Сад је и наука потврдила: Мозак родитеља који имају бар једног сина СТАРИ БРЖЕ

Одгајање дечака, без сваке сумње, носи много радости и бројне авантуре, али и силне изазове који нас понекад натерају да се запитамо – можемо ли ми ово и јесмо ли довољно добри родитељи?

И док се ви ово питате, покушавајући да изађете из неке нове изазовне ситуације са својим дечаком, научници не мирују већ раде оно што је њихов посао – истражују. И шта су открили? Па, драги родитељи синова, наука је потврдила – мозак људи који имају мушку децу стари брже.

Foto: Canva

Студија је обухватила чак 13.000 родитеља (дакле врло репрезентативан узорак) који су имали више од 50 година на крају истраживања које је трајало пуних 18 година. Оно што су открили јесте да испитаници који су имали најмање једно мушко дете имају когнитивно “старији” мозак. А они који имају више синова, па – још старији у односу на родитеље ћерки.

Истраживање су спровели родитељи из САД и Чешке и они верују да је разлог томе што мозак родитеља мушке деце стари брже тај што су мушка деца обично “мање брижна” од женске, због чега њихови родитељи можда, на неки начин, трпе (ово су рекли научници, не ми).

А како је студија изгледала?

Па, родитељима је дато да решавају математичке проблеме и да памте речи које су им на глас читали аутори истраживања. На самом почетку студије, није било разлике у интелигенцији између родитеља дечака и родитеља који имају само ћерке. Али! Након 18 година, ствари су се промениле, а родитељи дечака су на тестовима интелигенције прошли лошије од родитеља девојчица.

Један од аутора истраживања, Katrin Wolfova, са Универзитета Колумбија, каже: “Родитељи који су имали бар једног сина брже су губили когнитивне способности у односу на родитеље без синова. Резултати истраживања нам говоре да су ефекти друштвеног порекла, пре него биолошког, јер смо сличан тренд приметили и код мајки и код очева дечака.”

Додатно, истраживачи кажу да, с обзиром на то да ћерке углавном у породицама пружају више емоционалне и социјалне подршке родитељима, да често више брину, то може имати кључну улогу у оваквом резултату студије.

Закључак студије је да постоји много бенефита које имају родитељи девојчица: “Уз све ово, имати ћерку, може значити да сте себи обезбедили знатно мањи ризик од депресије и деменције.”