Деца узраста од треће до пете године, ни превише мали, али ни довољно велики

Четверогодишњаци су често предобри када су негде ван куће, док у кући постају потпуно непослушни. Иначе се за предшколски узраст каже “Мали пубертет”,а до сада сте већ схватили зашто. Немирни, са мравима у телу и неочекиваним променама расположења у веома кратком периоду могу од кревељења, љутње и нервозе доћи до потпуно ведрог и сретног расположења.

За децу и родитеље овај период је поприлично хармоничан. Деца су активна, радознала и забавна. Али негде крајем треће године, дете улази у нови, интензивнији развојни период и као и са свим досадашњим развојним фазама, ситауција постаје тешка. Поново долази до борбе око моћи између родитеља и деце и наизглед мали неуспеси, могу напросто да направе мало “чудовиште” од детета. Само, сада не можете детету, тако лахко усмерити пажњу на нешто друго, као што сте то могли урадити са двогодишњаком.
Сигурна база
Четворогодишњаци имају добро самопоуздање и верују у своје способност. Свијет се шири пред њиховим очима и они више нису у сталној потреби за родитељима. Али, оно што увек требају јесте сигурна база код куће, где увек могу доћи без страха. Родитељи могу приметити да су једног момента велики и способни, а следећег мале мазе. То је време супротности.
Пријатељства
Пријатељства у овом узрасту постају све важнија. Деца уче да имају обзира, да сарађују, чине компромисе, чекају на свој ред и у свему томе, јавља се суосећање, једна до тада, непозната особина. Често се у свету одраслих може приметити, недостатак ових кључних особина, које су се, како видите, требале развити још у раном детињству. Тако да сви они који кажу како у њихово време није било оволико приче око деце, него је било по кратком поступку и наведу себе за пример како им ништа не фали, требају се мало замислити над собом.
Страхови
С обзиром да деца разумију све више, то повлачи за собом и боље схватање пријетњи и опасности. Деца постају страшљивија. Боје се ићи сами у тоалет, а мрак и ноћне море стављају у исту раван са мислима о смрти. Деца се и физички доста мењају. Нестаје онај бебасти, округли изглед и дете све боље контролише своје тело и покрете. Воле да вежбају скок увис, скок удаљ и баланс. Често се могу јавити тзв. болови раста који су сасвим нормални и с временом прођу. Једноставно им је тешко бити на једном месту, а већина родитеља управо то захтева од њих…
 
Извор: predskolska.ba