Глумица и психотерапеут Риалда Шебек: Није крив интернет што мајка оставља своје дете пред телевизором или компјутером

Можда сте већ чули, а можда ће вас изненадити вест да се ускоро снима наставак култног филмског серијала “Луде године”. Јасно је да глумци које смо највише волели неће глумити у наставку јер нису са нама, али верујемо да ће наставак оправдати очекивања, посебно што ће се у улози Марије (која је сада бака) поново појавити Риалда Шебек (тада Кадрић).

Она се са великог платна повукла давних година и постала познати психотерапеут, а за дневни лист Новости говорила је о томе зашто је одлучила да буде део наставка Лудих година, овог пута у улози баке.

Риалда Шебек

Нама се, у читавом интервјуу, највише допао онај део где Рилда говори о породичним односима који су данас много другачији него пре 30 или 40 година.

Није крив интернет што мајка оставља своје дете пред телевизором или компјутером. Проблем је што родитељи не разговарају довољно са децом.

– Ако гледамо шта се сада догађа, онда узроке треба тражити у времену у коме их нисмо уочавали, али су се тада стварали. Моја јунакиња Марија нема контакт са родитељима због њихове опседнутости престижом, снобизмом, клишеима и лажном егзистенцијом. С друге стране је Жика Павловић, који у својим позним годинама одлази да ради поново као гастарбајтер, што и симболички нешто говори… Његов “водоинсталатерски” хумор терапеутски делује на нас. Уосталом, и мој посао је сличан: психотерапеути су “водоинсталатери” људске душе. Кроз Гидрин хумор откривено је много тога о нашем породичном и друштвеном животу. Дао нам је прилику да се себи насмејемо, али и да се у себе, некако, загледамо. – каже Риалда.

Иначе, главни продуцент филма “Луда година” Милан Тодоровић открива да ће се у новом остварењу уз Риалду (Марију) појавити Влада Петровић (Боба), Никола Којо (Миша) и Весна Чипчић, као Елза. Како каже, духовни отац пројекта и даље је Јован Марковић, који је сарађивао са екипом на поставци приче. Зато ће бити и супервизор филма, чије је снимање планирано за пролеће наредне године.

– Ако тадашња Марија није могла својим родитељима да каже да је остала у другом стању, очигледно је да су већ у том времену (који многи сматрају много бољим од овога сада) почели да нестају наративи: родитељи нису много разговарали са децом. Данас је још горе због тога што рапидни пут ка дигитализацији схватамо као отуђење, уместо да препознамо позитивне стране. Није крив интернет што мајка оставља своје дете пред телевизором или компјутером. Проблем је што родитељи не разговарају довољно са децом. Маријини родитељи били су, заправо, протагонисти данашње лажне слике добростања и једне, чини ми се, болести српског друштва: потребе за престижом. То се препознаје и по контрадикторном односу према Европи. С једне стране јој завидимо и мрзимо је, а с друге желимо да јој припадамо. У међувремену, изгубили смо аутентичност, умеће да живимо са собом и другима, па и члановима наше породице. – објашњава Риалда за Новости.

Цео интервју прочитајте ОВДЕ.

Приредила: А. Цвјетић