Нова играчка која јача емоционалну интелигенцију код деце и беба

8 децембра, 2018

Сви желе да им деца буду срећна. Али, дефиниција среће се разликује од човека до човека. Шта је ваша?

За мене је срећа да се осећам добро у сопственој кожи. Да се не утркујем са другима за високе циљеве, већ да сам спокојна и задовољна у кући и сопственом раду. Оно кад себи кажете: „Хвала Богу да је све у реду.“

Међутим, колико ћете ви сами бити задовољни зависиће како од стицаја околности тако и од властите уметности живљења. Не можете да утичете на ствари које вам се дешавају, али можете да бирате како да на њих реагујете. Од тога колико смо у стању да управљамо сопственим реакцијама зависиће и наш степен личног задовољства и среће. Једно је сигурно – задовољни људи нису зли према другима.

Чему служи емоционална интелигенција?

Да знате где вам је реално место. Да сте свесни тога да нисте једини на овом свету. Да умете да разликујете своја очекивања од стварности и да се не љутите што се све црно на вас сручило.

Емоционална интелигенција је способност препознавања својих и туђих осећања. Помаже вам да боље разумете себе и да адекватно управљате својим осећањима. Да умете да донесете праву одлуку и реагујете примерено одређеној ситуацији. Да знате да се добро прилагодите окружењу. Да умете да комуницирате тако што јасно предочавате шта желите и мислите, али и да саслушате саговорника. Да знате да преузмете личну одговорност и решите сукоб на конструктиван начин. Јака емоционална интелигенција вас чини стабилнијом особом, сигурнијом у себе и отпорнијом на стрес. За њу неки експерти тврде и да чак помаже да будете успешнији у послу.
Она је дакле врста емоционалне писмености, тј. способности која вам помаже да будете задовољнији и спокојнији човек који је добро интегрисан у своје окружење.

Како ја као мама могу да емоционално описменим своју децу?

Ево шта радим ја:

Желим да моја деца буду особе које живот неће самлети. Цртамо смајлиће и тумачимо њихова осећања. Учим их да су негативне емоције саставни део живота. Дајем им довољно простора да избаце из себе фрустрацију, а да не повреде другога. Да објасне зашто нешто желе или не желе, али и да послушају ауторитет.

Учим их емпатији. Тражим им да се замисле како се онај други осећа када му учине нешто нажао. Да се извине једно другом када погреше и да се загрле.

Када почињемо да учимо децу емоционалној интелигенцији?

Психолози кажу да се и са врло малом децом може радити на емоционалној интелигенцији. Како да бебу учите емпатији, а да не буде само: „Удари ме и плакаћу ти“?

Постоји играчка која претвара спознавање осећања у игру. Направио ју је Chicco користећи податке из свог Центра за истраживање – писала сам о њему када је Chicco славио свој 60. рођендан.

Личи на куцу свезналицу, али за разлику од куце бави се осећањима. То је плишани меда који прича на 2 језика – српском и енглеском.

Како ради меда

Меда подучава емоцијама бебе од 6-24 месеца старости, а децу од 2-5 година учи страном језику.

Он на стомаку има срце које кад притиснете, засветли једном од 5 боја. Свака боја одговара једној од 5 основних емоција: срећа, туга, гађење, љутња и страх. Емоције су, такође, нацртане на круговима које треба да исечете са амбалаже ове играчке. У сваком кругу меда исказује једно осећање. Када стомак плишаног меде засветли одређеном бојом, беба треба да пронађе картицу (круг са медином главом) са истом емоцијом коју меда „осећа“. На овај начин меда учи бебе емпатији, тј. да препознају емоције других.

Меда такође учи бебе и да адекватно изразе та осећања. На пример ако смо срећни, тапшемо. Када притиснемо дугме, меда даје инструкције: „Тапшимо рукама, јер смо срећни“, а беба треба да гестикулира према мединим налозима.

Једном речју, ова играчка подучава бебе да повежу гестове који прате емоције, уобичајене фразе које се у тим ситуацијама говоре и боје са осећањима које меда има.

Притиском на медину руку беба ће активирати песмице.
Ова играчка је добра и за мало старију децу, јер помаже деци да обраде емоције. Садржи 5 прича на 2 језика (српском и енглеском), а тема тих прича су осећања. Читав садржај је развијен уз консултације са педагозима.

Меда стимулише и когнитивни развој детета. Притиском на једно од његових стопала он децу учи азбуци, тј. бројевима од 1 до 10.
Читаво играње са медом се може поделити према развојним фазама, сходно узрасту детета:

Фаза 1:
Дете треба да препозна одређено осећање према томе какав је израз мединог лица на картици. Изаберите једну картицу и гестикулирајте са дететом дато осећање.

Фаза 2:
Развијамо детету асоцијације између тога како се осећање види на другом и како га ми показујемо. Има за циљ да дете именује свако расположење. Када медино срце засветли одређеном бојом, дете треба да покаже која је то картица са осећањем. Такође, оно треба и да гестикулира то осећање како му је меда рекао: „Тапшимо рукама, јер смо срећни“.

Фаза 3:
Учимо бебу како да пронађе адекватно осећање.
На овај начин детенце се идентификује са ликовима у причи. Оно треба да слуша причу и изабере картицу која одговара изразу који се помиње у причи. На пример ако прича почиње са: „Некада давно живео је мали меда који се бојао…“, дете треба да изабере картицу на којој меда показује страх.

Ево како то изгледа:

Ова Chicco-ва играчка, дакле, од најранијег узраста емоционално описмењује малу децу кроз игру. А верујем да се слажете са мном – не постоји особа која не би могла да „профитира“ од мало додатне емоционалне интелигенције. Од ње зависи колико ће нам живот бити леп, ако већ не можемо да утичемо на то шта се дешава у нашем окружењу. 

Мариа Милојковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама