Dečaci i devojčice – 8 razlika za koje možda niste znali

24 avgusta, 2019

Iako živimo u tradicionalno patrijarhalnom društvu, polako se jaz između polova smanjuje, pa možete videti očeve koji menjaju pelene i hrane bebu u parku, a majke koje su direktori velikih kompanija. Ipak, određene razlike između polova postoje i održale su se kroz evoluciju.

Poznati američki lekar i psiholog Leonard Saks prikupio je najupečatljivije razlike u svom bestseleru – “Zašto su polovi bitni?”, a najzanimljivije je citirao sajt detstrana.ru.

Foto: Limor Zellermayer, Unsplash

1. Devojčice čuju bolje od dečaka.

I drugačije. Postoji jedno istraživanje koje je pokazalo da, kada je reč o rasponu zvuka između 1000 i 4000 Hz devojčice čuju bitno bolje. A ljudski glas je na 1500 Hz. To možda objašnjava mnogo toga.

2. Oni vide drugačije.

Dečaci su više svesni pokreta i tamnih boja, devojčice su svesnije svog oblika i svetlih boja.

3. Dečaci vole da rizikuju.

U bilo kojem dobu. Obično precenjuju svoje mogućnosti i često budu povređeni. Sve što je opasno posebno je privlačno za dečake. I dobra je ideja za roditelje da stvari reše tako što će svog mališana da upišu na sport, umesto da pokušavaju da ga zaštite od rizika. Devojčice su manje sklone rizik.

4. Dečaci se često svađaju.

Verovali ili ne – 20 puta češće od devojčica. Naučnici su izračunali. I ovo nije čudno. Vređaju se i svađaju, čak i kada pokušavaju da se približe jedan drugom i sprijatelje. To je za njih oblik kontakta. Kroz odrastanje se to koriguje, ali je u osnovi tako.

5. Njihovo prijateljstvo je drugačije.

Za devojčice su posebno važni razgovor i zajedničke tajne. Za dečake – svakodnevne aktivnosti. Mogu da se igraju satima bez razmene reči.

6. Kada je devojčica u teškoj situaciji, traži pomoć od drugarica.

Kad dečak ima problem, izbegava prijatelje.

7. Za dečaka je pritisak motivišući.

Za devojčicu – ne. Dečaci bolje uče kada je vreme kratko, pod pritiskom se takmiče. Devojke – sasvim suprotno. Kada su pod pritiskom, često odustaju.

8. Njihovi mozgovi se različito razvijaju.

U uzrastu od dve godine dečaci grade kule sa kockama bolje od petogodišnjakinja, dok devojčice od tri godine bolje razumeju ljudska osećanja nego dečaci od sedam godina.

Priredila: A. Cvjetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama