Десет важних савета за будуће средњошколце: Замке листе жеља  

28 јуна, 2018

У основним школама у Србији данас су објављени коначни резултати завршног испита, а мали матуранти сутра и прекосутра – петак и суботу попуњаваће листе жеља за упис у жељену средњу школу.
Ове године завршни испит полагало је 72.909 ученика и они су у просеку на испиту из матерњег језика освојили 11,86 бодова, на испиту из математике 9,95 бодова, док је најбоље урађен комбиновани тест са просечним бројем бодова од 12,51.
Сутра и прекосутра попуњавање листе жеља
У петак и суботу предвиђено је да ђаци попуњавају листе жеља са највише 20 образовних профила. Важно је да ученици наведу што више жеља како се не би десило да остану неуписани у средњу школу у првом кругу.
Ђаци се по средњим школама распоређују тако што се истовремено укршта број освојених бодова на завршном испиту и остварени успех у основној школи са листама жеља.
Компјутер то ради истовремено за све ученике како се не би десило да неко буде оштећен. Упис ученика у средње школе биће 9. и 10. јула.
Највећа новина ове године је другачији начин бодовања за упис у средњу школу. Успех из основне школе носи максималних 60 бодова, док успех на завршном испиту носи максималних 40 бодова.
На тесту из матерњег језика и математике ученици су максимално могли да освоје по 13 бодова, док су на комбинованом тесту максимално могли да освоје 14 бодова.
Претходних година тестови на завршном испиту носили су максимално 30 бодова, док је успех из основне школе носио максималних 70 бодова.
Замке листе жеља
Врло је важно листе жеља попунити по свим правилима, јер неправилно попуњене листе неће бити узете у обзир, па је могуће да дете у првом уписном року не буде примљено.
Ево шта је све важно да знате.
1. Образац за листу жеља купује се у продавницама “Просветног прегледа” и кошта 30 динара. Купите више образаца да бисте имали резерву ако погрешите при попуњавању.
2. Шифра образовног профила обавезно мора да буде написана латиницом онако како је написана и у Конкурсу за упис у средње школе. Обавезно проверите тачност уписане шифре јер је она најзначајнији податак на листи жеља. Шифра се састоји од 11 знакова, односно слова и бројева.
3. Назив школе се уписује у поље поред шифре жељеног образовног профила.
4. Назив образовног профила је додатна информација којом се потврђује да је образовни профил који је наведен шифром жељени смер те средње школе. На листи жеља мора се написати целокупни назив образовног профила онако како је написан у Конкурсу.
5. Проверите да ли се све три ставке које се морају уписати поклапају.
6. Попуните свих 20 ставки образовних профила. На прво место треба ставити оно што је прва жеља матуранта. После тога саветујемо да наведете и друге образовне профиле који се налазе у школи првог избора. Ово је битно због тога што је важно да дете упише школу коју жели. Образовни профил могуће је променити и касније, у септембру, када већ почне школа.
То је, међутим, у надлежности директора школе.
7. Смерове поређајте по нивоу заинтересованости. То значи да је како листа одмиче заинтересованост за смерове које уписујете све мања. Битно је да у првих неколико смерова упишете баш оне смерове које бисте највише волели да похађате.
8. Јединствена шифра је број који је сваки ученик добио пре полагања тестова у оквиру завршног испита. Ту јединствену шифру треба уписати и на листу жеља у врху. Испод је потребно да упишете и назив основне школе коју сте завршили, а поред тога и место у ком се основна школа налази.
9. Име и презиме ученика, као и једног родитеља неопходни су подаци које је потребно унети на листу жеља. За сваки податак одређено је посебно поље.
10. Попуњену листу жеља мора да потпише један од родитеља. Због тога је потребно да ученици дођу са једним од родитеља у школу на дан када се попуњава листа жеља.

Извор. Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама