Dete kreće u vrtić – šta da očekujem?

12 februara, 2018

Polazak u vrtić jedna je od najstresnijih situacija u životu svakog svakog deteta, ali i njegovih roditelja. O tome šta vas sve očekuje slušali ste od bliskih prijatelja i rođaka koji imaju stariju decu od vaše. I mi ćemo pokušati da vam dočaramo, ali smo sigurni da, kao ni rođaci i prijatelji, u tome nećemo uspeti. To je nešto što se mora iskusiti na sopstvenoj koži…

1. Plakaće dete – plakaćete i vi:  Vaša mala porodica, ostala deca i njihovi roditelji sastaćete se u vrtiću. To niste znali, ali posle 15. septembra do 15. novembra svake godine prvo jutro u vrtiću je kao horor film – teško iskustvo i za oko i za uho.


2.  Naučićete  sve tajne mesta u vrtiću pogodna za špijuniranje: Kao što i vi špijunirate, srešćete i  druge majke i bake kako uhode, sa kojima možete da razmenjujete vruće vesti sa fronta.

3. Mrzim vaspitačicu:  Nije dovoljno nežna, ili je previše nežna (ova koja je nežna, verovatno se pretvara) ili je suviše mlada i nema dovoljno iskustva, ili nije dovoljno mlada i verovatno ne zna moderne tehnike vaspitanja. Kasnije kada vaše dete potrči prema vaspitačici i zaboravi da vas poljubi nećete se sećati o čemu ste mislili na početku.

4. Mrzim sebe:  Izabrali ste  da idete  na posao, umesto da ostanete kod kuće i brinete o svom  detetu. Ili zato što ste upravo rodili još jedno dete, a niste dovoljno sposobni da gajite dvoje male dece u isto vreme. Ili zato što želite, ponekad, samo malo da se opustite.

5. Brinete da li je dete gladno i žedno: Ali on ne jede spanać! Ali on ne voli puding! Ovo je vaša verzija vašeg deteta. Istina je da je ovo mesto gde dete nauči da jede stvari koje definitivno kod kuće odbija. Tačno je da nastavnici ponekad ne uspevaju da ponude vodu svakom od 30-ak i više dece. Ali ovo je odlična prilika da se vaše dete nauči da traži ono što želi, ili se samo posluži. U nekom momentu ćete videti da baš ono što vaše dete kod kuće nije htelo da jede postaje njegova omiljena hrana. U društvu je sve lepše.

6Prvih dana će im oči biti suzne kada treba da krenu u vrtić: Neki će se čak i sakriti  ispod kreveta ili na nekom drugom mestu. Razvijaće kreativnost i maštu dok smišlja kako da izbegne vrtić.

7. Da li će umeti da obriše nos kada je bolestan: Njihove male bolesti su nešto kao ptice selice, ali u obrnutom smeru – pojavljuju se u jesen i nestaju u proleće. Nerviraće vas te česte dečje bolesti. A šta mislite, da li je moguće da je vaše dete bolesno 210 dana u godini? I ako je tako, zašto ne postoje bolnice u kojima se boravi 210 dana u godini?

8. Bićete zapanjeni koliko vaše dete jede: Čak i pod pretpostavkom da su vaspitačeve informacije o tome kako je dete dobro jelo suviše optimistične ili nisu istinite, količina hrane koju dete pojede posle izlaska iz vrtića su dovoljne za ceo dan. Tada vam je prilika da vaše dete jede i ono što inače nije jelo .

9. Bićete zadivljeni energijomm vašeg 4-godišnjaka: Otkrićete da u vrtiću postoje zlikovci, junaci i, naravno, najmanje 15-ak princeza. Posle tri meseca  deca se upoznaju i počinju da se vole. Sve ste čuli o Martinu, Stefanu i moraćete da ih pozovete na rođendan svog deteta jer će vaše dete to tražiti. Pronašao je prve prijatelje! Još jedna obaveza – moraćete da pamtite datume rođenja i njegovih drugova i drugarica iz vrtića.

10. Vi ćete obogatiti svoj društveni život. Sa roditeljima vašeg mališana ćete postati prijatelji na društvenim mrežama, a ponekad popiti kafu i veselo čavrljati dok se mališani igraju. I vi ste pronašli nove prijatelje!

11. Vi ćete doživeti veliko olakšanje kad vidite kako vaše dete veselo ide u vrtić da provede 8 sati sa svojim prijateljima, gde će svakoga dana naučiti nešto novo.

Sreća neopisiva!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama