Deset važnih saveta za buduće srednjoškolce: Zamke liste želja  

28 juna, 2018

U osnovnim školama u Srbiji danas su objavljeni konačni rezultati završnog ispita, a mali maturanti sutra i prekosutra – petak i subotu popunjavaće liste želja za upis u željenu srednju školu.
Ove godine završni ispit polagalo je 72.909 učenika i oni su u proseku na ispitu iz maternjeg jezika osvojili 11,86 bodova, na ispitu iz matematike 9,95 bodova, dok je najbolje urađen kombinovani test sa prosečnim brojem bodova od 12,51.
Sutra i prekosutra popunjavanje liste želja
U petak i subotu predviđeno je da đaci popunjavaju liste želja sa najviše 20 obrazovnih profila. Važno je da učenici navedu što više želja kako se ne bi desilo da ostanu neupisani u srednju školu u prvom krugu.
Đaci se po srednjim školama raspoređuju tako što se istovremeno ukršta broj osvojenih bodova na završnom ispitu i ostvareni uspeh u osnovnoj školi sa listama želja.
Kompjuter to radi istovremeno za sve učenike kako se ne bi desilo da neko bude oštećen. Upis učenika u srednje škole biće 9. i 10. jula.
Najveća novina ove godine je drugačiji način bodovanja za upis u srednju školu. Uspeh iz osnovne škole nosi maksimalnih 60 bodova, dok uspeh na završnom ispitu nosi maksimalnih 40 bodova.
Na testu iz maternjeg jezika i matematike učenici su maksimalno mogli da osvoje po 13 bodova, dok su na kombinovanom testu maksimalno mogli da osvoje 14 bodova.
Prethodnih godina testovi na završnom ispitu nosili su maksimalno 30 bodova, dok je uspeh iz osnovne škole nosio maksimalnih 70 bodova.
Zamke liste želja
Vrlo je važno liste želja popuniti po svim pravilima, jer nepravilno popunjene liste neće biti uzete u obzir, pa je moguće da dete u prvom upisnom roku ne bude primljeno.
Evo šta je sve važno da znate.
1. Obrazac za listu želja kupuje se u prodavnicama “Prosvetnog pregleda” i košta 30 dinara. Kupite više obrazaca da biste imali rezervu ako pogrešite pri popunjavanju.
2. Šifra obrazovnog profila obavezno mora da bude napisana latinicom onako kako je napisana i u Konkursu za upis u srednje škole. Obavezno proverite tačnost upisane šifre jer je ona najznačajniji podatak na listi želja. Šifra se sastoji od 11 znakova, odnosno slova i brojeva.
3. Naziv škole se upisuje u polje pored šifre željenog obrazovnog profila.
4. Naziv obrazovnog profila je dodatna informacija kojom se potvrđuje da je obrazovni profil koji je naveden šifrom željeni smer te srednje škole. Na listi želja mora se napisati celokupni naziv obrazovnog profila onako kako je napisan u Konkursu.
5. Proverite da li se sve tri stavke koje se moraju upisati poklapaju.
6. Popunite svih 20 stavki obrazovnih profila. Na prvo mesto treba staviti ono što je prva želja maturanta. Posle toga savetujemo da navedete i druge obrazovne profile koji se nalaze u školi prvog izbora. Ovo je bitno zbog toga što je važno da dete upiše školu koju želi. Obrazovni profil moguće je promeniti i kasnije, u septembru, kada već počne škola.
To je, međutim, u nadležnosti direktora škole.
7. Smerove poređajte po nivou zainteresovanosti. To znači da je kako lista odmiče zainteresovanost za smerove koje upisujete sve manja. Bitno je da u prvih nekoliko smerova upišete baš one smerove koje biste najviše voleli da pohađate.
8. Jedinstvena šifra je broj koji je svaki učenik dobio pre polaganja testova u okviru završnog ispita. Tu jedinstvenu šifru treba upisati i na listu želja u vrhu. Ispod je potrebno da upišete i naziv osnovne škole koju ste završili, a pored toga i mesto u kom se osnovna škola nalazi.
9. Ime i prezime učenika, kao i jednog roditelja neophodni su podaci koje je potrebno uneti na listu želja. Za svaki podatak određeno je posebno polje.
10. Popunjenu listu želja mora da potpiše jedan od roditelja. Zbog toga je potrebno da učenici dođu sa jednim od roditelja u školu na dan kada se popunjava lista želja.

Izvor. Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama