Dehidracija – kod dece je leti naročito opasna, a evo kako da je prepoznate

8 jula, 2021

Ne dozvolite da Vaše dete dehidrira, obezbedite mu dovoljno tečnosti, posebno tokom vrućih letnjih meseci…

Šta je dehidracija?

Svakog dana čovek iz svog organizma gubi tečnost koju nadoknađuje unosom tečnosti i hrane. U zdravom organizmu proces gubitka i nadoknade tečnosti je dobro izbalansiran, tj. onoliko tečnosti koliko izgubimo toliko i nadoknadimo. Određeni minerali, kao što su natrijum, kalijum i hlor takođe učestvuju i jako su bitni u održavanju ove ravnoteže.

Foto: Canva

Kada izgubimo više tečnosti nego što smo uneli, dolazi do dehidracije.

Dehidracija može biti uslovljena neunošenjem dovoljno tečnosti, povraćanjem, prolivom (dijareom), ili njihovom kombinacijom. Ponekad, preveliko znojenje ili mokrenje mogu dovesti do dehidracije.

Dehidracija se može desiti brzo ili polako. Odojčad i mala deca lakše dehidriraju u odnosu na stariju decu i odrasle, zbog bržeg gubitka relativno veće količine tečnosti.

Uzroci dehidracije

• Virusna infekcija je kod dece najčešći uzrok povišene telesne temperature (febrilnosti), povraćanja, proliva i smanjene želje za uzimanjem tečnosti i hrane. Najčešći virusi koji dovode do ovih tegoba su rotavirus, Norwalk virus i adenovirus.

• Teže bakterijske infekcije mogu biti uzrok smanjene želje za uzimanje tečnosti i hrane. Neke bakterijske infekcije, kao što su infekcije Salmonelom, Ešerihjom, Kampilobakterijom, mogu uzrokovati povraćanje i proliv.

• Paraziti, npr. Giardia lamblia, mogu dovesti do dijareje i gubitka tečnosti.

• Pojačano znojenje, usled visoke spoljašnje temperature i visoke vlažnosti vazduha.

• Povećano mokrenje kod neprepoznatog ili loše lečenog dijabetesa, ili kod insipidnog dijabetesa.

• Cistična fibroza ili celijakija

Znaci i simptomi dehidracije

Vaše dete može imati jedan ili više simptoma i znakova dehidracije:

– uznemirenost, iritabilnost
– pospanost, letargičnost (smanjena normalna aktivnost), klonulost
– hladna ili znojava koža
– tokom plakanja nema suza
– suve usnice i/ili suv, obložen jezik
– upale oči
– uvučena fontanela
– tamno prebojen urin, smanjeno mokrenje (suve pelene), izostajanje mokrenja u prethonih 8 do 12 sati

Određivanje težine dehidracije

Idealno, određivanje težine dehidracije bi se odredilo merenjem telesne mase bolesnog deteta i poređenjem sa masom pre nego što se dete razbolelo. Razlika izmerenih masa ukazuje na količinu tečnosti koje je dete izgubilo. Nažalost, ovaj način najčešće nije moguć: različite vage pokazuju težine koje se u nekoliko razlikuju, i najčešće ne znamo tačnu telesnu masu deteta neposredno pre početka bolesti.

Tokom pregleda, na osnovu anamneze i kliničkog stanja deteta, lekar utvrđuje težinu dehidriranosti. Roditelji najčešće nemaju iskustvo, pa su radi njihove bolje orjentacije osmišljene posebne tabele, jednostavne za upotrebu, a koje mogu biti od pomoći u proceni da li je potrebno potražiti savet lekara ili ne. Ukoliko se i Vi služite njima, može Vam pomoći u proceni da li je Vaše dete bolje, isto ili lošije, i da Vam pomogne u odluci da li da se obratite pedijatru.

Simptomi i znaci dehidratacije koje možete primetiti kod Vašeg deteta. Što je ukupni zbir veći, to je i stepen dehidracije veći.

(Ocena 0) Opšte stanje: Normalno; Oči: Normalne; Sluznica*: Vlažne; Suze: Prisutne

(Ocena 1) Opšte stanje: Žedno, klonulo, letargično ili iritabilno pri dodiru; Oči: Blago upale; Sluznica*: Lepljive;  Suze: Smanjeno

(Ocena 2) Opšte stanje: Pospano, mlitavo, hladno, znojavo; Oči: Jako upale; Sluznica*: Suve; Suze: Odsutne

*Pod sluznicom podrazumevamo sluznicu usana i očiju.

Simptomi i znaci koje možete primetiti kod Vašeg deteta. Što je ukupni zbir veći, to je i stepen dehidracije veći.

Kako bi izračunali dehidriranost Vašeg deteta, potrebno je da:

1. Zabeležite simptome Vašeg deteta
2. Za svaki simptom, nađite ocenu (0, 1 ili 2)
3. Saberete poene

Na primer, ako Vaše dete ima suve sluznice (2), smanjeno stvaranje suza (1) i preznojeno je (2), ukupan zbir je 5.

– zbir 0 = nema dehidraciju
– zbir 1 – 4 = laka dehidracija
– zbir 5 – 8 = umerena do teška dehidracija

Terapija dehidracije

Terapija dehidracije zavisi od stepena dehidracije i od njenog uzroka.

Umerena do teška dehidracija

Ukoliko ste, korišćenjem prethodno navedene tabele, izračunali da je skor od 5 do 8, potrebno je da konsultujete lekara koji će odrediti terapiju za Vaše dete.

Ako se nakon pregleda konstatuje da je dete teško dehidrirano, ono će biti hospitalizovano radi intravenske nadoknade tečnosti i elektrolita, opservacije i sprovođenja dodatnih analiza, kako bi se utvrdio uzrok dehidracije. Dete sa bakterijskom infekcijom će dobiti antibiotik. Virusna infekcija najčešće ne zahteva specifičnu terapiju. Bitno je znati da virusne infekcije najčešće imaju svoj prirodan tok i kraj, i da je kod njih najveći problem dehidracija, koja kod dece, naročito male, može biti fatalan. Iz tog razloga, najbitnija deo terapijskog procesa je adekvatna rehidracija.

Kod dece, povraćanje i dijareja se skoro nikad ne leče lekovima koji zaustavljaju povraćanje (antiemetici) ili dijareju. Ova vrsta terapije, pored brojnih ozbiljnih neželjenih dejstva, može i prolongirati dijareju.

Laka dehidracija

Potrebno je pojiti dete specijalnim rastvorima za rehidraciju, kako bi ste nadoknadili i vodu i elektrolite koje je Vaše dete izgubilo. U apoteci možete naći više vrsta komercijalnih preparata čijom ćete jednostavnom pripremom dobiti rastvor sa balansiranom količinom vode, šećera i elektrolita. Naš savet je da koristite ovu vrstu preparata, a ne običnu vodu, čajeve i rastvore napravljene kod kuće, naročito ukoliko je u pitanju dehidracija odojčeta i malog deteta.

Dajte Vašem detetu 1 kafenu kašiku (5 ml) na svakih 5 minuta. Ukoliko dobro toleriše, tj. ova količna tečnosti ne provocira povraćanje, količinu možete polako povećavati na maksimalnih 30 ml (2 supene kašike) na 5 minuta. Cilj nam je da dete uzme 25 do 50 ml rastvora za rehidraciju po kilogramu telesne težine za 1 do 2 sata. Na primer, ukoliko Vaše dete ima 13 kg, cilj nam je da za 1 do 2 sata uzme 325 to 650 ml rastvora ze rehidraciju.

Ukoliko dojite Vašu bebu, obavezno nastavite sa dojenjem.

Odsustvo dehidracije

Ukoliko Vaše dete nije dehidrirano, nastavite da Vaše dete nudite tečnošću i hranom.

Ukoliko Vaše dete povraća ili ima proliv, potrebno je dati 10 ml/kg rehidracionog rastvora za svaku epizodu povraćanja, odnosno za svaku stolicu. Nastavite da nudite dete manjim ali češćim obrocima.

Terapija nakon rehidracije

Kada je Vaše dete bolje hidrirano, sledeći cilj je uspostaviti normalnu ishranu. Najčešće se to dešava 4 do 6 sati nakon poslednje epizode povraćanja.

Ponudite Vašem detetu da jede i pije ono što voli.

Nije potrebno da dete bude na restriktivnoj dijeti (banana, pirinač, pečena jabuka, tost). Ipak, potrebno je izbegavati hranu sa visokim sadržajem šećera, prženu, masnu i začinjenu hranu, sve do potpunog oporavka.

Ukoliko Vaše dete hranite adaptiranom mlečnom formulom, nemojte je razblaživati. Takođe, nepotrebno je razblaživati mleko.

Prevencija dehidracije

Redovno pranje ruku, naročito pre i posle odlaska u toalet, jeste jedan od bitnih faktora prevencije. Ipak, skoro da je nemoguće sprečiti da dete dobije virusnu infekciju, koja je najčešći uzrok povraćanja, proliva i dehidracije.

Ključno je prepoznati prve znake dehidracije i odmah početi sa nadoknadom tečnosti. Rehidracioni rastvori su dostupni u apotekama, najčešće u vidu praška. Ovaj oblik je pogodan zbog lakog čuvanja i dužeg roka trajanja. Neophodno je detaljno pratiti i poštovati recepturu za pravljenje rastvora (u koliko mililitara vode treba rastvoriti prašak), jer je to jedini način da Vašem detetu date adekvatnu količinu vode, šećera i elektrolita, i na taj način obezbedite najbrži oporavak.

Ukoliko dete odbija da pije ovaj rehidracioni rastvor iz flašice ili čaše, dajte mu kafenom kašikom ili špricem. Temperatura rastvora nije bitna, odnosno možete je mešati sa toplom, mlakom ili hladnom vodom, onako kako dete više voli.

Kada je potrebno potražiti pomoć lekara

Javite se pedijatru ukoliko Vaše dete:

• odbija da pije rehidracioni rastvor
• ne prestaje da povraća
• ne oporavlja ili je dehidracija sve teža, uprkos Vašim pokušajima
• u povraćanom sadržaju ili stolici ima tragova krvi
• povraća sadržaj zelene boje
• ima ima jake bolove u trbuhu
• proliv traje duže od 10 dana

Ne zaboravite:

1. odojčad i mala deca imaju veći rizik da dehidriraju
2. rano, adekvatno pojenje adekvatnim rehidracionim rastvorima može sprečiti nastanak dihidracije
3. dete sa lakom dehidracijom se može lečiti kod kuće
4. dete sa umerenom i teškom dehidracijom treba da pregleda lekar i odredi najbolju terapiju za Vaše dete

Izvor: Tiršova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama