“Decu u vrtić dovode samo oni koji nisu uspeli drugačije da se snađu”

septembar 30, 2020

Smanjena dolaznost dece u vrtiće, koja ne premašuje 50 posto, pomaže povoljnoj epidemiološkoj situaciji i zahvaljujući tome mogu da se sprovedu sve predviđene mere za prevenciju korone.

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograd Vesna Janjić tvrdi da sada decu u obdaništa dovode samo oni koji baš moraju i koji nisu uspeli da se snađu. Ukoliko se broj dece bude povećao, tu su i holovi, trpezarije i garderobe, a ne samo radne sobe.

Foto: Canva

Vrtići su počeli da rade 11. maja, po završetku vanrednog stanja, tada smo se pribojavali da će oni postati novi izvor zaraze – žarišta. Ipak, to se nije dogodilo, a roditelji uglavnom ne šalju decu u vrtiće ukoliko baš nisu primorani na to.

Kako nam objašnjavaju u sindikatu, dolaznost mališana u vrtićima je tokom letnjih meseci bila oko 30 odsto, u septembru se zbog završetka sezone odmora povećava, pa dostiže 50 odsto.

“Jasna je činjenica da su svi oni koji su uspeli da se snađu, decu ostavili u kućnim uslovima. Dolaznost dece je mala, pa nam je to sačuvalo povoljnu epidemiološku situaciju u vrtićima. Mi u takvim okolnostima možemo da sprovodimo sve mere bez problema i da se pridržavamo svega što se tiče distance i brojnosti grupa, načina spavanja i kompletne organizacije dana”, objašnjava Janjić.

Iako dece nema u punom broju, svi zaposleni su tu. A šta ako se dolaznost dece poveća, kako u tom slučaju ispoštovati sve predviđene epidemiološke mere? Pre svega onu meru koja predviđa da u zatvorenom prostoru svaka osoba mora da dobije svoja četiri kvadratna metra.

Naša sagovornica objašnjava da će u tom slučaju biti iskorišćeni svi prostorni kapaciteti vrtića, a ne samo radne sobe u kojima dece uobičajeno borave.

Izvor: Nova portal

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "“Decu u vrtić dovode samo oni koji nisu uspeli drugačije da se snađu”

 1. Simonida kaže:

  Laž, ne štitite dezinformacija među ljudima.

 2. Jelena kaže:

  Nije istina da u gruoama ima manje od 50% dece. Nama su grupe pune. Dolaznost prosečna za septembar 80%.
  Palilula,Beograd

 3. Vladan kaže:

  Hahahaha, dodjite u moj vrtić… 25/28 u srednjoj grupi….

 4. Gorana kaže:

  Apsolutna laž! U našem vrtiću se zaposleni maksimalno trude ali su sva deca u grupama tu. Jer nikog nije zanimalo to što roditelji dece u privatnim vrtićima moraju platiti punu cenu vrtića (što je skoro kao nečija cela plata) ako deca zbog korone ne idu. A u privatne vrtiće deca ne idu iz hira nego zato što naša država nema mesta u državnim vrtićima za decu koja nemaju neku “vezu” za upis!!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama