Дечаци и девојчице – 8 разлика за које можда нисте знали

Иако живимо у традиционално патријархалном друштву, полако се јаз између полова смањује, па можете видети очеве који мењају пелене и хране бебу у парку, а мајке које су директори великих компанија. Ипак, одређене разлике између полова постоје и одржале су се кроз еволуцију.

Познати амерички лекар и психолог Леонард Сакс прикупио је најупечатљивије разлике у свом бестселеру – “Зашто су полови битни?”, а најзанимљивије је цитирао сајт detstrana.ru.

Foto: Limor Zellermayer, Unsplash

1. Девојчице чују боље од дечака.

И другачије. Постоји једно истраживање које је показало да, када је реч о распону звука између 1000 и 4000 Hz девојчице чују битно боље. А људски глас је на 1500 Hz. То можда објашњава много тога.

2. Они виде другачије.

Дечаци су више свесни покрета и тамних боја, девојчице су свесније свог облика и светлих боја.

3. Дечаци воле да ризикују.

У било којем добу. Обично прецењују своје могућности и често буду повређени. Све што је опасно посебно је привлачно за дечаке. И добра је идеја за родитеље да ствари реше тако што ће свог малишана да упишу на спорт, уместо да покушавају да га заштите од ризика. Девојчице су мање склоне ризик.

4. Дечаци се често свађају.

Веровали или не – 20 пута чешће од девојчица. Научници су израчунали. И ово није чудно. Вређају се и свађају, чак и када покушавају да се приближе један другом и спријатеље. То је за њих облик контакта. Кроз одрастање се то коригује, али је у основи тако.

5. Њихово пријатељство је другачије.

За девојчице су посебно важни разговор и заједничке тајне. За дечаке – свакодневне активности. Могу да се играју сатима без размене речи.

6. Када је девојчица у тешкој ситуацији, тражи помоћ од другарица.

Кад дечак има проблем, избегава пријатеље.

7. За дечака је притисак мотивишући.

За девојчицу – не. Дечаци боље уче када је време кратко, под притиском се такмиче. Девојке – сасвим супротно. Када су под притиском, често одустају.

8. Њихови мозгови се различито развијају.

У узрасту од две године дечаци граде куле са коцкама боље од петогодишњакиња, док девојчице од три године боље разумеју људска осећања него дечаци од седам година.

Приредила: А. Цвјетић