Деца седе код куће, а трошкови вртића расту – шта ће бити од јесени?

26 јула, 2020

Ја сам мама двоје предшколаца и врло ме занима шта ће бити са предшколском наставом од септембра. Чека нас и грип на јесен, па ће ситуација бити још озбиљнија и поред обавезне вакцинације деце и старих. А према речима Др. Кона до вакцине против КОВИД-19 која одговара српским прописима ће проћи бар још 6 месеци. Дакле, ситуација са короном се неће смирити бар до следећег фебруара, а можда и дуже.

Foto: Canva

Предшколско је обавезно. Без папира да га је дете похађало ви не можете уписати школу. Како ће деца да похађају часове ако се уједно не препоручује окупљање у групама? Да ли знате колике су просторије у приватним вртићима? Да ли и у државним може 20 или 30 клинаца да седи у једној учионици? Да ли деца од 6 година заиста могу да носе маске 4 сата дневно и неометано учествују у настави учећи да пишу и читају?

Шта ако родитељ процени да ситуација за његово дете није довољно безбедна да би га слао у вртић? Имали смо заражених у породици. Познавали смо и људе који су умрли од KОВИД-а. Деца га могу пренети својим бабама и дедама. На крају крајева, имамо и случајеве деце која леже у KОВИД болницама. Верујем да сви који буду у могућности неће слати децу у вртић док год је број заражених велики.

Шта ће бити са рефундацијом код приватних вртића до пролећа? Приватни вртић се више плаћа оних месеци када деца не иду у вртић. Секретаријат даје мање новца за сваки дан када деца из приватних вртића седе код куће. Ако имате двоје деце, и одлучите да она један месец не иду у вртић, платићете накнаду од око 40.000 динара (уплата вртића од скоро 59.000 динара минус рефундација од града – говорим о мени познатим ценама вртића). Ви плаћате месецима да бисте задржали деци место. Деца седе код куће, а трошкови вртића расту.

KОВИД-19 ће имати веома лош утицај на економију. Србија ће ући у рецесију. Неки ће и изгубити посао. Како да плате накнаду родитељи који више не буду могли да плаћају приватни вртић?
Када ставите на папир колико вас кошта приватни вртић (који сте уписали само зато што нисте добили државни), одлучите да конкуришете за предшколски програм у државном. У државним вртићима нема места за све предшколце. Добили смо информацију да сачекамо ревизију уписа од септембра како би се видело да ли постоји неко слободно место:

“Могућности Установе да позитивно реши те захтеве зависи од тренутног броја расположивих конкретних места у тренутку пресека стања тј. ревизије и тај број је промењив. Не постоји одбијен захтев. Такође реалност је могући недостатак капацитета. Сваки поднет захтев је активан и могућа је његова реализација све до расписивања новог конкурса (2021. године).”

Дакле, деца могу и да не добију место до краја школске године. Како држава прописује да предшколско буде обавезно ако не може да обезбеди довољно места за све предшколце у својим предшколским установама?

Да ли постоји могућност да папир да су деца похађала предшколско за следећи упис у први разред не буде обавезан? Да ли могу управе вртића на својим сајтовима да каче план и програм за сваку радну недељу, па да онда родитељи код куће спремају децу ако не желе да их шаљу у вртић? Да ли постоји могућност да родитељи сами одлуче да ли ће им деца похађати предшколско у вртићу или од куће? И да ли родитељи могу да добију одговор на ово питање док још траје летњи распуст, а не на пример, следећег маја?

С поштовањем, незапослена мама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама