Десет ствари којима вас бајке НЕ уче о животу

6 децембра, 2016

Готово сви, као деца, а касније и као одрасли људи, обожавају бајке јер миришу на детињство, лепе успомене, безбрижне дане, срећне приче, лепе слике и музику. Девојчице маштају о томе да буду јунакиње (принцезе), а дечаци хероји… Много тога можете научити из бајке, али шта је оно о чему ове интересантне приче ћуте, а чему вас живот касније научи?

Ово је десет ствари којима вас бајке не уче о животу:

1. Неће увек постојати неко ко ће вас спашавати од свега

У већини бајки, неко је ту да спасе главни лик: ловац спашава Црвенкапу, добра вила Пепељугу… Али, чињеница је да ћете у реалном живот понекад морати сами себе да вадите из лоших ситуација и да својом личном снагом изборите животне победе.

2. Нећете увек певати док радите

Kада Снежана и патуљаци певају песме попут ’Хај-хо, хај-хо, идемо на посао’ и ’Само звижди док радиш’, или када Пепељуга разиграно пева и игра док обавља своје кућне послове – то је, ипак, само у бајци. У животу вам неће увек бити до певања, играња или смејања када је реч о послу, нагомиланим рачунима, прековременом раду и стресу.

3. Нећете сваки дан изгледати као да идете на бал

Постоји заједничка особина коју готово сви ликови из бајки деле: увек изгледају савршено, без обзира шта се дешава у њиховим животима. Овај моменат је посебно уочљив у филмским адаптацијама. Међутим, истина је да ће бити много дана када ћете се осећати мање лепо или савршено, када ћете имати неуредну фризуру и ни траг од шминке на лицу. Реалан живот вас учи да не можете 24/7 бити безбрижна принцеза без мане.

4. Лепота је у оку посматрача

Принцезе са танким струком из бајки, не би требало да буду идеал који ћете слепо пратити у животу. Ви сте посебни онакви какви јесте, зрачите својом лепотом која долази и споља и изнутра, и уживајте у тренуцима који вас чине срећним. Један чоколадни колач могао би да вам поправи дан, а два сантиметра мање вам засигурно неће донети више среће у животу.

5. ’Ружан’ не значи зао

У бајкама постоји тенденција се направи јасни разлика између карактера – добрих и лоших, међутим, чињеница је да су они лоши увек приказани као наказе, као ружни и непожељни. То нас може навести да мислимо да бити ружан, заправо, значи бити зао – што наравно није тачно. Ваш спољашњи изглед нема никакве везе са тим каква сте особа.

6. Нису све ’помешане’ породице лоше

Многе ’мешане’ породице (очух, маћеха, полубрат, полусестра…) приказане су као лоше, и увек неко некоме жели да напакости, што гледаоцу поручује да су само оне ’праве’ породице – које чине мама, тата, рођени брат или сестра – добре, пуне љубави и забаве. Један од примера зле маћехе и нерођених сестара је цртани Пепељуга. Али, не треба заборавити ни Црвенкапу чија је зла маћеха вештица, док је права мајка била добра краљица, достојна љубави и поштовања.

7. Понекад морате бити чврсте руке, уместо слатки, фини и наивни

Бајке теже да представе главне ликове као увек љубазне, слатке и нежне, упркос свему, при чему они јачег и снажнијег карактера бивају описани као негативци, што је једна велика неистина. Живот ће вас повремено приморати да ’покажете зубе’ и да се супротставите, али то не значи да сте лоши, већ да браните своје ставове и борите се за своје интересе. Бити добар по сваку цену није исплативо у реалном животу.

8. Балансирање између посла и забаве

Из чувене приче о цврчку и мраву, учите да вас напоран рад води далеко, што је тачно, међутим није ни скакавац погрешио када је рекао да ће вам у напорном раду живот једноставно проћи за трен ока. Забава и уживање морају да постоје, то је оно што вас испуњава, отклања стрес и чини живот смисленим. Свакако да ни живот без рада не би био потпун и смислен, стога је важно пронаћи прави баланс.

9. Прошлост не може увек бити поништена

У бајкама попут Успаване лепотице или Снежане и седам патуљака, живот се наставља нормално након што се укину клетве. Међутим, постоје тренуци у животу када можемо да повратимо оно што је већ учињено, али у многим случајевима то није могуће.

Kроз реалност, учимо да преузимамо одговорност за поступке које смо предузели, били они добри или лоши.

10. Лоше ствари се, нажалост, дешавају с времена на време

Свака бајка се завршава са: ‘И онда су живели срећно до краја живота’. Нажалост, реалан живот то често демантује, људи с времена на време неминовно пате због ствари које се свакодневно или повремено дешавају. Чињеница је да не постоји идеал као што је ’Срећа до краја живота’. Наравно, могуће је живети срећан живот и дочекати срећан крај, али је нереално очекивати да ће сваки ваш тренутак бити испуњен радошћу. На успонима и падовима човек се учи и усваја најважније лекције.

Извор: bizlife.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама