Deca sede kod kuće, a troškovi vrtića rastu – šta će biti od jeseni?

26 jula, 2020

Ja sam mama dvoje predškolaca i vrlo me zanima šta će biti sa predškolskom nastavom od septembra. Čeka nas i grip na jesen, pa će situacija biti još ozbiljnija i pored obavezne vakcinacije dece i starih. A prema rečima Dr. Kona do vakcine protiv KOVID-19 koja odgovara srpskim propisima će proći bar još 6 meseci. Dakle, situacija sa koronom se neće smiriti bar do sledećeg februara, a možda i duže.

Foto: Canva

Predškolsko je obavezno. Bez papira da ga je dete pohađalo vi ne možete upisati školu. Kako će deca da pohađaju časove ako se ujedno ne preporučuje okupljanje u grupama? Da li znate kolike su prostorije u privatnim vrtićima? Da li i u državnim može 20 ili 30 klinaca da sedi u jednoj učionici? Da li deca od 6 godina zaista mogu da nose maske 4 sata dnevno i neometano učestvuju u nastavi učeći da pišu i čitaju?

Šta ako roditelj proceni da situacija za njegovo dete nije dovoljno bezbedna da bi ga slao u vrtić? Imali smo zaraženih u porodici. Poznavali smo i ljude koji su umrli od KOVID-a. Deca ga mogu preneti svojim babama i dedama. Na kraju krajeva, imamo i slučajeve dece koja leže u KOVID bolnicama. Verujem da svi koji budu u mogućnosti neće slati decu u vrtić dok god je broj zaraženih veliki.

Šta će biti sa refundacijom kod privatnih vrtića do proleća? Privatni vrtić se više plaća onih meseci kada deca ne idu u vrtić. Sekretarijat daje manje novca za svaki dan kada deca iz privatnih vrtića sede kod kuće. Ako imate dvoje dece, i odlučite da ona jedan mesec ne idu u vrtić, platićete naknadu od oko 40.000 dinara (uplata vrtića od skoro 59.000 dinara minus refundacija od grada – govorim o meni poznatim cenama vrtića). Vi plaćate mesecima da biste zadržali deci mesto. Deca sede kod kuće, a troškovi vrtića rastu.

KOVID-19 će imati veoma loš uticaj na ekonomiju. Srbija će ući u recesiju. Neki će i izgubiti posao. Kako da plate naknadu roditelji koji više ne budu mogli da plaćaju privatni vrtić?
Kada stavite na papir koliko vas košta privatni vrtić (koji ste upisali samo zato što niste dobili državni), odlučite da konkurišete za predškolski program u državnom. U državnim vrtićima nema mesta za sve predškolce. Dobili smo informaciju da sačekamo reviziju upisa od septembra kako bi se videlo da li postoji neko slobodno mesto:

“Mogućnosti Ustanove da pozitivno reši te zahteve zavisi od trenutnog broja raspoloživih konkretnih mesta u trenutku preseka stanja tj. revizije i taj broj je promenjiv. Ne postoji odbijen zahtev. Takođe realnost je mogući nedostatak kapaciteta. Svaki podnet zahtev je aktivan i moguća je njegova realizacija sve do raspisivanja novog konkursa (2021. godine).”

Dakle, deca mogu i da ne dobiju mesto do kraja školske godine. Kako država propisuje da predškolsko bude obavezno ako ne može da obezbedi dovoljno mesta za sve predškolce u svojim predškolskim ustanovama?

Da li postoji mogućnost da papir da su deca pohađala predškolsko za sledeći upis u prvi razred ne bude obavezan? Da li mogu uprave vrtića na svojim sajtovima da kače plan i program za svaku radnu nedelju, pa da onda roditelji kod kuće spremaju decu ako ne žele da ih šalju u vrtić? Da li postoji mogućnost da roditelji sami odluče da li će im deca pohađati predškolsko u vrtiću ili od kuće? I da li roditelji mogu da dobiju odgovor na ovo pitanje dok još traje letnji raspust, a ne na primer, sledećeg maja?

S poštovanjem, nezaposlena mama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Deca sede kod kuće, a troškovi vrtića rastu – šta će biti od jeseni?"

 1. Danilo kaže:

  Postovani,
  Mozete li mi reci da li je cena za decu u predskolskom i vrticu ista?
  Nesto smo culi da se umanjuje cena za 4sata koja su besplatna?
  Hvala puno
  p.s. pitanje se odnosi na drzavne vrtice u Beogradu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama