za nagradu dobijete dete koje iskorištava – vas. Ali vi samo sve dozvolite svom detetu, budite divni prema njima, i jednoga dana ćete dana shvatiti koliko ste pogrešili.
 
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama