Стручњаци саветују да се јеловник за најмлађе креира тако да задовољи потребе организма који се развија.

Ево шта би, осим млека, требало да се нађе на том менију.

1. Овсене пахуљице или овсена каша

Најбољи избор за доручак. Ова намирница је богата влакнима, које побољшавају варење. Истовремено, обезбеђују постепено ослобађање шећера у крви, што ће повећати пажњу и појачати памћење. Када се у њих дода воће, и засладе се медом, деца ће добити доручак који ће одговарати њиховом укусу.

2. Бели јогурт

Избегавајте да дајете деци јогурт са додацима воћа, а ако имате могућност купите грчки јогурт који садржи више беланчевина а мање шећера. Побољшава имунитет деце и повољно утиче на раст. Утиче на квалитет костију.

3. Празилук и маслинке

Веома је важно да деца редовоно узимају и намернице које су богате гвожђем. Поправљају крвну слику, добре су против анемије и побољшавају концентрацију. Осим спанаћа довољно гвожђа у себи имају и празилук и маслинке.

4. Туњевина

Добра је свежа, али и из конзерве. Туњевина наиме садржи доста омега масних киселина које су неопходне за здрав раст. Ова намирница је одличан избор и за децу која су алергична на млеко, јер на овај начин могу да ојачају кости. Такође, повољно утиче и на вид.

5. Боровнице

Представљају прави златни рудник здравља. Садрже највише антиоксиданата, и доста калцијума, гвожђа, витамина Б и Ц, калијум, фолну киселину. Одличне су у превенцији дијабетеса, који се све чешће јавља код деце.

6. Риба, јаја, банане

Ове намирнице су најбогатији извори витамина Д, који је значајан у преради минерала из других намирница. Веома је важан за апсорпцију калцијума, а самим тим и за здравље костију.

7. Ораси

Додајте их у воћну салату, мусли или их држите у посуди на столу да увек буду доступни за грицкање. Садрже здраве масноће, побољшавају памћење, а витамин Е помаже чишћење организма и поправља квалитет коже.

8. Парадајз

Препоручује се да се пре узимања кратко обари, како би се што боље искористио ликопен, који штити организам од канцера. Повољно утиче на имунитет, вид, метаболизам и као превенција дијабетеса.

9. Какао

Садржи доста флавоноида, који штите од високог притиска, који се јавља и у дечјем узрасту. Ослободиће тело од накупљених токсина, повољно утиче на срце и за здрав развој других органа.

10. Босиљак

Богат је витаминима А и Ц, гвожђем и калцијумом. Помаже у отклањању проблема са варењем, а истовремено дезинфикује и уништава бактерије у телу. Уопштено, користите више зачинског биља за кување, јело ће имати бољи укус, мање ћете користити соли и вештачких бујона.

Извор: novosti.rs