“Децу у вртић доводе само они који нису успели другачије да се снађу”

30 септембра, 2020

Смањена долазност деце у вртиће, која не премашује 50 посто, помаже повољној епидемиолошкој ситуацији и захваљујући томе могу да се спроведу све предвиђене мере за превенцију короне.

Председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Београд Весна Јањић тврди да сада децу у обданишта доводе само они који баш морају и који нису успели да се снађу. Уколико се број деце буде повећао, ту су и холови, трпезарије и гардеробе, а не само радне собе.

Foto: Canva

Вртићи су почели да раде 11. маја, по завршетку ванредног стања, тада смо се прибојавали да ће они постати нови извор заразе – жаришта. Ипак, то се није догодило, а родитељи углавном не шаљу децу у вртиће уколико баш нису приморани на то.

Како нам објашњавају у синдикату, долазност малишана у вртићима је током летњих месеци била око 30 одсто, у септембру се због завршетка сезоне одмора повећава, па достиже 50 одсто.

“Јасна је чињеница да су сви они који су успели да се снађу, децу оставили у кућним условима. Долазност деце је мала, па нам је то сачувало повољну епидемиолошку ситуацију у вртићима. Ми у таквим околностима можемо да спроводимо све мере без проблема и да се придржавамо свега што се тиче дистанце и бројности група, начина спавања и комплетне организације дана”, објашњава Јањић.

Иако деце нема у пуном броју, сви запослени су ту. А шта ако се долазност деце повећа, како у том случају испоштовати све предвиђене епидемиолошке мере? Пре свега ону меру која предвиђа да у затвореном простору свака особа мора да добије своја четири квадратна метра.

Наша саговорница објашњава да ће у том случају бити искоришћени сви просторни капацитети вртића, а не само радне собе у којима деце уобичајено бораве.

Извор: Нова портал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "“Децу у вртић доводе само они који нису успели другачије да се снађу”

 1. Симонида каже:

  Лаж, не штитите дезинформација међу људима.

 2. Jelena каже:

  Nije istina da u gruoama ima manje od 50% dece. Nama su grupe pune. Dolaznost prosečna za septembar 80%.
  Palilula,Beograd

 3. Vladan каже:

  Hahahaha, dodjite u moj vrtić… 25/28 u srednjoj grupi….

 4. Горана каже:

  Апсолутна лаж! У нашем вртићу се запослени максимално труде али су сва деца у групама ту. Јер никог није занимало то што родитељи деце у приватним вртићима морају платити пуну цену вртића (што је скоро као нечија цела плата) ако деца због короне не иду. А у приватне вртиће деца не иду из хира него зато што наша држава нема места у државним вртићима за децу која немају неку “везу” за упис!!!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама